Είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι μια «εικόνα» αξίζει πολύ περισσότερο ακόμα και από χίλιες λέξεις. Για τους επαγγελματίες όμως με αντικείμενο τον έλεγχο και την αποκατάσταση βλαβών στις αποφράξεις αγωγών αποχετεύσεων δίνεται ακόμη περισότερη αξία στην «εικόνα» μιας και αυτή συχνά μας απαλάσσει από υπέρογκα ποσά εξόδων, που μερικές φορές ενδέχεται να αγγίξουν έως και αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Η «εικόνα] για την οποία μιλάμε δεν είναι τίποτε παραπάνω από τα δεδομένα που καταγράφονται με ρομποτική κάμερα υψηλής τεχνολογίας, που εισέρχεται σε ένα αποχετευτικό δίκτυο προκειμένου να καταγράψει με ακρίβεια και σαφήνεια την κατάσταση αυτού, έτσι ώστε να προλάβουμε τυχόν δυσλειτουργίες ή αποφρακτικά προβλήματα που συνοδεύουν τη ομαλή και φυσιολογική ροή υδάτων.

Έτσι μπορούμε να έχουμε μια λεπτομερή έκθεση όσον αφορά τα εξής θέματα:

– Επίπεδο κατάστασης αποχετευτικού δικτύου
– Ύπαρξη καταλληλότητας κλίσεων
– Εντοπισμός με απόλυτη ακρίβεια βλαβών κάθε είδους
– Αποτελεσματικότητα προγενέστερων καθαρισμών – αποφράξεων
– Πιθανή διείσδυση ριζών σε κάποιο σημείο του αγωγού
– Ρηγματώσεις άλλης αιτιολογίας
– Πιθανή εισροή υδάτων υπόγειας προέλευσης
– Ύπαρξη παρανόμων συνδέσεων τρίτων
– Εντοπισμός πεδίου διέλευσης και κατάληξης του αγωγού


 
Η εξέλιξη της τεχνολογίας έρχεται και δίνει λύση σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα χρησιμοποιώντας εξελιγμένο μοντέλο ρομποτικής κάμερας που έχει τη δυνατότητα να βιντεοσκοπήσει και να δώσει ψηφιακά δεδομένα για αγωγούς ανεξαρτήτως διαμέτρου, να εισέλθει σε διακλαδώσεις αυτών και να επιθεωρήσει ακόμη και τα πιο δυσπρόσιτα σημεία που είναι ύποπτα για αποφράξεις και περαιτέρω προβλήματα. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα δεν είναι άλλο από τον ακριβή εντοπισμό – προσδιορισμό ενός πιθανού προβλήματος, χωρίς πλέον να είναι απαραίτητη η «μαντική ικανότητα» του παραδοσιακού τεχνικού που καλούνταν προκειμένου να εντοπίσει μια βλάβη με όλα τα επακόλουθα σε περίπτωση λανθασμένης εκτίμησης.

Ενδεικτικά χαρακτηριστικά της κάμερας ενδοσκόπησης αποφράξεων αποτελούν τα εξής:

· Υψηλή ποιότητα εικόνας
· Δυνατότητα zoom αναλογικού και ψηφιακού
· Πλήρως αδιάβροχο σώμα με τεράστια ανθεκτικότητα
· Εγγραφή δεδομένων σε usb δίσκο ή οποιαδήποτε κάρτα μνήμης
· Οθόνη TFT και σύστημα σύνδεσης με υπολογιστή
· Άνετη διείσδυση ακόμη και σε διακλαδώσεις αγωγών
· Αποστασιόμετρο ακριβούς εντοπισμού βλάβης με ακρίβεια χιλιοστού.

Ρομποτική επανασύσταση αγωγών αποχετεύσεων

Ίσως το πιο αξιόλογο εύρημα μιας κάμερας είναι η ύπαρξη κατεστραμμένου τμήματος αγωγού αποχέτευσης είτε από αποφράξεις, είτε από διείσδυση ριζών δέντρων ή τέλος από φυσιολογική φθορά λόγω έλευσης αρκετών δεκαετιών λειτουργίας αυτού.


 
Σε τέτοιες περιπτώσεις προσφέρεται πλέον λύση τεχνολογικής αιχμής που περιλαμβάνει την επιτόπου ρομποτική επανασύσταση του τμήματος του αγωγού που καταστράφηκε χωρίς κανένα σκάψιμο και μερεμέτι. Ειδικά υλικά εποξειδικών ρητινών μπορούν να συνθέσουν ένα νέο αγωγό ελάχιστα μικρότερης διαμέτρου από τον ήδη υπάρχον, χωρίς συγκολλήσεις, με άριστη υδραυλική συμπεριφορά και αντοχή άνω των 50 ετών. Στην ουσία επιτυγχάνεται η δημιουργία και πλήρης ενσωμάτωση ενός σωλήνα μέσα στον αγωγό με την ελάχιστη δυνατή αναστάτωση.

Εκτός του μειωμένου κόστους αντικατάστασης και του λίγου χρόνου που απαιτεί μια επανασύσταση αποφεύγονται πλημμύρες σε ιδιοκτησίες τρίτων, καταστροφές άλλων δικτύων όπως ΟΤΕ, αερίου κλπ, αποφυγή περαιτέρω αποκαταστάσεων πεζοδρομίων, δαπέδων, μπάνιων που θα απαιτούσε ένα σκάψιμο για το εντοπισμό της βλάβης.

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη εισαγωγή, συνοψίζουμε βγάζοντας το συμπέρασμα ότι η διαρκής εξέλιξη της τεχνολογίας δίνει λύσεις καινοτόμες ακόμη και σε προβλήματα απλά όπως είναι οι αποφράξεις και οι αποχετεύσεις που όμως μπορούν να βοηθήσουν το καθένα από μας να αποκαταστήσει κάποια βλάβη οικονομικά και άμεσα χωρίς ταλαιπωρίες και αναστάτωση.

Περισσότερες πληροφορίες: apofraxeis4u.gr