Κορυφώνεται η αγωνία γύρω από το μυστήριο του τάφου της Αμφίπολης, ενώ οι αρχαιολογικές έρευνες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι θα έχουν προχωρήσει οι ανασκαφές σε τέτοιο σημείο, ώστε να μπορέσουν να μπουν στον κεντρικό θάλαμο του τύμβου.

Μεγάλο ερώτημα που βασανίζει τους αρχαιολόγους ωστόσο είναι κατά πόσο θα είναι οι πρώτοι που θα καταφέρουν να πατήσουν το πόδι τους στο εσωτερικό του τάφου. Το αίσθημα ανησυχίας οξύνθηκε μετά και την τρύπα πλάτους 40 εκατοστών που βρέθηκε στο μαρμάρινο τοίχο στην είσοδο του κεντρικού θαλάμου. Το γεγονός σήμανε συναγερμό στους αρχαιολόγους, ειδικά από τη στιγμή που τα τμήματα του τοίχου τα οποία λείπουν δεν βρέθηκαν γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρόκειται για κάποια φυσική καταστροφή στο μνημείο.

Σε δηλώσεις του στη «Δημοκρατία» ο καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Παναγιώτης Φάκλαρης, μαθητής και κατόπιν συνεργάτης του Μανώλη Ανδρόνικου εκτιμά ότι ο τάφος της Αμφίπολης έχει συληθεί τουλάχιστον μία φορά.
Προς επίρρωση των λεγομένων του ο κ. Φάκλαρης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «από τους 110 μακεδονικούς τάφους που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, μόλις 6 δεν είχαν συληθεί».

«Από τις ανασκαφές των αρχαιολόγων προκύπτει ότι υπάρχει μία οπή σε εσωτερικό τοίχωμα του τάφου, από τις σφίγγες λείπουν οι κεφαλές και είναι σπασμένα τα φτερά τους, ενώ μέσα στον τάφο υπάρχει χώμα που όπως φαίνεται έπεσε από την οροφή του κτίσματος ενώ προσπαθούσαν να μπουν οι τυμβωρύχοι. Όλα αυτά δείχνουν έντονη την ανθρώπινη παρουσία στο μνημείο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Φάκλαρης.

Πάντως, όπως έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει αρχαιολόγοι που βρίσκονται στο σημείο των ανασκαφών, ακόμα τίποτα δεν μπορεί να ληφθεί ως δεδομένο και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να μπουν στον κεντρικό θάλαμο για να διαπιστώσουν κατά πόσο ο τύμβος έχει συληθεί.