Με συνεχείς και πολύχρονους αγώνες αλλά και με απόλυτη αφοσίωση στο σκοπό του, ο Παναγιώτης Σγουρίδης ταυτίστηκε με τη φωνή της Θράκης στη Βουλή.

Γεννημένος στην Ξάνθη και με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, ξέρει πολύ καλά τα προβλήματα του τόπου του.

Ο Παναγιώτης Σγουρίδης, όπως αναφέρει στο βιογραφικό του, τελείωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου αποφοιτώντας με την ειδικότητα του αγρονόμου τοπογράφου μηχανικού.

Αμέσως μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ Ξάνθης. Εξελέγη αντιπρόσωπος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας– Θράκης στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Εξελέγη μέλος του Δ.Σ. «Ασπίδας» της πόλης του. Με ενεργό συμμετοχή στον αθλητισμό, ενδιαφέρεται μέχρι και σήμερα ζωηρά για τα ζητήματα που άπτονται του αθλητισμού και της νεολαίας. Το 1982 εκλέχθηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης και επανεκλέχθηκε το 1986. Τέσσερα με πέντε χρόνια αργότερα τοποθετήθηκε πρόεδρος του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ξάνθης. Από τη θέση του προέδρου αγωνίστηκε δυναμικά και συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία του νέου σύγχρονου νοσοκομείου του νομού. Εκλέχθηκε βουλευτής του νομού το 1989 και επανεκλεγόταν μέχρι το 2009. Από το 1993 μέχρι το 1996 ανέλαβε τα καθήκοντα του Γ’ Αντιπροέδρου της Βουλής και από το 1996 μέχρι το 2004 άσκησε για οκτώ χρόνια τα καθήκοντα του Β’ αντιπροέδρου.

Υπήρξε ο ουσιαστικός εμπνευστής για την σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης και ο κύριος συντελεστής στην έκδοση του ομόφωνου πορίσματός της. Συμμετείχε στην Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την εξέταση του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας.

Συμμετείχε στην Διακομματική Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού. Καρπός της επιτροπής αυτής υπήρξε η θεσμοθέτηση Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και η συνέχισή της με μόνιμη ειδική διακομματική επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Ταξίδεψε πολλές φορές στο εξωτερικό για την προώθηση των εθνικών θεμάτων και την ισχυροποίηση της ομογένειας. Συνετέλεσε τα μέγιστα στην ίδρυση της Παγκόσμιας Κοινοβουλευτικής Ένωσης των ελληνικής καταγωγής βουλευτών.
Το 2002 εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Θράκης Προβληματισμοί στο κατώφλι του 21ου αιώνα». Στο βιβλίο του προβάλλει τη Θράκη του χθες και του σήμερα και απαντάει στα προβλήματα του αύριο.

Το 2007 εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Πολιτικό Δεκάπρακτο, ιστορίες από την καθημερινή ζωή». Στο βιβλίο η σκληρά εργαζόμενη ελληνική οικογένεια, απαλλαγμένη από τα μεγάλα προβλήματα στρέφεται στα μικρά που συνθέτουν την καθημερινότητα των Ελλήνων.

Ο Παναγιώτης Σγουρίδης από το 2004 έως το 2009 ως βουλευτής της αντιπολίτευσης άσκησε με σοβαρό και εποικοδομητικό λόγο, κριτική στην κυβερνητική πολιτική της ΝΔ. Υπεύθυνος του τομέα τουρισμού και μέλος του τομέα οικονομίας του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειπε να ασχολείται και με τα ιδιαίτερα προβλήματα του νομού του.

Σήμερα προς το παρόν αρθρογραφεί σε διάφορες εφημερίδες τοπικές και αθηναϊκές και ασχολείται με την φροντίδα των αμπελιών του και την παραγωγή και διάθεση του τοπικού οίνου Αβδήρων του κτήματος Σγουρίδη ενώ δοκιμάζει παράλληλα την τύχη του στις ευρωεκλογές με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, έτοιμος να δώσει τη μάχη για την πατρίδα, όπως λέει.

Παρακολουθεί τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και πιστεύει ότι «πρόδωσαν την πατρίδα μας», λέει για να τονίσει ότι το σημαντικό είναι να προέχει η πατρίδα.

Ο Παναγιώτης Σγουρίδης εδώ και αρκετά χρόνια ασχολείται με τα αμπέλια και τους οίνους και βοηθά τα παιδιά του ενώ κάποιες φορές αποφασίζει και συγγράφει κείμενα τα οποία δημοσιεύει είτε σε ιστοσελίδες είτε σε εφημερίδες. Σήμερα βάζει υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και δηλώνει ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές στον τόπο.

Δείτε εδώ όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».