Στην προσθήκη 13 Πρεσβειών και Γενικών Προξενείων από 10 χώρες στην υπηρεσία myConsulLive προχωρούν τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Αυξάνεται περαιτέρω ο αριθμός των Ελλήνων πολιτών και ομογενών οι οποίοι κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό και έχουν πλέον τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν υποθέσεις τους με το Ελληνικό Δημόσιο μέσω βιντεοκλήσης», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ειδικότερα, «από την Τρίτη 9 Νοεμβρίου στο myConsulLive εντάσσονται:

· οι Πρεσβείες της Ελλάδας σε Όσλο, Κίεβο, Τελ Αβίβ, Αμπού Ντάμπι, Μπακού, Ερεβάν και Τιφλίδα

· τα Γενικά Προξενεία Αγίας Πετρούπολης, Γκουανγκζού, Σαγκάης, Χονγκ-Κονγκ, Αλεξάνδρειας και Ιεροσολύμων».

Με την προσθήκη των νέων Αρχών Εξωτερικού, η δυνατότητα εξυπηρέτησης με ψηφιακό ραντεβού διατίθεται συνολικά από 73 Πρεσβείες και Γενικά Προξενεία σε 44 χώρες, ενώ προβλέπεται η σταδιακή επέκταση της εξ αποστάσεως παροχής προξενικών υπηρεσιών, μέσω του myConsulLive, από το σύνολο των Αρχών που διαθέτει η Ελλάδα στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι «η εν λόγω υπηρεσία ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά τον Δεκέμβριο του 2020 με την συνεργασία των Υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη. Ο σχεδιασμός και η υλοποίησή της πραγματοποιήθηκε από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πρότυπο των αντίστοιχων υπηρεσιών ψηφιακών ραντεβού που παρέχουν τα ΚΕΠ, ο ΟΑΕΔ, η ΑΑΔΕ και ο eΕΦΚΑ».

Πώς λειτουργεί

Η πλατφόρμα του myConsulLive παρέχει εξυπηρέτηση με βιντεοκλήση για τις ακόλουθες διοικητικές πράξεις:

· Έκδοση πιστοποιητικού μονίμου κατοίκου εξωτερικού

· Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης ή γέννησης

· Βεβαίωση διαμονής

· Αντίγραφα ή αποσπάσματα ληξιαρχικών πράξεων

· Δήλωση δικαιούχου σύνταξης

· Υποβολή αιτήσεων ή δηλώσεων στην Προξενική Αρχή.

Τα ραντεβού προγραμματίζονται για συγκεκριμένη ημέρα και ώρα στο myConsulLive.gov.gr.

Για την αυθεντικοποίηση στην πλατφόρμα είναι απαραίτητη η χρήση κωδικών Taxisnet, ενώ κατά την έναρξη της βιντεοκλήσης ο ενδιαφερόμενος ταυτοποιείται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.