Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3556/2007 (άρθρο 3, παρ. 1 (ιστ), (ββ), και άρθρο 21), την Απόφαση 1/434/03.07.2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το άρθρο 13 του Ν. 3340/2005 και την Απόφαση 3/347/12.07.2005 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανακοινώνει ότι:

Ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διαδικασία έκδοσης και τιμολόγησης για το διετές δολαριακό ευρω-ομόλογο, ύψους 400 εκ. δολαρίων, με σταθερό επιτόκιο 4,625%. Η συνολική ζήτηση ξεπέρασε τα 1,4 δισ. δολάρια υπερκαλύπτοντας σημαντικά την έκδοση, ενώ το 50% του βιβλίου προσφορών προήλθε από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είχε ως αποτέλεσμα η διαδικασία βιβλίου προσφορών (book building process) να ολοκληρωθεί εντός μερικών ωρών από την έναρξη της διαδικασίας και το ύψος της έκδοσης να ανέλθει στα 400 εκ. δολάρια.

Σχολιάζοντας την έκδοση, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε:
«Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης δολαριακής έκδοσης Ευρω-ομολόγου στην ιστορία της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των διεθνών κεφαλαιαγορών και των ιδιωτών επενδυτών στις προοπτικές και τη στρατηγική της εταιρείας.

Η έκδοση εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για διαφοροποίηση του χρηματοδοτικού μίγματος και τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, καθώς και τη μετατροπή μέρους του δανειακού χαρτοφυλακίου σε δολάρια.
Το ύψος της ζήτησης, η ταχύτητα ολοκλήρωσης της διαδικασίας βιβλίου προσφορών και η συμμετοχή επενδυτών υψηλής ποιότητας, αποδεικνύουν τη δυνατότητα της εταιρείας να διευρύνει περεταίρω τις πηγές χρηματοδότησής της».

Οι ομολογίες, έκδοσης HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC, είναι πλήρως εγγυημένες από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ. Η εκκαθάριση της συναλλαγής αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 16 Μαΐου 2014 και οι ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Σκοπός της έκδοσης είναι η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων και η κάλυψη άλλων δραστηριοτήτων του ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

Οι τράπεζες BNP Paribas, Credit Suisse Securities (Europe) Limited, EurobankErgasias S.A .και HSBC Bank plc είχαν ρόλο διοργανωτριών τραπεζών (Joint Lead Managers) της έκδοσης.

Η έκδοση δεν απευθύνεται, άμεσα ή έμμεσα, στο κοινό εντός της Ελληνικής Δημοκρατίας (Ελλάδα). Ούτε η παρούσα ανακοίνωση, ούτε η έκδοση ούτε οποιαδήποτε άλλα έγγραφα ή έτερο υλικό που αφορούν στην έκδοση συνιστούν «δημόσια προσφορά κινητών αξιών», κατά την έννοια του ελληνικού νόμου 3401/2005, ή «δημόσια πρόταση», κατά την έννοια του ελληνικού νόμου 3461/2006, για την αγορά, πώληση ή ανταλλαγή ή άλλως για την επένδυση σε κινητές αξίες στην επικράτεια της Ελλάδας.

Αντίστοιχα, ούτε η έκδοση ούτε οποιαδήποτε άλλα έγγραφα ή έτερο υλικό που αφορούν στην έκδοση έχουν υποβληθεί ούτε πρόκειται να υποβληθούν στην Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς έγκριση δυνάμει αυτών των νόμων. Η έκδοση και οποιαδήποτε άλλα έγγραφα ή έτερο υλικό που αφορούν στην έκδοση δύνανται να διανεμηθούν, παραδοθούν ή άλλως διατεθούν στην επικράτεια της Ελλάδας μόνο σε «ειδικούς επενδυτές», κατά την έννοια του άρθρου 2 του ελληνικού νόμου 3401/2005, ενεργούντων για λογαριασμό τους ή για λογαριασμό πελατών τους που και αυτοί είναι ειδικοί επενδυτές.