«Φρένο» στις μετακινήσεις μεταξύ των νομών για το Πάσχα βάζουν ο ένας μετά τον άλλο οι ειδικοί, αναφερόμενοι στους μεγάλους αριθμούς διασωληνωμένων και νεκρών από κορονοϊό που βάζουν εμπόδια στο άνοιγμα. Οι ίδιοι αναφέρονται και στα «κορονοπάρτι» επισημαίνοντας πόσο εύκολα μπορεί να γίνει η διασπορά του ιού από κάποιον ασυμπτωματικό.

Όπως τόνισε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη στο Mega αναφερόμενη στα πάρτι, είπε ότι «θα δούμε τα αποτελέσματα μετά από ένα δεκαήμερο με δεκαπενθήμερο, που σημαίνει ένας ασυμπτωματικό να ήταν και να μετέδιδε μπορούσε να μεταδώσει σε 80 άτομα».

Από την πλευρά του ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής είπε ότι αν ένας στους 1.000 είναι θετικός, τότε αν στην πλατεία βρίσκονταν 3.000 άτομα, τα 3 ενδεχομένως να ήταν θετικά στον ιό.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι με δεδομένο ότι «ο δείκτης θετικότητας είναι 1 προς 2 ή προς 3, τότε ένα άτομο μπορεί να μεταφέρει τον ιό σε άλλα 3 άτομα, επομένως αν σκεφτούμε πόσα πολλά άτομα ήταν δίπλα δίπλα χωρίς μάσκα, βλέπουμε πόσο εύκολα μπορεί να γίνει μια διασπορά». Πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχει και το φαινόμενο της υπερμεταδόσης, όταν το 80% της μετάδοσης γίνεται από κάποια άτομα με μεγάλο ιικό φορτίο.

Όχι στο άνοιγμα των μετακινήσεων

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο μετακινήσεων το Πάσχα η κ. Παγώνη είπε «έχουμε ακόμα ένα περιθώριο μιας εβδομάδας για να πούμε αν μπορούμε να γίνονται μετακινήσεις από νομό σε νομό. Κατά την προσωπική μου άποψη όπως είναι τα πράγματα μέχρι τώρα δεν μπορεί να γίνει».

«Και δεν μπορεί να γίνει για τους εξής λόγους, πρώτον ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός των παραμέτρων, δηλαδή διασωληνωμένων, αριθμός νοσηλευόμενων, που είναι πάνω από 4.000 σε απλές κλίνες και πολύ μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. Οι εμβολιασμοί δεν έχουν προχωρήσει σε βαθμό για να έχουμε σχετική ανοσία. Όταν λοιπόν δεν έχουμε σχετική ανοσία με το 50%, δεν μπορούμε να μιλάμε για μετακινήσεις μας από νομό σε νομό τη στιγμή που οι εμβολιασμοί δεν έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο» συμπλήρωσε.

«Όταν βλέπουμε τα νούμερα τους διασωληνωμένος και τους θανάτους, έχουμε λίγο χάσει την ευαισθησία στους θανάτους, κάθε μέρα λέμε 60 με 70 άτομα πεθαίνουν αλλά αυτά είναι αρκετά άτομα κάθε μέρα που χάνουν τη ζωή τους. Αυτό νομίζω αυτό είναι το εμπόδιο που έχουμε και για να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση ή μάλλον να σκεφτούμε σοβαρά το ενδεχόμενο να ανοίξουμε ή για το Πάσχα είναι να μην μπορούμε να πάμε στα χωριά μας». επεσήμανε ο κ. Ζαούτης.

«Αν φύγουμε από κόκκινες περιοχές και πάμε σε πράσινες θα μπορεί να έχουμε ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα» τόνισε.

Πώς θα κάνουμε Πάσχα

Η κ. Παγώνη, ωστόσο, ανέφερε ότι δεν θα κάνουμε Πάσχα όπως πέρσι κλεισμένοι στα σπίτια, αλλά «θα μπορούμε να πάμε στον προαύλιο χώρο των εκκλησιών με μάσκα και αποστάσεις, που νομίζω ότι είναι πολύ καλύτερα από πέρυσι».

«Θα μπορεί να γίνει διεύρυνση του ωραρίου Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο. Τις μέρες αυτές για να μπορεί να πάει ο κόσμος και στην Ανάσταση, μπορούν να γίνουν κάποιες μικρές αλλαγές στο να αισθανθούμε ότι κάνουμε Πάσχα και ότι μπορούμε να βγούμε να κάνουμε τους περιπάτους μας, χωρίς να είμαστε κλεισμένοι όπως ήμασταν όλοι πέρυσι» συμπλήρωσε.

Γιατί πρέπει να ανοίξει νωρίτερα η εστίαση

«Και από κει και πέρα θα κάνουμε λίγη υπομονή για να κάνουμε ένα καλύτερο καλοκαίρι με τουρίστες, με τουρισμό, με εστίαση. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι βλέποντας τα χθεσινά γεγονότα πρέπει γρηγορότερα να ανοίξει η εστίαση ούτως ώστε οι νέοι που σωστά θέλουν να βγουν έξω κλεισμένοι μετά από ένα χρόνο να πάνε με αποστάσεις, με μάσκες κι έλεγχο».