Μαθητές δημοτικού από τη Σιάτιστα θα κατασκευάσουν ομοιώματα μαμούθ και ελεφάντων από πηλό, υπό τις οδηγίες και την καθοδήγηση του διεθνούς φήμης Ολλανδού ζωγράφου και γλύπτη, Remie Bakker.

Ο ίδιος, λίγο παραδίπλα θα προετοιμάζει μια τεράστια ζωγραφική αναπαράσταση της μάχης των μαμούθ στους τοίχους του Τραμπάντζειου Γυμνασίου της Σιάτιστας.

Όλα αυτά θα συμβούν στις 28 και 29 Απριλίου στον δήμο Βοΐου, στη Σιάτιστα, με την ευκαιρία της διοργάνωσης του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου για τα Μαμούθ και τους Συγγενείς τους, από τις 5 ως τις 9 Μαΐου στα Γρεβενά, τη Σιάτιστα και την Πτολεμαϊδα.

«Η εκδήλωση για τα παιδιά είναι ανοιχτή στους μαθητές και τις μαθήτριες των δημοτικών σχολείων της Σιάτιστας και της ευρύτερης περιοχής.

Όλοι θα έχουν στη διάθεσή τους πηλό και ειδικά εργαλεία, ενώ την εμπειρία του θα τους μεταφέρει ο κ. Bakker, που ειδικεύεται στη δημιουργία πιστών αντιγράφων ανθρωποειδών και ζώων με πολύ φυσικά χαρακτηριστικά» επισημαίνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Βοΐου Χρήστος Μακρής.

Την ώρα, μάλιστα, που τα παιδιά θα πλάθουν με τα χέρια τους τις δικές τους δημιουργίες ο Ολλανδός καλλιτέχνης θα δημιουργεί στον τοίχο τη ζωγραφική αναπαράσταση της μάχης των μαμούθ εμπνευσμένος από τον ελέφαντα του Καλονερίου.

Ο τελευταίος ανακαλύφθηκε το 2006 κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη διάνοιξη κάθετης στην Εγνατία οδού και ο ένας από τους δύο του χαυλιόδοντες είναι κοντύτερος από τον άλλον, πιθανότατα λόγω του τραυματισμού του σε μια τέτοια μάχη.

«Εικάζεται ότι ο εν λόγω ελέφαντας έχασε τμήμα τού ενός χαυλιόδοντά του κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας μάχης είτε για τη διεκδίκηση μιας ερωτικής συντρόφου είτε για λόγους επιβίωσης» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Μακρής.

Σημειώνεται ότι ο Remie Bakker γεννήθηκε στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας το 1967. Στην ηλικία των 12 έμαθε να δημιουργεί αντικείμενα από πηλό. Αργότερα άρχισε να απασχολείται σε ένα στούντιο κεραμεικής για να συμπληρώσει το εισόδημά του.

Η ικανότητά του στον πηλό αναπτύχθηκε ραγδαία, μαζί με εκείνη στο σκίτσο και τη ζωγραφική. Σπούδασε στην Ακαδημία Τέχνης στο Ρότερνταμ και αποφάσισε να γίνει γλύπτης.

Πολλά έργα του μπορεί να δει κανείς στην Ολλανδία, ενώ αντίγραφά τους εκτίθενται σε πολλούς ζωολογικούς κήπους.

Έχει συνεργαστεί με τον γνωστό Ολλανδό ερευνητή Παλαιοντολογίας Dick Mol, ο οποίος θα παραβρεθεί στις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου.