Στις φυλακές Δομοκού βρίσκεται από το μεσημέρι της Δευτέρας ο καταδικασμένος για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη», Δημήτρης Κουφοντίνας.

Η μεταγωγή του σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, αποτελεί εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου που είχε κατατεθεί πρόσφατα στη Βουλή, το οποίο θέσπιζε την κατάργηση του δικαιώματος μεταγωγής των καταδικασμένων για τρομοκρατία στις αγροτικές φυλακές της χώρας.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας από τον Αύγουστο του 2018 κρατούνταν στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου, μετά την μεταγωγή του από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμη αλλαγές αναφορικά με τη διαδικασία μεταγωγής στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού, που κατά καιρούς θεωρείται προνομιακός χώρος έκτισης ποινής. Στην 3η παράγραφο του πρώτου άρθρου αναφέρεται ότι οι κρατούμενοι που παρουσιάζουν έντονα προβλήματα ψυχικής υγείας εισάγονται αρχικά στο αναρρωτήριο της φυλακής. Εφόσον η κατάστασή τους το επιβάλλει, με γνωμάτευση του γιατρού της φυλακής μετάγονται σε ψυχιατρική μονάδα του κοντινότερου νοσοκομείου.

Εάν κριθεί εκ νέου αναγκαίο να μεταφερθούν σε «ειδικό θεραπευτικό κατάστημα κράτησης» –κοινώς το ψυχιατρείο– αυτό γίνεται μόνο μετά από γνωμάτευση του διευθυντή του νοσοκομείου και για μέγιστο διάστημα ενός μήνα.

Αυστηροποίηση προβλέπεται και στο θέμα της χορήγησης αδειών, κυρίως για άτομα με βαριές ποινές. Και αυτό διότι προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας σε κρατουμένους με καταδίκη άνω των δέκα ετών είναι να έχουν εκτίσει τα δύο πέμπτα της  ποινής τους αντί του ενός πέμπτου, που ίσχυε μέχρι πρότινος, ενώ αντίστοιχα οι ισοβίτες θα πρέπει να έχουν εκτίσει 12 χρόνια αντί 8.

 

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.