Τα ξημερώματα πιάνει δουλειά και αρχίζει να στήνει τη βιτρίνα του οπωροπωλείου του που βρίσκεται στη Βασιλέως Ηρακλείου, μια ανάσα από τα «Λουλουδάδικα» της Θεσσαλονίκης. Ο Νίκος Σταματίου ξεχωρίζει «άσχημα» φρούτα και λαχανικά και τα βάζει σε μια σακούλα την οποία αφήνει πάνω απέναντι από το κατάστημα του, πάνω σε ένα παγκάκι. Αυτή η κίνησή του δείχνει την ανθρωπιά του καθώς τα προϊόντα καταλήγουν στο τραπέζι των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και δεν μπορούν να τα αποκτήσουν.

«Κάνω απλά αυτό που νιώθω», αναφέρει μιλώντας Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Νίκος Σταματίου.

«Είναι πάρα πολύ άσχημο να βλέπεις ανθρώπους να ανοίγουν τον κάδο και να παίρνουν πράγματα από τα σκουπίδια»

«Είναι πάρα πολύ άσχημο να βλέπεις ανθρώπους να ανοίγουν τον κάδο και να παίρνουν πράγματα από τα σκουπίδια. Έχω δει ακόμα και καλοντυμένους με κουστούμι, αξιοπρεπείς και μεγάλης ηλικίας. Δεν ένιωθα καλά να τα δίνω στους ίδιους και έτσι σκέφτηκα να τα αφήνω στο παγκάκι και να τα παίρνουν μόνοι τους» σημειώνει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος.

Οι περισσότεροι, όπως λέει, είναι άνθρωποι που γνωρίζει και ζουν στην περιοχή. Η σχέση μεταξύ τους δυναμώνει καθημερινά και αποτυπώνεται σε μια ματιά, σε ένα χαμόγελο ευχαρίστησης. «Είναι αυτές οι στιγμές, όταν παίρνουν τη σακούλα, άλλες φορές με κοιτάνε και χαμογελάνε, άλλες μου κλείνουν το μάτι και αρκετές φορές δεν βλέπω καν ποιος τα παίρνει. Απλά κοιτάζω στο σημείο οπού τα αφήνω και λείπουν. Είναι μεγάλη η ηθική ικανοποίηση που νιώθω, δεν θέλω τίποτα άλλο» επισημαίνει.

«Αρχικά, όταν τους έβλεπα στους κάδους, τους πήγαινα εγώ τη σακούλα με τα λαχανικά, έβλεπα όμως ότι ντρεπόντουσαν και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να τους φέρνω σε δύσκολη θέση», επισημαίνει ο ιδιοκτήτης του οπωροπωλείου και συνεχίζει, «έτσι αποφάσισα να βάζω σε σακούλες καθημερινά, μπανάνες, ντομάτες, αγγούρια, πεπόνια, μήλα, ότι έχω φρούτα και λαχανικά που δεν μου αρέσουν στην όψη και να τις αφήνω απέναντι στο παγκάκι. Αυτοί που πρέπει, το γνωρίζουν πλέον και έρχονται να τα πάρουν».

«Το τελευταίο διάστημα, ευτυχώς φαίνεται ότι είναι καλύτερα τα πράγματα», αναφέρει με ανακούφιση ο κ. Σταματίου και διευκρινίζει ότι, «όποια προϊόντα δεν θέλω να τα τοποθετήσω στη βιτρίνα μου, δεν σημαίνει ότι δεν είναι και καλά, δεν είναι χαλασμένα, απλά εξωτερικά δεν είναι πολύ όμορφα και αντί να τα πετάω, τα προσφέρω σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη».

Πηγή φωτογραφιών: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων