Το Λονδίνο επισκέφθηκε σήμερα (02/02) ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Εκεί συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ, καθώς και με την υφυπουργό αρμόδια για θέματα Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Αμερικής, Γουέντι Μόρτον.

«Η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο ασκούν την εξωτερική πολιτική με βάση το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο κ. Δένδιας σε δήλωσή του μετά το πέρας των συναντήσεών του, με το μήνυμά του να έχει αποδέκτη την Τουρκία. «Και οι δύο χώρες τηρούμε τις συμβατικές μας υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, είτε αυτές αφορούν συνθήκες που υπεγράφησαν πριν από λίγα χρόνια είτε και πριν από έναν αιώνα», επισήμανε και διαμήνυσε πως «προσβλέπουμε ότι οι γείτονες μας θα πράττουν το ίδιο».

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των επαφών του, ο υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να ενημερώσει αναλυτικά τους συνομιλητές του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Αναμένουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο να συμβάλει, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με τις σημαντικές δυνατότητές του στη δημιουργία στην Ανατολική Μεσόγειο ενός πλαισίου εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, καθώς επίσης και της UNCLOS (Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας). Άλλωστε, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προσυπογράψει την UNCLOS», υπογράμμισε σχετικά.

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Μεγάλη Βρετανία είναι εγγυήτριες δυνάμεις, ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τους επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας αναλυτικά το Κυπριακό, αλλά και την άτυπη προσεχή συνάντηση που, όπως φαίνεται, θα λάβει χώρα τον επόμενο μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε -όπως ενημέρωσε- την πάγια θέση της χώρας μας, την οποία συμμερίζεται και η Μεγάλη Βρετανία: «Ότι η λύση πρέπει να βασίζεται σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βεβαίως θα πρέπει να είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως κύριο θέμα των σημερινών επαφών του ήταν η δημιουργία ενός πλαισίου διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στη μετά-Brexit εποχή. «Το οποίο, βεβαίως, θα πρέπει να είναι συμβατό με τις υποχρεώσεις μας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα πρέπει επίσης να εκμεταλλεύεται το τεράστιο κεφάλαιο των διμερών προοπτικών μας» όπως εξήγησε και σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων προσδιόρισε πως ο σκοπός είναι φιλόδοξος: «Να δημιουργήσουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Επικοινωνία με Χριστοδουλίδη μετά τις επαφές στο Λονδίνο

Μετά τις σημερινές συναντήσεις του στο Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους βρέθηκαν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.