Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη η «Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» είναι μία γιορτή, με δράσεις που τονίζουν τη σημασία της χρήσης του ποδηλάτου και των μέσων μαζικής μεταφοράς ως τρόπο μετακίνησης στην πόλη, στην Αθήνα όχι μόνο δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά σε αυτή τη μέρα, αλλά δεν έχει γίνει στην ουσία το παραμικρό ώστε η πόλη να γίνει πιο φιλική για όσους θέλουν να χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους για τις μετακινήσεις τους.

Και ενώ η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου είναι ακόμα στα χαρτιά, οι ποδηλατόδρομοι είναι κυριολεκτικά άφαντοι. Οι χώροι στάθμευσης ποδηλάτων το ίδιο, ενώ αντίθετα οι δεκάδες κλοπές ποδηλάτων είναι καθημερινή υπόθεση.

Το κέντρο της πόλης εξακολουθεί να πνίγεται καθημερινά από το νέφος και το κυκλοφοριακό, ενώ οι συγκοινωνίες με λεωφορεία και τρόλεϊ παραμένουν αργές και προβληματικές.

Από την άλλη, για όσους προσπαθούν να μετακινηθούν με το ποδήλατό τους, κόντρα στο κυκλοφοριακό χάος, εξακολουθούν, εκτός από το φόβο της κλοπής, να αντιμετωπίζουν το κίνδυνο της κυκλοφορίας ανάμεσα σε αυτοκίνητα, φορτηγά και μηχανάκια, σε πεζούς που δεν υπακούουν στα φανάρια, αλλά και στα θανατηφόρα καυσαέρια που βγάζουν οι εξατμίσεις όλων αυτων των οχημάτων.

Μόνη ακτίδα φωτός, το μετρό αλλά και το τραμ, που όμως σύμφωνα με μερίδα των πολιτών εξακολουθεί να παραμένει ένα ακριβό μέσο μετακίνηση,ς παρά τις τελευταίες αλλαγές στις τιμές των εισιτηρίων και των μηνιαίων καρτών.

Δείτε χαρακτηριστικές φωτογραφίες από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους αθηναίκούς δρόμους…

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος