Ρεκόρ με σκληρές αερομαχίες μεταξύ τουρκικών και ελληνικών μαχητικών σημειώθηκε σήμερα Δευτέρα (20/9) στον ενάεριο χώρο πάνω από το Αιγαίο με τα τουρκικά μαχητικά να προκαλούν προχωρώντας σε παραβιάσεις και εμπλοκές με αντίστοιχα ελληνικά.

Σύμφωνα με το Mega, οι σκληρές αερομαχίες που σημειώθηκαν σήμερα ήταν επτά, κάτι που αποτελεί ημερήσιο ρεκόρ, καθώς μέχρι πρότινος ο μεγαλύτερος αριθμός σκληρών αερομαχιών μέσα σε μια ημέρα έφτανε τις 4 και καταγράφηκε τον Μάιο.

Συνολικά, έγιναν 17 παραβιάσεις και 12 παραβάσεις στον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο, με 22 τουρκικά F-16 να περνούν σε σχηματισμούς πάνω από το Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, με τα έξι από αυτά να είναι οπλισμένα και να συμμετέχουν σε επτά εμπλοκές. Οι παραβιάσεις έγιναν στο πλαίσιο αεροναυτικής άσκησης στο κέντρο του Αιγαίου, ενώ τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από ελληνικά.

Πάνω από το Αιγαίο πέταξαν επίσης τρία ελικόπτερα και ένα κατασκοπευτικό CN-235.

Παράλληλα συνεχίζεται η πρακτική τουρκικών αλιέων να ψαρεύουν παράνομα σε ελληνικά χωρικά ύδατα και να συνοδεύονται από τουρκικές ακταιωροί που παρενοχλούν ελληνικά αλιευτικά. Η πρακτική αυτή έχει προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας η οποία έστειλε διάβημα στην Τουρκία για τους Τούρκους αλιείς.

Χθες θερμή ήταν η νύχτα στο Αιγαίο, καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ του Οpen, ακταιωρός από την Τουρκία εμφανίστηκε στα όρια της οριογραμμής στη θαλάσσια περιοχή στο Φαρμακονήσι όπου έμεινε για 13 λεπτά, με τους Τούρκους να έχουν όπλα στα χέρια. Στο σημείο βρισκόταν και σκάφος του ελληνικού λιμενικού σώματος που έκανε περιπολία.