Συγκλονισμένη είναι η χώρα από την τραγική είδηση ότι ένα βρέφος μόλις 37 ημερών έχασε τη μάχη με τον θάνατο μετά από από 17 μέρες που νοσηλευόταν με κορονοϊό στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού. Το μωρό είναι το νεαρότερο θύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο το μωρό εισήχθη στο νοσοκομείο στις 13.02.2021 και κατέληξε χθες, Κυριακή 7/3/2021.

Το νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» εξέδωσε ανακοίνωση για το θάνατο του βρέφους στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως έχει ζητηθεί από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών να διενεργήσει νεκροψία-νεκροτομή.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του νοσοκομείου αναφέρει:

Βρέφος άρρεν, ημερομηνία γέννησης 29.01.2021, εισήχθη στις 13.02.2021 (ηλικίας 16 ημερών) στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» με ρινίτιδα και πυρετό. Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε PCR COVID-19 (+).

Νοσηλεύτηκε αρχικά στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γ.Ν.Π.Α. «Η Αγία Σοφία» έως τις 18.02.2021, οπότε εμφάνισε αναπνευστική δυσχέρεια και διακομίσθηκε στη ΜΕΘ COVID του Γ. Ν. Π. «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού».

Παρά την κατάλληλη χορηγούμενη θεραπευτική αγωγή, παρουσίασε περαιτέρω επιδείνωση και διασωληνώθηκε στις 19.02.2021.
Αρχικά τέθηκε σε συμβατικό μηχανικό αερισμό, αλλά λόγω εξελισσόμενης εικόνας ΑRDS, στις 22.02.2021 τέθηκε σε HFOV με πολύ υψηλές παραμέτρους.

Το νεογνό κατέληξε στις 07.03.2021 και ώρα 11.45 μ.μ. σε ηλικία 37 ημερών.
Ζητήθηκε από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών να διενεργήσει νεκροψία-νεκροτομή.

Ισχυρές πιέσεις στο ΕΣΥ από τα αυξημένα κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.165, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 206.281 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 51,7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 64 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.887 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.797 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 477 (67.1% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. Το 84,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.416 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 337 (ημερήσια μεταβολή -21,45%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 367 ασθενείς.

Ηλικιακή κατανομή: Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη.

Ασφυκτιούν νοσοκομεία και ΜΕΘ στην Αττική

Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία παρά το παρατεταμένο lockdown οι εισαγωγές στα νοσοκομεία καθώς και οι διασωληνώσεις ασθενών με covid αυξάνονται καθημερινά.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι εντελώς οριακή, με 40-60 εισαγωγές ασθενών Covid σε κάθε εφημερία. Σύμφωνα με την ΕΡΤ το τελευταίο 24ωρο εισήχθησαν στα νοσοκομεία 145 ασθενείς με κορονοϊό.

Στο 91% βρίσκεται η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής, ενώ στο 100% η πληρότητα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Γεννηματά».

Τη Δευτέρα προστέθηκαν 30 κλίνες εντατικής στο ΚΑΤ.

Προβληματισμός επικρατεί για τις μεταλλάξεις. Ταχύτατα εξαπλώνεται η βρετανική μετάλλαξη σε όλη τη χώρα με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι προκαλεί νόσο 14 ημερών αντί για 8. Είναι κατά 50% πιο μεταδοτική και για το λόγο αυτό προσβάλλει άτομα νεότερης ηλικίας.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν τα δύο κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Αθήνα και φέρουν συνδυασμό μεταλλάξεων, της νοτιοαφρικανικής και της βραζιλιάνικης.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Μιλώντας στο Mega, είπε ότι στο νοσοκομείο Αττικόν το Σαββατοκύριακο υπήρχε ασυνήθιστα υψηλός αριθμός νεκρών στο νεκροθάλαμο του νοσοκομείου, περί 25 νεκρών, με τον νεκροθάλαμο να είναι γεμάτος με μη κόβιντ περιστατικά και 10 πτώματα να παραμένουν στον προθάλαμο εκτός ψυγείου.

«Αυτό σημαίνει ότι αυξάνει η νοσηρότητα και από άλλες αιτίες. Είναι κακό που τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε νοσοκομεία αντιμετώπισης μιας νόσου, αλλά και οι πολίτες θα πρέπει να πηγαίνουν νωρίτερα στο νοσοκομείο πριν η κατάσταση να είναι μη αναστρέψιμη», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας ότι οι νεκροί, όχι μόνο του κορονοϊού, αυξάνονται.

Ο κ. Γιαννάκος σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη οργάνωση του συστήματος υγείας με τη συνδρομή και του ιδιωτικού τομέα. «Να μπει ο ιδιωτικός τομέας στη νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό», σημείωσε.

Οι σκέψεις της κυβέρνησης για λιανεμπόριο και σχολεία

Τα τελευταία στοιχεία όπως είναι φυσικό έχουν προβληματίσει το κυβερνητικό επιτελείο το οποίο προσπαθεί να καταστρώσει το σχέδιο της επόμενης μέρας.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης και τις προτεραιότητες για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν και δοθεί το «πράσινο φως» από την επιτροπή των ειδικών αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Όπως είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφερόμενη στην λήξη του lockdown, στόχος της κυβέρνησης και εφόσον υποχωρήσει το ιικό φορτίο είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια μέχρι το τέλος Μαρτίου.

«Προσβλέπουμε ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει πριν από το τέλος Μαρτίου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα ενώ και τα γυμνάσια και τα λύκεια ο σχεδιασμός είναι να ανοίξουν πριν από το τέλος του μήνα» είπε η κα Πελώνη. Τον Απρίλιο ελπίζουμε να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και από τον Μάιο σταδιακά ο τουρισμός.

Σε ερώτηση του newsbeast.gr για το ένα το άνοιγμα των σχολικών μονάδων θα είναι καθολικό, δηλαδή για όλες τις βαθμίδες, η κυβερνητική εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι θα προηγηθούν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, γιατί έχουν μείνει πολύ καιρό κλειστά.

Πάντως, στο ξεκίνημα της τοποθέτησής της, περιγράφοντας την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη, αποδεικνύοντας ότι η έξαρση της πανδημίας γίνεται με αστραπιαίους ρυθμούς, ενώ η αποκλιμάκωση απαιτεί χρόνο και θυσίες. Πρόσθεσε δε ότι : «η προσπάθεια στη φάση αυτή γίνεται πιο δύσκολη εξαιτίας της κούρασης όλων μας, αλλά και εξαιτίας των μεταλλάξεων, που συνολικά έφτασαν στο 60% με 70% των νέων κρουσμάτων, ενώ στην Αττική και στην Κρήτη προσέγγισαν το 90%».