Τα ΝΕΑ σήμερα σε άρθρο τους αναφέρουν ότι τρεις ακόμη συνταγματικές εκτροπές- οι δύο αφορούν τους ίδιους τους δικαστικούς λειτουργούς και τους υπαλλήλους της Βουλής- εντόπισε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο νομοσχέδιο για το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων.

Η μία από τις παρατηρήσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενδιαφέρει μια μεγαλύτερη κατηγορία πολιτών, οι οποίοι αν και έχουν συνταξιοδοτηθεί από το Δημόσιο, απασχολούνται παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου χαρακτήρισαν αντισυνταγματική αλλά και αντίθετη προς τις διατάξεις του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) τη διάταξη που προβλέπει τη μείωση του ποσού της σύνταξης συνταξιούχων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εφόσον εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Η νομοθετική αυτή πρόβλεψησύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου- προσκρούει στα άρθρα 5 και 22 του Συντάγματος (για την προστασία της ισότητας και της εργασίας), αλλά κυρίως αντιβαίνει στις διατάξεις της ΕΣΔΑ για την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων.

Η σκέψη που κυριάρχησε στο πλαίσιο της διάσκεψης του Ανωτάτου Δικαστηρίου αφορά το γεγονός ότι πρόκειται για δύο εντελώς ξεχωριστά πράγματα, καθώς για τη σύνταξη λειτουργεί η αρχή της ανταποδοτικότητας (χάρη στις εισφορές του συνταξιούχου), ενώ η εργασία στον ιδιωτικό τομέα δεν επιβαρύνει καθόλου το δημόσιο ταμείο. Το δεύτερο σημείο που προβλημάτισε την Ολομέλεια είναι η υπαγωγή των υπαλλήλων της Βουλής στο ΙΚΑ, όπως προβλέπεται στο άρθρο 2 του επίμαχου σχεδίου νόμου για όσους προσληφθούν από 1-1-2011.

Η ρύθμιση χαρακτηρίστηκε αντισυνταγματική, όπως άλλωστε συνέβη και κατά την επεξεργασία του εργασιακού- ασφαλιστικού νομοσχεδίου που προηγήθηκε αναφορικά με τη διάταξη που προβλέπει την υπαγωγή του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ. Κατά την άποψη ωστόσο της πλειοψηφίας των συμβούλων- η οποία τελικά επικράτησε- και τα συνταξιοδοτικά θέματα των υπαλλήλων της Βουλής ρυθμίζονται από τον Κανονισμό της Βουλής. Η τρίτη συνταγματική εκτροπή – όπως τουλάχιστον επισημάνθηκε από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου χωρίς να προκαλέσει έκπληξη- αφορά την επιβολή ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι με το ισχύον καθεστώς θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Αυτή η νομοθετική ρύθμιση κρίθηκε ότι προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές, καθώς περιορίζει τη λειτουργική ανεξαρτησία του δικαστή αναγκάζοντάς τον να παραμείνει στην ενεργό υπηρεσία, ενώ επιθυμεί να αποχωρήσει. Σημειώνεται ότι η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι δεσμευτική για τους συντάκτες του νομοσχεδίου, αλλά σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει έρεισμα για την προσφυγή των θιγομένων στη Δικαιοσύνη με στόχο την ανατροπή του επικείμενου καθεστώτος.