Η Ελλάδα βρίσκεται σε συναγερμό λόγω της φονικής πανδημίας. Ολοένα και περισσότερες περιοχές «κοκκινίζουν» την ώρα που τα κρούσματα απέχουν μόλις λίγες δεκάδες από το να γίνουν 1.000. Οι ειδικοί εκφράζουν τους φόβους τους ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται συνεχώς σε διαβουλεύσεις με τους επιστήμονες, σκεπτόμενη ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε να σταματήσει η διασπορά του ιού.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει νέα σύσκεψη στο Μαξίμου με τους στενούς του συνεργάτες και στη συνέχεια με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αφού δεχτεί τις εισηγήσεις θα ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες είναι πιθανό να ανακοινωθούν δημόσια με τηλεοπτικό μήνυμά του αργά το απόγευμα.

Το σενάριο των τοπικών lockdowns στην Αττική που είναι πρακτικά… αδύνατο

Τις προηγούμενες ημέρες ακούσαμε πως στο τραπέζι των διαβουλεύσεων κυβέρνησης – επιστημόνων υπήρχε το ενδεχόμενο τοπικών lockdown σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπου δηλαδή αντιμετωπίζονταν περισσότερα κρούσματα.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο newsbeast.gr ο εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Σπύρος Γεωργίου το εν λόγω σενάριο δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί καθώς είναι πρακτικά αδύνατο.

«Τα μέτρα στην Αττική έτσι όπως είναι δομημένες οι δραστηριότητες των πολιτών αλλά και οι μετακινήσεις δεν μπορούν να πάρουν τοπικό χαρακτήρα στα κατά τόπους σημεία της περιφέρειας» αναφέρει και εξηγεί: «Η ανθρωπογεωγραφία και όχι μόνο των μητροπολιτικών δήμων, άρα και της Αττικής, δεν επιτρέπει τη λήψη κάθετων μέτρων ανά δήμο».

«Η έννοια της λήψης τοπικών μέτρων στις μητροπολιτικές περιοχές έχει εφαρμογή σε μεγαλύτερες των δήμων χωροταξικές ενότητες όπως δηλαδή είναι οι περιφέρειες» επισημαίνει ο Σπύρος Γεωργίου και συμπληρώνει: «Όπως έχει εξηγήσει και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς δεν θα είχε κάποιο νόημα η επιβολή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων στα καταστήματα εστίασης ενός δήμου όταν οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν σε άλλους δήμους».

Γιατί τα τοπικά lockdowns στην επαρχία είναι αποτελεσματικά

Το lockdown αποτελεί μία απόφαση πολυπαραγοντική. «Το τοπικό lockdown εφαρμόζεται σε περιοχές οι οποίες εκτός από αυξημένο αριθμό κρουσμάτων μπορεί να έχουν μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Τα επιβεβαιωμένα δηλαδή κρούσματα μπορεί να ήρθαν σε επαφή με πολλά άτομα.

Επίσης τοπικά περιοριστικά μέτρα εφαρμόζονται σε περιοχές που υπάρχουν άτομα μεγάλης ηλικίας, δηλαδή άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που εφαρμόζεται και φέρεται πως λειτουργεί» τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Πώς «κοκκινίζουν» οι περιοχές

Οι περιοχές «χρωματίζονται» αφού πρώτα αναλυθούν συγκεκριμένα στοιχεία.

Οι επιδημιολόγοι αναλύουν συνεχώς όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά περιοχή για όλη Επικράτεια. Το χρώμα των περιοχών αλλάζει όταν παρατηρείται επιδημιολογική έξαρση, η οποία μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα επιθετική.

Ο χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας, και εντάσσει τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.

Πιο συγκεκριμένα περιφερειακές ενότητες εντάσσονται στα εξής επίπεδα : Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 – Επιτήρησης, Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου.

«Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, της κάθε περιοχής, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης αλλά και της συσχέτισης των κρουσμάτων και των επαφών τους. 17 κριτήρια αναλύονται και αξιολογούνται σε καθημερινή βάση προκειμένου να καθοριστεί το επίπεδο συναγερμού κάθε περιοχής» επισημαίνεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η αρμόδια Επιτροπή έτσι την Τετάρτη (21/10) λαμβάνοντας υπόψη της τη γενικότερη κατάσταση, αλλά και τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες σε κάθε περιφερειακή ενότητα, αποφάσισε τα εξής:

  • Σε επίπεδο 4-αυξημένου κινδύνου τίθεται η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.
  • Στο επίπεδο 3- αυξημένης επιτήρησης παραμένουν τα Γιάννενα μια και οι δείκτες επικινδυνότητας είναι οριακοί μεταξύ των 2 επιπέδων και  η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί, σε 3 ημέρες, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου.
  • Αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού σε επίπεδο 3-αυξημένης επιτήρησης για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών.

Ποια μέτρα προκρίνονται και αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό για την Αττική

  •  Καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα έκανε προσπάθειες να αποφύγει την υποχρεωτικότητα αυτού του μέτρου και είχε αρκεστεί σε συστάσεις προς τους πολίτες, προκειμένου να φορούν τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Φαίνεται όμως ότι η κόπωση δεν είναι καλός σύμβουλος και παρατηρούνται συχνά φαινόμενα μη τήρησης των κανόνων. Γι’ αυτό και οδηγείται στην καθολική επιβολή του μέτρου.

  • Μοντέλο Παρισιού με νυχτερινό lockdown

Εξετάζεται η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από την ώρα που κλείνει η εστίαση σε κάθε περιοχή έως τις 06:00, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης του ιού, κυρίως από τους νέους και λόγω του ότι πολλά κέντρα διασκέδασης παραβιάζουν το ωράριο λειτουργίας και δεν κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα.

Για παράδειγμα, με τα υπάρχοντα μέτρα, στην Αττική, όπου η εστίαση κλείνει τα μεσάνυχτα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 00:00 έως τις 06:00. Σε περιοχές που βρίσκονται στο «κίτρινο» και η εστίαση κλείνει στις 00:30 η απαγόρευση κυκλοφορίας για ισχύσει από εκείνη την ώρα, έως τις 06:00.

  • Διπλασιασμός προστίμου

Ένα ακόμη μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι ο διπλασιασμός του προστίμου για όσους δεν φορούν μάσκα, δηλαδή από τα 150 ευρώ η «καμπάνα» να πάει στα 300, καθώς και η αυστηροποίηση των ελέγχων από τις αρχές για την τήρηση όλων των μέτρων.

Στους δρόμους οι αστυνομικοί

Παράλληλα, η αστυνομία βάζει σε εφαρμογή από σήμερα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει πολυπληθή παρουσία αστυνομικών σε όλες τις πλατείες, τους πεζόδρομους και τις περιοχές που παρατηρείται συνωστισμός. Οι αστυνομικοί, με ηχογραφημένα μηνύματα  και ντουντούκες στα χέρια θα απευθύνουν εκκλήσεις στους πολίτες για την τήρηση των μέτρων. Το σχέδιο προβλέπει και την παραδειγματική επιβολή προστίμων (150 ευρώ), για την αποτροπή του συγχρωτισμού.

Μια ερώτηση που ακούγεται συχνά τελευταία είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση lockdown της Αττικής κι αν υπάρχει η οποιαδήποτε πιθανότητα να έχουμε μικρά, τοπικά lockdown σε περιοχές της Αττικής που τα πηγαίνουν πολύ χειρότερα από άλλες.