Πέντε μεγάλες πόλεις και περίπου το 80% των μικρών οικισμών της χώρας δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Ειδικότερα, όπως καταδεικνύει έκθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αστικά λύματα, η Αρτέμιδα, το Κορωπί, το Μαρκόπουλο, η Νέα Μάκρη και η Ραφήνα ακόμη δεν διαθέτουν μονάδες επεξεργασίας λυμάτων.

Η χώρα μας έχει ήδη καταδικαστεί για αυτό από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ενώ το 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε νέα διαδικασία παραπομπής καθώς δεν έχει σημειωθεί συμμόρφωση με την πρωτόδικη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου. Σύμφωνα με πηγές, το υπουργείο στοχεύει να έχει ολοκληρώσει την κατασκευή των δικτύων και των βιολογικών καθαρισμών ως το 2013.

Χωρίς μονάδες επεξεργασίας λυμάτων παραμένουν και άλλες 251 μικρές πόλεις και κωμοπόλεις της χώρας, οι οποίες θα έπρεπε, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, να έχουν ολοκληρωθεί ως το 2005. Ειδικότερα όσον αφορά τους 56 οικισμούς που διαθέτουν τα λύματά τους σε ευαίσθητες περιοχές, οι 28 δεν έχουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Σε αυτές περιλαμβάνεται και το Θριάσιο, για το οποίο η χώρα μας είναι για δεύτερη φορά υπόλογη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρώτη καταδικαστική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε εκδοθεί το 2004 και σήμερα έχει ξεκινήσει νέα διαδικασία για την επιβολή προστίμου. Οι αρμόδιοι του υπουργείου Περιβάλλοντος αισιοδοξούν ότι τα έργα διαχείρισης των αστικών λυμάτων στην περιοχή του Θριασίου θα ολοκληρωθούν εντός του έτους.

Όσον αφορά την επαναχρησιμοποίηση λυμάτων και λάσπης, τα στοιχεία για το 2008 δείχνουν ότι μόνο 40% της λάσπης από την Ψυτάλλεια αξιοποιείται μέσω ξήρανσης και καύσης σε βιομηχανίες τσιμέντου.

 Σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου, το 2011 με την ολοκλήρωση της μονάδας ξήρανσης στη Σίνδο Θεσσαλονίκης το ποσοστό αξιοποίησης αναμένεται να υπερβεί το 50%.

Πηγή: To Βήμα