Το σαλόνι είναι ο αγαπημένος μας χώρος μέσα στο σπίτι, εκεί όπου περνάμε τις πιο όμορφες και χαλαρές στιγμές μας. Δεν είναι, όμως, λίγες οι φορές που το βλέπουμε και νιώθουμε ότι δεν αποπνέει την ατμόσφαιρα που θα θέλαμε. Μας φαίνεται βαρετό, ίσως λίγο ψυχρό και ανέκφραστο, παρόλο που μπορεί να έχει τα πιο όμορφα έπιπλα και διακοσμητικά.

Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Ένας πολύ συχνός, πάντως, είναι τα λάθος χαλιά. Τα χαλιά σαλονιού που ταιριάζουν με τον χώρο μπορούν να απογειώσουν την αισθητική του, να τον κάνουν ζεστό και γεμάτο θαλπωρή. Και από την άλλη, τα  αταίριαστα χαλιά ή φυσικά η απουσία χαλιών είναι η συνταγή της αποτυχίας για ένα σαλόνι, όπως το ονειρευόμαστε.

Πώς, λοιπόν, θα επιλέξουμε τα χαλιά που θα αναδείξουν το σαλόνι μας; Ρωτήσαμε τους ειδικούς στα χαλιά Colore Colori και μας έδωσαν έναν χρήσιμο οδηγό με μερικά ομολογουμένως πολύ χρήσιμα tips.

Μέγεθος

Το πρώτο βήμα είναι να διαλέξουμε το χαλί με βάση το μέγεθός του. Ο κανόνας λέει ότι το χαλί πρέπει να καλύπτει περίπου τα 2/3 του χώρου και να διατηρεί μια απόσταση περίπου 10-15 εκατοστών από τον τοίχο.

Εκτός από τις γενικές διαστάσεις του δωματίου, καλό είναι να προσέξετε και το πού υπάρχει ελεύθερος χώρος σε σχέση με τα έπιπλα. Το χαλί πρέπει είτε να είναι όλο κάτω από ένα έπιπλο (π.χ. την τραπεζαρία) είτε στο ελεύθερο δάπεδο χωρίς έπιπλα. Το σίγουρο είναι ότι είναι λάθος από άποψη διακόσμησης να πατάνε μόνο τα μισά πόδια του επίπλου πάνω στο χαλί.

Χρώμα

Αρκετά πιο δύσκολη είναι η επιλογή του χρώματος του χαλιού. Γενικά, καλό είναι να θυμάστε ότι κάθε στοιχείο αναδεικνύεται καλύτερα, όταν επιτυγχάνονται αντιθέσεις στον χώρο. Έτσι, σας προτείνουμε να διαλέξετε ένα χαλί που είναι σε διαφορετικό χρώμα από τα έπιπλα και τους τοίχους. Αν η επίπλωση και η διακόσμηση είναι σε ουδέτερα χρώματα, τότε μπορείτε να προσθέσετε χρώμα με χαλιά σαλονιού σε ξεχωριστές αποχρώσεις, όπως κόκκινο ή φυστικί.

Όμως, προσοχή! Δεν σας συνιστούμε να βάλετε οποιοδήποτε χρώμα. Το χαλί πρέπει να συνδυάζεται άψογα με τουλάχιστον δύο από τα χρώματα της διακόσμησης και να μην είναι… ξεκάρφωτο. Για παράδειγμα, μπορεί στο ίδιο χρώμα να είναι ορισμένα εντυπωσιακά διακοσμητικά ή τα μαξιλάρια στον καναπέ.

Σχέδιο

Μεγάλη φροντίδα θέλει και η επιλογή του σχεδίου, ώστε να δένει με το ύφος του σαλονιού. Τα μοντέρνα χαλιά είναι συνήθως μονόχρωμα ή έχουν γεωμετρικά μοτίβα, ενώ τα κλασικά έχουν πιο περίτεχνα σχέδια. Το τι θα διαλέξετε έχει να κάνει με τη συνολική διακόσμηση του σαλονιού, αλλά και το πόσο φορτωμένος είναι ο χώρος.

Η ασφαλής επιλογή είναι ένα μονόχρωμο χαλί, αλλά αν τα έπιπλά σας είναι σε minimal γραμμές, τότε μπορείτε να το τολμήσετε. Επιλέξτε ένα χαλί σαλονιού με ιδιαίτερα μοτίβα και σχέδια, για να αποκτήσει το σαλόνι ένα statement κομμάτι, όπως επιτάσσουν οι κανόνες του interior design.

Bonus tip: Επειδή εκτός από την αισθητική μετράει και η άνεση, σε έναν χώρο με μεγάλη κίνηση, όπως το σαλόνι, προτιμήστε χαλιά που δεν χρειάζονται ιδιαίτερα φροντίδα, πλένονται εύκολα και είναι ανθεκτικά απέναντι στη φθορά και τους λεκέδες.Δείτε πολλές πρωτότυπες ιδέες για χαλιά σαλονιού στο Colore Colori και επωφεληθείτε από τις προσφορές!