Νεκρή εντοπίστηκε και η δεύτερη εκ των δύο αγνοούμενων γυναικών από το ναυάγιο που έγινε στη θαλάσσια περιοχή του Παληού Μανταμάδου. Η σορός της δεύτερης Σομαλής βρέθηκε σε βραχώδη ακτή στα Ξαμπέλια.

Το ναυάγιο στο οποίο έχασαν τη ζωή τους συνολικά δυο 20χρονες Σομαλές γυναίκες συνέβη χθες, Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, στη βορειοανατολική Λέσβο.

Σημειώνεται ότι, από το Λιμενικό Σώμα στο χθεσινό ναυάγιο διασώθηκαν συνολικά 32 άτομα, 15 άνδρες, 14 γυναίκες και 3 παιδιά, όλοι σομαλικής καταγωγής.

Την ευθύνη της τουρκικής ακταιωρού για το τραγικό συμβάν και την απώλεια ανθρώπινων ζώων, κατήγγειλε από το βήμα της Ολομέλεια ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατά την παρουσίαση τροπολογίας που έχει καταθέσει στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Μηταράκης: Τουρκική ακταιωρός τους άφησε να διασχίσουν παράτυπα τα θαλάσσια σύνορα

Αφού εξέφρασε την λύπη το για το ναυάγιο και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, παρά την άμεση επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, που διέσωσε 32 επιβαίνοντες, ο κ. Μηταράκης είπε ότι «είναι αδιανόητο να επιτρέπεται να προσπαθούν να διασχίσουν το Αιγαίο φουσκωτές βάρκες που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ασφαλείας και οδηγούνται από ανθρώπους χωρίς άδεια και γνώση των κανόνων της θάλασσας».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, καταλόγισε ευθύνες στην Τουρκία, καθώς όπως είπε «πέραν του ότι παραβιάζει την Κοινή Δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, βάζει -δυστυχώς εν γνώσει της- σε μεγάλο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Αναφορικά με το σημερινό ναυάγιο στη Λέσβο, ανέφερε ότι «η τουρκική ακταιωρός που τους εντόπισε -μετά από κλήση της βάρκας στον αριθμό εκτάκτου ανάγκης- δεν τους παρείχε βοήθεια, δεν τους διέσωσε αλλά τους επέτρεψε να διασχίσουν παράτυπα τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο υπουργός, παράλληλα, έστειλε αυστηρό μήνυμα και σε εκείνες τις «ΜΚΟ που συμβάλλουν σε αυτές τις διαδρομές» λέγοντας πως οφείλουν «συναισθανόμενες τον πραγματικό τους ρόλο, να σταματήσουν άμεσα να συμβάλουν, άθελα τους ίσως, στην απώλεια ανθρώπων».

Η διεθνής κοινότητα, προσέθεσε «οφείλει, με καίριες και αυστηρές παρεμβάσεις, να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον πλήρη τερματισμό των παράτυπων διαδρομών των λαθροδιακινητών».

TAGS