Με δραματικούς τόνους περιέγραψε την κατάσταση η οποία μπορεί να επικρατήσει στην Ελλάδα με τον κορονοϊό ο ερευνητής γιατρός, Γιώργος Παυλάκης. Μέσω άρθρου του στην εφημερίδα «Καθημερινή», το οποίο αναδημοσίευσε στο προφίλ του στο Facebook, κάνει λόγο για λάθος στη χαλάρωση των μέτρων, η οποία μπορεί να φέρει… τσουνάμι.

«Κάθε χαλάρωση των μέτρων θα φέρει αύξηση κρουσμάτων και θανάτων», είναι ο τίτλος των όσων γράφει, με υπότιτλο το εξής: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να περάσει άλλο τσουνάμι τώρα που ελπίζουμε στο τέλος της πανδημίας».

Αναλυτικά όσα γράφει:

«Είναι λάθος η χαλάρωση των μέτρων στην Αττική και σε όλες τις περιοχές με σημαντικό ιικό φορτίο. Ο ιός παραμονεύει και είναι παντού τώρα πια. Δεν είναι όπως την προηγούμενη άνοιξη, είναι πολύ χειροτέρα γιατί τώρα η Αττική σιγοβράζει και είναι υποψήφια για έκρηξη.

Τα καινούρια στελέχη του ιού που μεταδίδονται ευκολότερα θα επικρατήσουν γρήγορα και θα επιβαρύνουν την κατάσταση. Θα μεταδίδονται και στις συνθήκες ήπιων μέτρων που ελπίζω να εντατικοποιηθούν, με αποτέλεσμα γρήγορη επιδείνωση της επιδημίας, όπως έγινε στην Πορτογαλία. Αυτό βλέπουμε στην Αγγλία, που αντιμετωπίζει πρωτοφανή διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και εκατόμβη θανάτων, χειρότερη από την Πορτογαλία.

Όταν όλη η Ευρώπη κλείνει, η Ελλάδα δεν πρέπει να κλωτσήσει την καλή της τύχη καθώς και τις τεράστιες οικονομικές θυσίες του περασμένου χρόνου και να παραδοθεί στον ιό χωρίς μάχη.

Κάθε παραπάνω άνοιγμα η χαλάρωση ερμηνεύεται από τους πολίτες σαν το τέλος της επικίνδυνης περιόδου, η κυβέρνηση και οι επιτροπές ειδικών έχουν την ευθύνη να μην δίνουν τα λάθος σήματα.

Είναι λάθος το άνοιγμα σχολείων και εκκλησιών καθώς και κάθε άλλη εκδήλωση με μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων. Τα Δημοτικά σχολεία θα γίνουν εστία μετάδοσης των μεταλλαγμένων ιών, αν δεν υπάρχει συνεχής επιτήρηση. Δεν υπάρχει διαπιστωμένη διαφορά στη μετάδοση του ιού από 12χρονα και 14χρονα παιδιά.

Πρέπει η Αττική να γυρίσει σε αυστηρότερο περιορισμό, ελπίζοντας να μην είναι ήδη αργά.

Ο μόνος λόγος που η Ελλάδα τα πήγε καλά σχετικά με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι η καραντίνα, το lockdown, το απαγορευτικό, που είναι το ισχυρότερο όπλο μας μέχρι να έρθουν τα εμβόλια. Τώρα είναι η ώρα να το χρησιμοποιήσουμε γιατί αν περιμένουμε να διαπιστώσουμε τη διάδοση καινούριων μεταλλαγμένων ιών και να δούμε να ξανα-πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία θα είναι αργά. Όταν έρθει το τσουνάμι δεν το σταματάει τίποτα, γιατί αυτό που θα δούμε στα νοσοκομεία είναι το τι κατάφερε ο ιός τον προηγούμενο μήνα. Στη Θεσσαλονίκη, στην Πορτογαλία, στο Ισραήλ, το κακό γιγαντώθηκε σε 1-2 εβδομάδες.

Παρ όλο που έχω κουραστεί να είμαι “μάντης κακών”, θέλω να πω για μια ακόμα φορά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουμε τα καινούρια μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, αλλά ούτε και τα παλιά. Το χειμώνα σε εσωτερικούς χήρους ο ιός θα μεταδίδεται, δεν σταματάει ούτε με μάσκες ούτε με ευχολόγια. Είναι στον αέρα και όλοι κινδυνεύουν.

Οι προτάσεις είναι απλές και γνωστές.

Όχι στο άνοιγμα σχολείων και εκκλησιών στην Αττική, επιστροφή τουλάχιστον στο click-away για τα εμπορικά καταστήματα, επιβολή περιορισμών στη μετακίνηση.

Μέγιστη προστασία με καλές μάσκες, μικρές μόνιμες Ελληνικές παρέες αλληλοπροστασόας και αλληλοβοήθειας, αποφυγή συνωστισμών.

…μαντι κακων, ου πωποτε μοι το κρηγυον ειπας…».

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΚάθε χαλαρωση των μετρων θα φερει αυξηση κρουσματων και θανατωνΗ Ελλαδα δεν πρεπει να…

Posted by George Pavlakis on Thursday, January 28, 2021