«Tην Παρασκευή πολλοί από εμάς λέγαμε ότι από τότε έπρεπε να γίνει lockdown. Επικράτησε η άποψη να περιμένουμε μερικές ημέρες και αποδείχθηκε ότι δεν είχε νόημα», είπε o καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Βασικό στοιχείο που οδήγησε στην απόφαση για lockdown στην Αττική μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου ήταν η δραματική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. «Αυτό ήταν το καινούργιο. Αυτά τα πράγματα πρέπει κανείς να τα προλαμβάνει πολύ νωρίς» είπε ο καθηγητής μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σχολιάζοντας τη διάρκεια του lockdown ο κ. Βατόπουλος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

«Καταρχήν για 14 ημέρες το lockdown ελπίζουμε να μαζευτεί το πράγμα, θα δούμε. Έχει σημασία η υιοθέτηση της νέας κατάστασης από τους πολίτες» ανέφερε.

«Τα παιδιά εξακολουθούν να κολλάνε δυσκολότερα»

Από τις 24/1-30/1 είχαμε σημαντική αύξηση 11% στο ποσοστό των κρουσμάτων με ηλικιακό εύρος 0-9 ετών, 435 θετικά παιδιά στα 6.636 κρούσματα, έναντι 297 στα 559 την προηγούμενη περίοδο, όπως είπε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, παραθέτοντας τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Ο κ. Βατόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα της αύξησης των κρουσμάτων. «Τεκμηριώθηκε αυτές τις ημέρες ότι έχουμε κάποιες συρροές σε κάποια σχολεία που είναι περισσότερες από παλαιότερα. Τα παιδιά εξακολουθούν να κολλάνε δυσκολότερα αλλά εξακολουθούμε να έχουμε συρροές. Γενικώς υπάρχει η γνώμη ότι τα σχολεία πρέπει να λειτουργούν για λόγους που τους ξέρουμε όλοι. Από εκεί και πέρα άνοιξαν τα σχολεία και είδαμε αυτό το φαινόμενο» είπε.

Σε ερώτηση αν εξετάζεται να κλείσουν ξανά τα σχολεία σε όλη τη χώρα, απάντησε ότι «αυτό θα το δούμε από την πορεία της επιδημίας».

«Για τα σχολεία ίσως παίζει ρόλο και το βρετανικό στέλεχος, όπου φαίνεται ότι είναι λίγο πιο μεταδοτικό και η λίγο μεγαλύτερη μεταδοτικότητα αντανακλά στα παιδιά» συμπλήρωσε o κ. Βατόπουλος.