Αφιέρωμα στις εργασίες ανακαίνισης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την εποπτεία της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβας Μητσοτάκη Γκραμπόφσκι δημοσίευσε το Architectural Digest.

Σύμφωνα με το περιοδικό αρχιτεκτονικής, η σύζυγος του πρωθυπουργού συγκέντρωσε μία ομάδα δέκα εθελοντών, οι οποίοι σχεδίασαν την ανακαίνιση τριών δωματίων του Μεγάρου, μιας αίθουσας συνεδριάσεων, ενός χώρου υποδοχής, το οποίο η Μαρέβα αποκαλεί «σαλόνι» και του γραφείου του πρωθυπουργού.

«Δεν είχε βαφτεί από το 2004», υποστηρίζει η σύζυγος του πρωθυπουργού, ενώ σημειώνεται ότι η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας δεν επέτρεψε να ανακαινισθεί η πρωθυπουργική κατοικία, ωστόσο η επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση ήταν μάλλον η ιδανική ευκαιρία.



«Φιλοσοφία μου να είναι ευπαρουσίαστο, ενδιαφέρον και να αντιπροσωπεύει ποιοι είμαστε. Το κτίριο αυτό αντιπροσωπεύει τους Έλληνες», τονίζει η κ. Γκραμπόφσκι, σημειώνοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τής έδωσε το ελεύθερο για την ανακαίνιση υπό την προϋπόθεση το κόστος να μην πέσει στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Η ομάδα, την οποία συνθέτουν, μεταξύ άλλων, επιμελητές τέχνης και συλλέκτες, φέρεται να προσέγγισε μάλιστα καλλιτέχνες, δημιουργούς και άλλους συλλέκτες, ζητώντας τους να τους δανείσουν έργα για ένα διάστημα 2 ετών.

Στόχος της ομάδας ανακαίνισης του Μεγάρου Μαξίμου είναι οι νέοι χώροι του να αντανακλούν τις παραδόσεις διαφόρων περιοχών της Ελλάδας, ενώ θα ακολουθήσει ο καλλωπισμός της αυλής όπου συνήθως ξένοι επίσημοι προσκεκλημένοι προσκαλούνται για πρωινό.

«Τα υλικά και τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στην ανακαίνιση επιλέχθηκαν έτσι ώστε να αντικατοπτρίζουν τις παραδόσεις διαφορετικών περιοχών της Ελλάδας. Έτσι, υπάρχει ένα τραπέζι από φυσητό γυαλί του Γιάννη Γκίκα στο σαλόνι, αλλά και ένα μαρμάρινο τραπεζάκι των αδελφών Ζωής και Νίκης Μόσκοφογλου. Η κονσόλα Aria της Ελληνίδας interior designer Rena Dumas (την οποία δάνεισαν για το Μέγαρο Μαξίμου τα παιδιά της) ακουμπάει σε έναν τοίχο στην αίθουσα συσκέψεων, ενώ μια σκαλιστή παιδική καρέκλα, δημιουργία του Σκυριανού ξυλουργού Λευτέρη Αυγοκλούρη έχει περίοπτη θέση στο σαλόνι», αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένη από την πορεία του project. Ήθελα να το μετατρέψω σε ένα μέρος που περνάει το μήνυμα ότι στην Ελλάδα έχουμε όμορφη ιστορία, παραδόσεις και δημιουργίες. Είμαστε φύλακες του μέρους αυτού για μερικά χρόνια. Η φιλοσοφία μου είναι: μπορείς να αφήσεις την ψυχή σου στα μέρη όπου περνάς χρόνο. Πρέπει να αγαπάς τα μέρη που σε αντιπροσωπεύουν», καταλήγει η Μαρέβα.