Ο σχετικά θερμός χειμώνας και τα μεγάλα διαστήματα βροχοπτώσεων που διατήρησαν αρκετά σημεία με νερό, δημιούργησαν συνθήκες για την ύπαρξη κουνουπιών, που επέζησαν όλον τον χειμώνα και μπήκαν στη διαδικασία αναπαραγωγής από νωρίς.

«Ελέγχουμε την κατάσταση, παρακολουθούμε την αναπαραγωγή, αλλά επικεντρώνουμε την προσοχή μας στα πιο επικίνδυνα είδη, αυτά που μπορούν να γίνουν διαβιβαστές ασθενειών», δηλώνει στην Καθημερινή ο κ. Γιώργος Κώνσταντος, υγειονόμος και πρόεδρος της Επιτροπής παρακολούθησης του έργου καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Αττικής.

Το έργο εκπονείται κάθε χρόνο και ανατίθεται σε εταιρείες, ύστερα από διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό. Ο προϋπολογισμός του είναι 200.000 ευρώ, σταθερός τα τελευταία χρόνια.

Το έργο χωρίζεται σε τρεις υποενότητες:

Η πρώτη είναι οι επίγειοι ψεκασμοί στους περιαστικούς χώρους των δήμων, με βιοκτόνο για την εξόντωση των προνυμφών.

Η δεύτερη είναι οι επίγειοι ψεκασμοί με βάκιλους σε περιοχές οικολογικής προστασίας και σε περιοχές Natura (Σχινιάς, Βραυβρώνα κλπ).

Η τρίτη αφορά ειδικά στον υγροβιότοπο του Σχινιά, όπου πέρα από τους περιμετρικούς επίγειους ψεκασμούς, απαιτούνται και αεροψεκασμοόι με χρήση ελικοπτέρων.

Απολύμανση φρεατίων

Το πιο μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, αφορά τους Δήμους.

«Έχουμε στείλει έγγραφα στις δημοτικές αρχές, με οδηγίες για το πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα από την αρχή του έτους. Δηλώσαμε έτοιμοι να προσφέρουμε τεχνογνωσία. Ζητήσαμε να μα ενημερώνουν για τις ενέργειές τους. Μόνο 4-5 Δήμοι απάντησαν. Το πρόβλημα με τους αστικούς χώρους είναι πολύ μεγάλο. Απαιτείται απολύμανση των φρεατίων της αποχέτευσης, γιατί εκεί γίνεται η αναπαραγωγή των κουνουπιών τύπου Culex, που είναι και φορείς του ιού του Δυτικού Νείλου», υπογραμμίζει ο κ. Κώνσταντος.