Σε πολύ υψηλό ποσοστό (σύμφωνα με εκτιμήσεις φθάνει το 50%) κυμάνθηκε φέτος η αποχή στις φοιτητικές εκλογές, ενώ δεν έλειψαν για άλλη μία χρονιά τα επεισόδια.

Καταγγελίες υπήρξαν  για επεισόδια από πλευράς εξωπανεπιστημιακών στην ΑΣΟΕΕ, στην οδό Πατησίων. Οι καταγγελίες αφορούν κλεμμένες κάλπες, βανδαλισμούς και ξυλοδαρμούς φοιτητών.

Η ΠΑΣΠ-ΑΣΟΕΕ κάνει λόγο για «εκλογές βίας και τρομοκρατίας με εντολή Σαμαρά» και αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «η εκλογική διαδικασία στο μεγαλύτερο σύλλογο φοιτητών της χώρας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ήταν ήδη φανερό από το μεσημέρι ότι κάποιοι δεν άντεχαν τη δημοκρατική αποτύπωση του στίγματος της φοιτητικής βούλησης.

Στις 13:40 πραγματοποιήθηκε επέλαση άγνωστων στοιχείων που επιχείρησαν να ακυρώσουν τη διαδικασία, κλέβοντας την κάλπη του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την ευκαιρία για την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να ακυρώσει συνολικά τις εκλογές, διαπιστώνοντας ότι θα καταγράψει τα χειρότερα ποσοστά στην ιστορία της, τη στιγμή μάλιστα που η αθρόα προσέλευση των φοιτητών προμήνυε μεγάλη αύξηση της συμμετοχής.

Πιο συγκεκριμένα ενώ όλες οι παρατάξεις του Συλλόγου Φοιτητών και της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής συμφωνούσαν να συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία, τα μέλη της ΔΑΠ παρεμπόδισαν επί 2 και πλέον ώρες την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και ακολούθως αποχώρησαν. Ο λόγος της αποχώρησης έγινε εμφανής λίγες ώρες αργότερα (18:50) όταν και πληρωμένοι από την ΟΝΝΕΔ μπράβοι επιτέθηκαν με δολοφονικούς σκοπούς σε φοιτητές του πανεπιστημίου με αποτέλεσμα 3 από αυτους να διακομιστούν στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα (ένας εξ αυτών με 9 ράμματα στο κεφάλι)».

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΣΟΕΕ αναφέρει από την πλευρά της σε ανακοίνωσή της ότι «στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ομάδα κουκουλοφόρων προκάλεσε βίαια επεισόδια τα οποία είχαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν φοιτητές και να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Αποτέλεσμα αυτών των θλιβερών συμβάντων ήταν να διακομιστούν στο νοσοκομείο αρκετοί φοιτητές. Επιπλέον, η εκτροπή της δημοκρατικής διαδικασίας συνεχίστηκε με την αρπαγή και το κάψιμο καλπών, το σκίσιμο παραβάν και των εκλογικών λιστών, καθώς και τον βανδαλισμό του χώρου.

Σε όλη αυτή τη ζοφερή κατάσταση οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ, όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκαν για τις ζωές των φοιτητών, αλλά συνέχισαν να καταπατούν την εκλογική διαδικασία με πράξεις νοθείας σε αρκετά εκλογικά κέντρα μέσα στο Πανεπιστήμιο.

Όλες οι υπόλοιπες φοιτητικές παρατάξεις συναίνεσαν με τη σιωπή τους και την παραμονή τους σε αυτή την παρωδία, με μόνο κριτήριο τους κάποια τυχόν αύξηση των εκλογικών τους ποσοστών, αδιαφορώντας για την πραγματική σημασία των φοιτητικών εκλογών».

Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τα γεγονότα των φοιτητικών εκλογών στην ΑΣΟΕΕ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Το μόνο που έχει απομείνει στην ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ μέσα στις σχολές, είναι οι πελατειακοί κι οι εκλογικοί μηχανισμοί, για τη συντήρηση των οποίων και για να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές, δε διστάζουν να στείλουν ανθρώπους στο νοσοκομείο. Με πρακτικές που θυμίζουν τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, κρανοφόροι που κανείς δε γνωρίζει εάν είναι μέλη της ΔΑΠ ή της ΧΑ, καθώς έχουν την ίδια ακριβώς περιβολή, προσπάθησαν να κρύψουν πίσω από την τρομοκρατία και τον τραμπουκισμό την καταδίκη της μνημονιακής πολιτικής στο σύλλογο.

Στον εκφυλισμό των διαδικασιών του φοιτητικού κινήματος συνδράμουν εκ του αποτελέσματος κι ακραίες αντιπολιτικές δυνάμεις που προσπαθούν να επιβάλουν τη δική τους άποψη στους πάντες.

Το φοιτητικό κίνημα με μαζικό και πολιτικό τρόπο μόνο μπορεί ν’ απομονώσει τις μνημονιακές δυνάμεις μέσα στις σχολές».