Διαδικτυακά εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο: «Πολυτέλεια… στην “άλλη” ζωή… Ταφικές συνήθειες της αριστοκρατίας στους ρωμαϊκούς Γόμφους», πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα, στην Καρδίτσα, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021 και φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας και είναι ανοικτή στο κοινό.

Όπως ανακοινώθηκε, στην έκθεση εκτίθενται ευρήματα από δύο πλούσια κτερισμένους ρωμαϊκούς τάφους από την αρχαία πόλη των Γόμφων, κοντά στο Μουζάκι Καρδίτσας. Τα κτερίσματα περιλαμβάνουν γυάλινα μυροδοχεία, χρυσά ελάσματα, χρυσά δακτυλίδια με παραστάσεις, αργυρά και χάλκινα ανάγλυφα σκεύη, καθώς και σιδερένιο οπλισμό (ξίφη, αιχμές δοράτων κλπ) καθώς επίσης και στιγκλίδες οι οποίες βρέθηκαν μαζί με τον κρίκο τους, υποδηλώνοντας ότι οι τάφοι ανήκαν στην ανώτερη κοινωνική τάξη της πόλης των Γόμφων της ρωμαϊκής εποχής και ότι οι νεκροί ήταν αθλητές.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, Μαρία Βαϊοπούλου, αρχαιολόγος, η έκθεση είχε προγραμματισθεί για την Ημέρα Μουσείων 2020, αλλά το lockdown λόγω Covid-19 δεν επέτρεψε την υλοποίησή της. Επαναπρογραμματίσθηκε για τις Ημέρες Πολιτιστικές Κληρονομιάς, αλλά ο «Ιανός» που έπληξε την πόλη της Καρδίτσας και τις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας στάθηκε αφορμή για την δεύτερη αναβολή της έκθεσης.

Τα εγκαίνια γίνονται διαδικτυακά, αλλά η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό. Η έκθεση συνοδεύεται και από εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές, το οποίο ελπίζουμε να αρχίσει να υλοποιείται από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, καταλήγει η ίδια.

Διαδικτυακά εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο: «Πολυτέλεια …. στην ‘άλλη’ ζωή…. Ταφικές συνήθειες της αριστοκρατίας στους ρωμαϊκούς Γόμφους».

Posted by Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας on Tuesday, May 18, 2021