116
loading

Δίχως την παραμικρή αμφιβολία ο εμφύλιος πόλεμος είναι το χειρότερο είδος πολέμου. Σε αυτούς τους πολέμους γίνονται τα χειρότερα εγκλήματα. Αυτός ο πόλεμος είναι που έχει «ονοματεπώνυμο». Ένας ξένος κατακτητής θα επιβληθεί, θα κάνει και εκείνος φρικτά εγκλήματα, αλλά θα παραμείνει ανώνυμος και μετά που θα φύγει. Σε έναν εμφύλιο, ωστόσο, θύτες και θύματα θα πρέπει μετά το τέλος του πολέμου να ζήσουν μαζί. Αυτό είναι που κάνει τις πληγές να μην κλείνουν και να πυορροούν για πολλές δεκαετίες αργότερα.

Κανείς και τίποτα δεν ξεχνιέται. Αυτό είναι που συνέβη και με την περίπτωση της ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη. Ένα φρικτό γεγονός, σχεδόν κατακλυσμιαίο, που ακόμα και σήμερα προκαλεί αδιανόητη ένταση.

Η Ελένη Παπαδάκη ήταν μια λατρεμένη ηθοποιός του θεάτρου που για πολλούς στα λίγα χρόνια της καριέρας της στο σανίδι πρόλαβε να δείξει το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της, το οποίο κάποια στιγμή θα την έκανε την καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιό. Η μοίρα, ωστόσο, είχε άλλα σχέδια…

Η Ελένη Παπαδάκη ένα βήμα πριν τη φρικτή δολοφονία

Στόχος του αφιερώματος που διαβάζετε δεν είναι να αναλωθεί στην καριέρα της Παπαδάκη και το χτίσιμο της. Όλα αυτά είναι γνωστά και είναι δεδομένο πως θα την οδηγούσαν στην κορυφή. Η άνοδος, ωστόσο, της Ελένης Παπαδάκη στην κορυφή φαίνεται πως διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα τραγική εξέλιξη.

Η εξήγηση είναι απλή δεδομένου πως δεν είναι λίγοι αυτοί που, όντας ψύχραιμοι παρατηρητές, μιας πολύπλοκης υπόθεσης, και με την άνεση που τους δίνει πλέον το πέρασμα των χρόνων,  ισχυρίζονται πως όλο αυτό ήταν ένα παιχνίδι φθόνου και αντιζηλίας το οποίο κάποια στιγμή ξέφυγε από κάθε έλεγχο, πέρασε στο πολίτικο επίπεδο και τελικά στο εγκληματικό.

Η Παπαδάκη ήταν στο στόχαστρο πολλών ήδη από την εποχή της κατοχής. Οι κατηγορίες πως διατηρούσε παράνομη ερωτική σχέση με τον δοσίλογο πρωθυπουργό Ράλλη διακινούνταν όχι απλά στους καλλιτεχνικούς κύκλους αλλά σε ολόκληρη την Αθήνα.

Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν ξέρει πραγματικά αν οι δυο είχαν ερωτική σχέση. Ότι ήταν κοντά ο ένας στον άλλο ήταν δεδομένο. Για κάποιους αυτό ήταν αρκετό. Η κατηγορία εκτοξεύτηκε και, όπως γίνεται συνήθως, δεν επιστρέφει.

Αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο που φαίνεται ότι οι αντίζηλοι της Παπαδάκη θέλησαν να εκμεταλλευτούν για να την «γκρεμίσουν» από το θρόνο της.

Η «δίκη» στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Ο Οκτώβριος του 1944 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το σημείο που το «ρολόι» ξεκινάει να μετράει αντίστροφα για το τέλος. Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, υπό την ηγεσία του Αιμίλιου Βεάκη,  στα τέλη εκείνου του μήνα συντάσσει μια λίστα με ονόματα ηθοποιών οι οποίοι θα πρέπει να διαγραφούν επειδή στην περίοδο της κατοχής με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο είχαν διατηρήσει μια (και αυτός είναι ένας εξαιρετικά ήπιος χαρακτηρισμός) φιλογερμανική στάση.

Συγκρατήστε το εξής: Διαγραφή από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών εκείνη την εποχή σήμαινε τέλος στην καριέρα στο Εθνικό Θέατρο. Θεωρητικά, λοιπόν, πολλοί ή πολλές είχαν συμφέρον από το να βρίσκεται η Παπαδάκη σε αυτή τη λίστα.

Εκλεγμένα μέλη (είτε ως συμπολίτευση είτε ως αντιπολίτευση) σε εκείνο το ΔΣ  του ΣΕΗ ήταν ιερά τέρατα του καλλιτεχνικού χώρου όπως οι Χόρν, Καλουτά, Ρένα Βλαχοπούλου, Ορέστης Μακρής και Βασίλης Αυλωνίτης (από τη δεξιά παράταξη) και Αιμίλιος Βεάκης, Μάνος Κατράκης, Τίτος Βανδής, Δημήτρης Μυράτ, Χρήστος Τσαγανέας  (από την παράταξη που στηριζόταν από το ΕΑΜ).

Στην υποτυπώδη δίκη που προηγήθηκε της δημοσιοποίησης της λίστας, ελάχιστοι ήταν αυτοί (και από τις δυο παρατάξεις) που ψέλλισαν κάποιες λίγες ενστάσεις για την παρουσία της Παπαδάκη σε αυτή τη λίστα.

Στη διάρκεια αυτής της δίκης οι φωνές που ακούστηκαν πιο δυνατά ήταν των αντιπάλων της Παπαδάκη. Μια από αυτές ήταν της Μιράντας Μυράτ, ετεροθαλούς αδελφής του Δημήτρη Μυράτ, η οποία χρησιμοποίησε φράσεις πεζοδρομίου και ένα απίστευτο υβρεολόγιο για την, υποτίθεται, φίλη και γειτόνισσά της. Οι προπολεμικοί ζεν πρεμιέ Γιώργος Παππάς και Νίκος Δενδραμής προσπάθησαν να αρθρώσουν έναν αντίλογο αλλά χωρίς επιτυχία.

Η δίκη ολοκληρώνεται μέσα από διάφορες καταθέσεις και το προεδρείο (Θεόδωρος Μορίδης, Σπύρος Πατρίκιος, Χρήστος Τσαγανέας, Πάνος Καραβουσάνος), αποφασίζουν πως μέσα στη λίστα πρέπει να υπάρχει και το όνομα της Παπαδάκη.

Η σύλληψη η φρικτή εκτέλεση και το εθνικό πένθος

Από τον Νοέμβρη του 1944 και μετά η χώρα βάδιζε με γοργά βήματα πλέον προς τον Εμφύλιο και τα ματωμένα Δεκεμβριανά. Σε αυτό το κλίμα άνθρωποι όπως η Ελένη Παπαδάκη που βρίσκονταν σε παρόμοιες λίστες ήταν σε δύσκολη θέση.

Φίλοι και άνθρωποι κοντά στην αγαπημένη ηθοποιό της είχαν πει να κρυφτεί για ένα διάστημα μέχρι να περάσει η «μπόρα» γιατί ήταν δεδομένο πως η Ο.Π.Λ.Α. (Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών) η περιβόητη πολιτοφυλακή του ΚΚΕ θα είχε λάβει γνώση της συγκεκριμένης λίστας και θα την έψαχνε.

Εκείνη, ωστόσο, αρνήθηκε και έτσι το κακό δεν άργησε να συμβεί. Ακολουθεί η συγκλονιστική περιγραφή του Δημήτρη Μυρατ για τη σύλληψη (στις 21 Δεκεμβρίου) της Παπαδάκη:

«Το απόγευμα της σύλληψής της βρισκότανε στο σπίτι μας, λίγο παρακάτω απ' το δικό της. Έκανε παρέα με τη μάνα μου, παρά τη μεγάλη διαφορά ηλικίας. Στο διπλανό δωμάτιο έπαιζε χαρτιά ο πατέρας μου με κάτι φίλους. Εγώ χαρτιά δεν παίζω, παρακολουθούσα. Ξάφνου εισορμά ένας έντρομος νέος με προτεταμένο πιστόλι: «Η Παπαδάκη, πού είναι η Παπαδάκη;». Βλέποντας τόσους άνδρες συγκεντρωμένους ο εισβολέας έχασε και το λίγο θάρρος που του είχε απομείνει: «Σας συλλαμβάνω όλους, μπρος, πάμε στην Πολιτοφυλακή».

Ξέχασε την Παπαδάκη και ξεκίνησε να φύγει. Και να η μοιραία στιγμή. Άνοιξε η πόρτα κι εμφανίστηκε η Ελένη. «Εδώ είμαι, κύριε, τι θέλετε;». Το καντήλι είχε αρχίσει να σβήνει!

Στην Πολιτοφυλακή ακολουθήσαμε τον πολιτοφύλακα, μαζί με την Ελένη, η Αιμιλία η Καραβία κι εγώ. Κρατήσανε την Ελένη, εμάς μας διώξανε με το άγριο. Σαν ήρθε ο καπετάν Ορέστης, ο αρχηγός της Πολιτοφυλακής Πατησίων άρχισαν να παρελαύνουν μπροστά του οι κρατούμενοι. Όπως μάθαμε στη δίκη, πέρασε η Ελένη, ο καπετάνιος της πήρε τα δαχτυλίδια και την ξαπόστειλε για την ομηρεία. Όταν πέρασαν καμιά δεκαριά άλλοι τη θυμήθηκε. «Πώς είπε αυτή πως τη λένε; Παπαδάκη; Δεν είναι αυτή που καταδικάσανε στο Σωματείο Ηθοποιών;». Κι έδωσε τη διαταγή του θανάτου».

Το ίδιο βράδυ η Ελένη Παπαδάκη μαζί με άλλους κρατούμενους μεταφέρθηκε σε μια ερημική τοποθεσία  στα διυλιστήρια της ΟΥΛΕΝ στο Γαλάτσι. Εκεί αφού υπέστη φρικτά βασανιστήρια εκτελέστηκε με δύο σφαίρες στον αυχένα από τον εκτελεστή της Ο.Π.Λ.Α. Βλασση Μακαρωνά.  Η διαταγή του Ορέστη ήταν να εκτελεστεί με τσεκούρι («για τους εχθρούς του λαού δεν σπαταλάμε σφαίρες»), αλλά ο Μακαρώνας πιθανότατα τη λυπήθηκε και προτίμησε ένα πιο «ανώδυνο» τρόπο.

Για ένα μήνα η Παπαδάκη θεωρούταν αγνοούμενη. Όλοι, όμως, ήξεραν τι είχε συμβεί. Το πτώμα της βρέθηκε ένα μήνα αργότερα. Στις 26 Ιανουαρίου έγινε η κηδεία της όπου ο θρήνος εναλλασσόταν με την οργή. Παρόντες οι συνάδελφοί της Βασίλης Λογοθετίδης, Δημήτρης Χορν, Αννα Καλουτά, Ανδρέας Φιλιππίδης, Μελίνα Μερκούρη, Κώστας Μουσούρης, Μαρίκα Νέζερ, Μαρίκα Κοτοπούλη και άλλοι.

Ο  Αλέξης Σολωμός κλείνει τον επικήδειό του με τη φράση «Ελένη, συγχώρεσέ μας!». Στα όρια της κατάρρευσης ο Αχιλλέας Μαμάκης λέει: «Είσαι θύμα ενός χυδαίου και απρεπούς καλλιτεχνικού φθόνου... Τους έσβηνες από τη σκηνή και σε σβήσανε από τη ζωή για να μη σ’ έχει το κοινό σου ως μέτρο σύγκρισης και υπεροχής». Ο Άγγελος Σικελιανός έγραψε ένα επίγραμμα-αφιέρωση:

Μνήσθητι Κύριε: Για την ώρα που η λεπίδα του φονιά άστραψε

κι΄ όλος ο θεός της Τραγωδίας εφάνει.

Μνήσθητι Κύριε: για την ώρα που άξαφνα, κι οι εννιά αδελφές εσκύψαν

να της βάλλουνε των αιώνων το στεφάνι.

Ακόμα και η Μιράντα Μυράτ καιρό αργότερα πήρε πίσω τα όσα είπε για την Παπαδάκη τονίζοντας πως… παρασύρθηκε από τους κομμουνιστές. Πλέον, όμως, ήταν αργά.

Η επίσημη θέση του ΚΚΕ και η δημόσια εκτέλεση του καπετάν Ορέστη

Όταν συνελήφθη η Παπαδάκη, συγγενείς και φίλοι ενημερώθηκαν από την Πολιτοφυλακή Πατησίων πως θα ανακριθεί για τις σχέσεις της με τον Ράλλη και θα αφεθεί ελεύθερη. Η μαρτυρία αυτή φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα με τη μαρτυρία του ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ Βασίλη Μπαρτζιώτα (Φάνης) ο οποίος για εκείνη την ιστορία έγραψε:

«Όταν τμήματα της Λαϊκής Πολιτοφυλακής συνέλαβαν τη γνωστή ηθοποιό Παπαδάκη, ερωμένη του αρχικουίσλιγκ Γιάννη Ράλλη, δώσαμε εντολή να μην πειραχτεί. Είχαμε να μάθουμε πολλά από αυτή».

Και εδώ ακριβώς είναι το σημείο απ’ όπου ένα επικίνδυνο παιχνίδι φθόνου- αντιζηλίας, πέρασε στο πολιτικό επίπεδο και τελικά στο εγκληματικό. Για να φτάσει σε αυτό το τελευταίο στάδιο, ωστόσο, χρειάστηκε η παρέμβαση του καπετάν Ορέστη ο οποίος αποφάσισε να την εκτελέσει και μάλιστα την ίδια νύχτα πριν καν προλάβει να την ανακρίνει κάποιος.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως για τη σύλληψη της Παπαδάκη δεν πρόλαβε να ειδοποιηθεί ούτε ο εκπρόσωπος του ΕΑΜ, φοιτητής Ιατρικής Κώστας Μπιλιράκης, ούτε ο παλιός Ακροναυπλιώτης και λοχαγός του Ε.Λ.Α.Σ. Νίκος Ανδρικίδης. Ο τελευταίος, μάλιστα, ήταν αυτός που κατ΄ εντολή του ΕΑΜ ξεκίνησε έρευνα για να εντοπιστούν οι εκτελεστές της Παπαδάκη. Ο Ανδρικίδης ολοκλήρωσε την έρευνα του και στην αναφορά του επεσήμανε πως ο Ορέστης είχε από ύποπτη έως εγκληματική συμπεριφορά, σε βάρος του υπήρχαν πολλές καταγγελίες, ενώ και ο ίδιος ομολόγησε πως αυτός ήταν που έδωσε την εντολή για την εκτέλεση της Παπαδάκη. Ο Ανδρικίδης, μάλιστα, τονίζει πως «προχωρώντας η ανάκριση, αποκαλύφθηκε ότι  ήταν πράκτορας της Intelligence Service στις γραμμές μας»!

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι υπαίτιοι δικάστηκαν από Ανταρτοδικείο το οποίο τους καταλόγισε πως έδρασαν κατ εντολή των βρετανών για να δυσφημίσουν το ΕΑΜ, καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν δημόσια στην Πλατεία Κολιάτσου.

Η δίκη του εκτελεστή της Παπαδάκη και η «συγγνώμη» του Ζαχαριάδη

Ο φυσικός αυτουργός της εκτέλεσης της Παπαδάκη, Βλάσης Μακαρωνάς, δικάστηκε, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε το 1948. Στη διάρκεια της απολογίας του είχε πει: «Μάλιστα εγώ τη σκότωσα, μου δώσανε να τη χτυπήσω με το τσεκούρι. Δεν μπόρεσα και τη σκότωσα με το πιστόλι. Δε θυμάμαι πόσες σφαίρες τις έριξα. Μια ή δυο… Την εκτέλεση αυτή την έκανα γιατί με απείλησε και με εξανάγκασε ο Ορέστης».

Η εγκληματική ενέργεια της δολοφονίας της καταγγέλθηκε αργότερα και από το ΚΚΕ, δια στόματος, μάλιστα, του ίδιου του Νίκου Ζαχαριάδη. Στην 12η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αναγνώρισε την εκτέλεση ως «υπερβασία» και την καταδίκασε...

Τέλος, αυτό που αξίζει να αναφερθεί, είναι πως ο βιογράφος της αδικοχαμένης ηθοποιού Πολύβιος Μαρσάν, έχει πει πως ο κύριος λόγος της δολοφονίας της Παπαδάκη ήταν ο συναδελφικός φθόνος ενώ η οικογένεια της ηθοποιού υπέβαλλε μήνυση κατά των συναδέλφων της του ΣΕΗ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

116
σχόλια
 1. avatar Χρήστος 789

  Δεν αναφέρονται πολλά για τον ρόλο του τσαγανεα...
  Ντροπή

 2. avatar Τραπεζιτης

  ας πουμε και ενα ψεμα οχι μπνο αληθειες.
  οι δολοφονιες οι βασανισμοι κομμουνιστων αναρχικων και αριστερων ακομα και ασχετων με τη πολιτικη ειχαν ξεκινησει πολυ πριν τη συγκροτηση του εαμ ελας.
  οι ταγματασφαλητες οι μεταξικοι δοσιλογοι οι χιτες κλπ πηραν πισω απο το εαμ ελας πολυ λιγοτερα απο αυτα που τους αξιζαν

  1. avatar Υ-Περαστικός

   @Τραπεζιτης
   /
   Ήδη από την Συμφωνία του Λιβάνου ο Παπατζής είχε δώσει συγχωροχάρτι στους συνεργάτες των Γερμανών. Με το σκεπτικό πως αναγκάστηκαν να πάνε με τους...Γερμανούς γιατί φοβόντουσαν τον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Φοβόντουσαν δηλαδή τους...Υπερασπιστές της Πατρίδας και όχι τον Κατακτητή! Φοβερό Σκεπτικό για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Δηλαδή πως ο Παπατζής δεν είχε άλλο στρατό και \"πρόθυμα\" κοινωνικά στρώματα για να στερεώσουν την δική του και των Αγγλικού Στρατού Αστική Δικτατορία.
   /
   Πως αυτοί οι κύριοι έκαναν διάφορα χαφιεδίσματα προς τον κόσμο με αληθινές ή ψεύτικες\"κατηγορίες\" αποσκοπώντας περιουσίες, πλούτισαν από μαυραγοριτισμό, και /πληρωνόντουσαν με χρυσές λίρες για την ένταξη στα τάγματα ασφαλείας ε αυτά δεν τα είχε υπόψη του.
   /
   Τι είδους χαφιεδίσματα?; Από το να αρπάξουν το διπλανό χωράφι μέχρι όσο πάει. Μέχρι και παλιοί πλούσιοι Αθηναίοι που οι συνεργάτες των Γερμανών ήξεραν πως είχαν χρυσές λίρες, χρυσό, κοσμήματα είχαν πέσει στις \"δαγκάνες\" τους. Σε συνεννόηση με τα ss γίνονταν η σύλληψη και μετά ζητούσαν ας πούμε λύτρα από τους δικούς τους για να τους βγάλουν από την φυλακή!
   Για τέτοια \"ποιότητα\" (με πολλά εισαγωγικά) μιλάμε Τραπεζίτη.

 3. avatar Απίστευτες θηριωδίες

  δυστυχώς υπέστην ο άνθρωπος και στην χώρα μας. Για άλλη μια φορά θέλησαν να μας σκλαβώσουν ξένοι... Εμείς πάλι τσακωμός για το σε ποιους ξένους να παραδώσουμε την χώρα μας. Στους ναζί ή στους Ρωσους; Ακόμη και σήμερα κάνουμε κουβέντες για προδότες, γερμανοτσολιάδες κλπ. Ποσο ανόητοι μπορούμε να γίνουμε πια; Ας μάθουμε από τα λάθη μας τουλάχιστον εμείς οι νεότεροι. Να μη ευαγγελιζόμαστε κανένα βιβλίο ή θεωρία κανενός οικονομολόγου ως πανανθρώπινη αλήθεια περί ηθικής, δικαίου ή τρόπου οργάνωσης της κοινωνιας. Αυτά τα έχει καλύψει ο Ιησούς καλύτερα. Μακριά οι νέοι από φάλαγγες και... κόβες, καταληψεις και παρωχημενες αντιδράσεις. Ας υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους με σύγχρονους τρόπους, να βγάλουν οι νέοι την φωνή τους έξω όπως βγάζουν τα κορμιά τους στο Instagram. Ας μιλήσουν για δίκαιο, ηθική και καλοσύνη αντί για αυτοκίνητα, πιάτα, ρούχα , κουτσομπολιά. Όχι άλλο ξεβράκωμα παιδιά- μιλήστε για όλα. Για να μην έχουμε άδικες κηδείες όπως της Ελένης Π και κάθε άλλης Ελένης

  1. avatar Υ-Περαστικός

   Οι Σοβιετικοί δεν ανακατεύτηκαν. Σοβιετικός στρατός στην Ελλάδα δεν υπήρξε. Αντίθετα Άγγλοι που έφεραν μέχρι και Ινδούς καθώς Αμερικάνοι \"Στρατηγέ ιδού ο στρατός σας\"(ποιος το είπε αυτό?) ¨
   μια χαρά ήρθαν.
   ///
   Μιας και γράφεις για Τοπαλούδη, ποιοι και από ποιo \"πολιτικό ρεύμα\" ή συλλόγους εξέφρασαν μεμονωμένα τις \"ενοχλήσεις\" ή \"αντιρρήσεις\" τους για την συγκινητική αγόρευση της εισαγγελέας της δίκης της Τοπαλούδη?; Για ψάξτο. Το google search γιατί το έχεις?;

 4. avatar Η λαϊκή βάση των κομουνιστών στον εμφύλιο επί το πλείστο άξεστοι φονιάδες ποτισμένοι από τυφλό ταξικό μίσος.

  Μοχθηροί ληστοσυμμορίτες που δεν δίσταζαν να κόψουν λαρύγγια αθώων με κονσερβοκούτια όχι μόνο για λόγους ταξικής εκδίκηση αλλά και για να κάνουν πλιάτσικο στη ψυχή, στο σώμα και στη περιουσία όσων βάπτιζαν με ζήλο βάση της ιδεολογίας τους ως ταξικούς εχθρούς. Η ιστορία είναι γεμάτη από καταγραφές αναρίθμητων εγκλημάτων τους αλλά και οι μνήμες πολλών από εμάς από περιγραφές τραγικών εμπειριών δικών μας προγόνων που δεν πρόκειται πότε να συγχωρεθούν. Ποτέ ξανά ο κομουνισμός να βγει εκτός νόμου.

 5. avatar ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΑΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ [2]

  3) Ο τιμωρός του \"Ορέστη\", Νίκος Ανδρικίδης΄(σταλμένος από το Κόμμα) ήταν επί τρεις μέρες στην ΟΠΛΑ Πατησίων (και την ημέρα σύλληψης και εκτέλεσης της Ελένης Παπαδάκη). Επειδή τάχα παρακολουθούσε τον \"Ορέστη\" για \"ατασθαλίες\". Τότε πώς άφησε να εκτελέσει ο Ορέστης και η παρέα του την Παπαδάκη και αμέσως έπειτα, ξάφνου, ανακάλυψε την εγκληματική/ τάχα \"αντικομμουνιστική\" δράση του Ορέστη ;
  4) Αυτός ο Νίκος Ανδρικίδης, στην απολογία του, της οποίας σώζεται το κείμενο (28. 4. 1945), και που ευτυχώς συνελήφθη για άλλα τρομερά εγκλήματα της ΟΠΛΑ, δεν αναφέρει ούτε λέξη το 1945, για την δήθεν σχέση του Ορέστη με την Intelligence Service, ενώ λέει ότι ήταν... ανήθικος γι\' αυτό έπρεπε να εκτελεστεί!!!. Ο δήθεν προδότης Ορέστης, είναι μία ακόμη εφεύρεση του ΚΚΕ, χρόνια αργότερα, μήπως καλύψει τη δολοφονία της κορυφαίας ηθοποιού, η οποία θα στιγματίζει το ΚΚΕ για πάντα. Και ένα νήπιο καταλαβαίνει ότι δεν ενδιέφερε τους Άγγλους πράκτορες να προσελκύσουν τον Ορέστη, έναν νεαρό αγράμματο αλήτη από τα Πατήσια (που δεν θα ήξερε λέξη στα αγγλικά), μήπως και συλλάβει την Παπαδάκη τάχα για να εκθέσει το ΚΚΕ. Και πότε τον προσέλαβαν, αφού επί μήνες έσφαζε ως επικεφαλής της ΟΠΛΑ αντιπάλους του ΚΚΕ στα Πατήσια; την ημέρα που συνέλαβαν την Παπαδάκη έγινε πράκτορας των Άγγλων; Γελοίες δικαιολογίες του ΚΚΕ.
  5) Η υπόθεση της δολοφονίας της Ελένης Παπαδάκη δεν έχει κλείσει. Υπάρχουν πολλά στοιχεία ακόμη για να βγουν στο φως.

  1. avatar Υ-Περαστικός

   1) ΕΑΜ-ΕΛΑΣ πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε εκτέλεση δεν έκανε πρώτα δίκες?;
   Ναι ή όχι?;
   2) Στις δίκες που ακολουθούσαν αν υπήρχαν μαρτυρίες υπεράσπισης ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ δεν τις πραγματοποιούσε.
   Ναι ή όχι?;
   3) Η Παπαδάκη ως γκόμενα του Κατοχικού Πρωθυπουργού Ράλλη δεν ήξερε πρόσωπα και πράγματα από τους πρώην συνεργάτες των γερμανών και μετέπειτα του \"εθνικού κορμού\"σε υψηλά κλιμάκια?:
   Ναι ή όχι?;
   4) Δεν ήταν προς το Συμφέρον του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ να ανακριθεί η Παπαδάκη για να αποκαλυφθούν\"πρόσωπα και πράγματα\". Δεν είχε συμφέρον να μείνει ΖΩΝΤΑΝΗ ώστε να τα αποκαλύψει?; Και όχι μόνο να αποκαλύψει αλλά να καταθέσει η ΠΑΠΑΔΑΚΗ ως μάρτυρας σε δίκες αυτών των προσώπων?;
   Ναι ή όχι?;
   5) ΑΝΤΙΘΕΤΑ συμφέρον να μην μείνει ζωντανή δεν είχαν όλοι όσοι δεν ήθελαν η Παπαδάκη να αποκαλύψει \"πρόσωπα και πράγματα\"?; Παλιοί συνεργάτες των Γερμανών π.χ.
   Ναι ή όχι?;
   6) Ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ δεν είχε εκτελέσει και άλλους που σε άλλες υποθέσεις συμπεριφέρθηκαν σαν τον Ορέστη?; Δηλαδή όσους εκτέλεσαν χωρίς δίκη δεν τους εκτελούσε ως ύποπτους για πρακτοριλίκια?;
   Ναι ή όχι?;
   /
   Απλά ερωτήματα. Απλή λογική

  2. avatar ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΗΣ ΟΠΛΑ

   Πολύ ουσιαστικές οι επισημάνσεις σας. Και άγνωστες. Τρομερά ύποπτο ότι εξαφάνισε αμέσως το ΚΚΕ από το προσκήνιο τον Ορέστη (που έσφαξε εκατοντάδες αντιπάλους του ΚΚΕ στην περιοχή της Ούλεν - ένα μικρό τμήμα μόνο ήταν ταγματασφαλίτες και δωσίλογοι, οι υπόλοιποι τροτσκιστές, άλλοι με απλές διενέξεις γειτονιάς, δανεικών, και ό,τι άλλο φανταστεί κανείς, με κάποιο στέλεχος της ΟΠΛΑ). Ο Ανδρικίδης (άλλος δολοφόνος της ΟΠΛΑ) που τον έβαλε το ΚΚΕ να \"αποσύρει\" τον Ορέστη αμέσως, πράγματι δεν λέει λέξη το 1945 στην απολογία του, ότι το κάθαρμα αυτό ήταν πράκτορας των Άγγλων. Μόνο ότι: πήγαινε με γυναίκες, και δεν απέδιδε τα κλοπιμαία από τους δολοφονημένους της ΟΠΛΑ στο ΚΚΕ - τόσο... ανήθικος ήταν για το ΚΚΕ ο Ορέστης.
   Είναι ξεκάθαρο ότι έγινε μια... υπερβασία (όπως είπε έπειτα ο ηγέτης του ΚΚΕ, ο Ζαχαριάδης, με τη φριχτή ελληνική του γλώσσα). Κατάλαβαν το κόστος και έψαχναν να το φορτώσουν στον επικεφαλής της ΟΠΛΑ Πατησίων - και έχετε απολύτως δίκιο: όσο θα υπάρχει το ΚΚΕ θα είναι υπεύθυνο για τη στυγερή δολοφονία μια μεγάλης μορφής του νεοελληνικού πολιτισμού.

 6. avatar ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΑΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ [1]

  1) Ο \"αγωνιστής\" Ορέστης (που ως σήμερα το ΚΚΕ κρύβει το πραγματικό όνομά του), ο \"αρχηγός\" της Πολιτοφυλακής Πατησίων, \"δικάστηκε\" -αναφέρει στην απολογία του (28. 4. 1945) ο τιμωρός του Νίκος Ανδρικίδης, άλλο μέλος της ΟΠΛΑ- στην πλατεία Κολιάτσου, αλλά εκτελέστηκε στο Γαλάτσι (πράγματι εκτελέστηκε; ή τον απέσυραν από τη δράση; ποιος ξέρει;)
  2) Η ΟΠΛΑ \"στελεχωνόταν\" από νοητικά και ηθικά άθλιους ανθρώπους. Στην ομάδα που εκτέλεσε την Ελένη Παπαδάκη: ο ένας ήταν μπακάλης (ο φυσικός αυτουργός), ο άλλος μεταφορέας με καρότσι στους δρόμους, ο άλλος ήταν σφαγέας στα τοπικά σφαγεία, ο άλλος μικροπωλητής παλιών ρούχων στα πεζοδρόμια- καταλαβαίνει κανείς τι είδους \"μαρξιστική\" συγκρότηση είχαν. Ένα κομματικό στέλεχος, σε κάθε τοπική ΟΠΛΑ, μάζευε τέτοια υποκείμενα για ένα λόγο: την άμεση δολοφονία όσων \"αντιπάλων\" τους έφερνε το Κόμμα. Αν διαβάσει κάποιος τις απολογίες των τεράτων αυτών στις διάφορες δίκες, κυριολεκτικά μένει άφωνος με ποια ευκολία σήκωναν το τσεκούρι και χτυπούσαν το κεφάλι ενός αγνώστου ανθρώπου. Και όλοι αυτοί οι \"λαϊκοί αγωνιστές\", έπειτα έκλεβαν όσα πράγματα μπορούσαν να πουληθούν από τους δολοφονημένους ανθρώπους. Όλοι, όχι μόνο ο \"Ορέστης\" (Υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ψηφιακές εφημερίδες, όπως και σε άλλα αρχεία, για να διαβάσει όποιος θέλει τις απολογίες πολλών τεράτων της ΟΠΛΑ - ΣΗΜ: Ο \"Ριζοσπάστης\" δεν έγραψε ποτέ ούτε λέξη για τις δίκες και τις απολογίες αυτών των \"αγωνιστών\" του ΚΚΕ).

 7. avatar ΞΕΨΥΡΙΣΜΕΝΟΣ

  Ο Καραβουσανος λέει ότι επήγε στο κρατητήριο οπου την είχαν &εκει η Ελένη του εδωσε την γουνα για να τα\'ι\'ση με τα λεφτα που θα \'περνε τα παιδια του...έκλαψε λεει της ζήτησε συγγνώμη &της ειπε οτι οσο &αν προσπάθησε δεν μπόρεσε ν\'αλλάξει την αποφαση για την εκτελεση.Μα καλά στην φωτογραφία που σησηκώνουνε το φερετρο είναι &η ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΜΕΛΙΝΑ!!! Η ΓΚΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΛΥΤΖΑΝΟΠΟΥΛΟΥ!;!;!;!Που άμα έπεφτες στα χέρια του όχι γκομενα του Ραλλη &του ΠΑΠΠΑ να εισουν δεν γλυτωνες.Αυτη;;;Πώς την γλυτωσε;;;Ή ιδια θρασύτατα ειχε παραδεχθη οτι ειχε σχέσεις με τον εν λογω αρχηγο των ταγματασφαλιτων & το περιστατικο που μπροστά της (μεσα σε καποιο μπαρ)βαραγανε καποιους κακομοιρους που είχαν συλλάβει & το εβρισκε διασκεδαστικο ΑΛΛΑ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΜΙΚΡΗ...ΝΕΑ & ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝΕ ΑΝΟΙΞΕΙ ΑΚΟΜΑ!!!Μετα που ανοιξανε εγινε το παρτυ της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ

 8. avatar ΜG42

  Δολοφόνοι, πλιατσικολόγοι, προδότες κουκουεδες.

 9. avatar Xountalas

  Τα εγκληματα των ΚΚΕδων ΔΕΝ εχουν τελειωμο. Ψαξτε στο διαδικτυο ( αν δωσω λινκ, θα μου το κοψουν), για το φριχτο τελος που ειχε απο τους κομμουνιστες ο πατερας της \"Εθνικης μας Σταρ\", διοτι ειχε κανει το εγκλημα να ηταν ΝΟΜΑΡΧΗΣ πριν τον πολεμο. Αυτον τον ανθρωπο, οι λαικοι αγωνιστες του ΚΚΕ τον ΠΕΤΑΛΩΣΑΝ και υπεφερε τετοια βασανιστηρια που παρακαλουσε τους δημιους του να τον σκοτωσουν για να λυτρωθει απο τους πονους.Επισης δολοφονημενος απο τους ιδιους σφαγεις και ο πατερας αλλης σταρ ( σχωρεμενη τωρα), πολυ ομορφης η οποια ηταν παντρεμενη με πασιγνωστο δικηγορο.Η εν λογω, ψηφιζε ΑΡΙΣΤΕΡΑ.Για τα εγκληματα των ΚΚΕδων, εγκληματα επιπεδου ISIS,υπαρχουν βιβλια, τα οποια ( προς τιμη της) διανεμει η εφημεριδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, την οποια θελω απο το βημα αυτο να ΣΥΓΧΑΡΩ για τον τιτλο της SIHTIR GIT στον Ερντογαν .

 10. avatar kek

  KOMMOYNIΣMOΣ=ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ.

 11. avatar Η αριστερά δεν έχει ιστορία έχει μόνο ποινικό μητρώο

  Ο Κομμουνισμός εκτός από πνευματική ψώρα που είναι αποδεδειγμένη, φέρνει όπως βλέπετε και τον αλληλοσπαραγμό μεταξύ των μολυσμένων από αυτόν. Μέχρι κανιβαλιστικές συμπεριφορές.
  Ευτυχώς που εξαφανιστηκε από παντου, γιατί θα ηταν χειρότερος ιός και από τον Κορωνοϊό

  1. avatar Υ-Περαστικός

   Πράκτορας ήταν ο φονιάς της Παπαδάκη ο \"Ορέστης\".
   Το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ είχε σκοπό να ανακρίνει την Παπαδάκη και ο \"Ορέστης\" το ήξερε. Αναγκάστηκε να αποκαλύψει την ταυτότητα σκοτώνοντας την Παπαδάκη για να μην αποκαλύψει ως γκόμενα του κατοχικού πρωθυπουργού Ράλλη στοιχεία ανθρώπους και πράγματα. Για αυτό μετέπειτα ο Ορέστης εκτελέστηκε από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που δεν ήταν όλοι τους Κομμουνιστές ή φιλοΚομμουνιστές. Ειδικά στα υψηλά κλιμάκια.
   /
   Επιμένεις σε πολλά σχόλια για \"ψώρα\". Αν έχεις κάποια σχετική αρρώστια, να σου συστήσω κανένα καλό Δερματολόγο που ίσως κάτι να μπορέσει να κάνει με την περίπτωση σου.

 12. avatar @Αυτα τα ολιγα για το κκε ( μην διαγραψεις δεν βριζω )

  ΚΑΙ ΟΣΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΓΡΑΦΟΥΝ, ΤΟΣΟ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΜΕΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ

 13. avatar Aλεξ

  Σσσσσσσσσσ....θα προσβληθει ο Κουτσουμπας....

 14. avatar Υ-Περαστικός

  Να διορθώσω λίγο το άρθρο. Η χώρα το 1944 δεν ήταν κοντά σε \"εμφύλιο\". Άλλοι ξεκίνησαν την όποια κατάσταση στα Δεκεμβριανά με διαταγές να ρίχνει η αστυνομία \"στο ψαχνό\". ΕΑΜ-ΕΛΑΣ είχαν ήδη υπογράψει τις συμφωνίες Καζέρτας - Λιβάνου με τις οποίες υπαγόντουσαν στρατιωτικά κάτω από τον Παπατζή. Το Νοέμβριο του 1944 είχαν προλάβει να έρθουν οι Άγγλοι(στρατηγικό λάθος του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ αλλά συνέπεια των προηγούμενων συμφωνιών).
  Το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ δεν ήταν μόνο Κομμουνιστές.Στα πιο ψηλά κλιμάκια ήταν κυρίως σοσιαλδημοκράτες, σοσιαλιστές. Στη βάση, λαϊκός κόσμος με αρκετούς κομουνιστές και φιλοκομμουνιστές
  /
  \"(..)Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως για τη σύλληψη της Παπαδάκη δεν πρόλαβε να ειδοποιηθεί ούτε ο εκπρόσωπος του ΕΑΜ, φοιτητής Ιατρικής Κώστας Μπιλιράκης, ούτε ο παλιός Ακροναυπλιώτης και λοχαγός του Ε.Λ.Α.Σ. Νίκος Ανδρικίδης. Ο τελευταίος, μάλιστα, ήταν αυτός που κατ΄ εντολή του ΕΑΜ ξεκίνησε έρευνα για να εντοπιστούν οι εκτελεστές της Παπαδάκη\"
  /
  Καλά ούτε την πιο πάνω παράγραφο του άρθρου δεν διαβάζεται τρολάκια του copy-paste?: Καλά δεν σας πέρασε από το μυαλό ο εκτελεστής της Παπαδάκη Ορέστης πιθανόν να ήταν πράκτορας που κάτι να ήθελε να κρύψει?; Γιατί νομίζεται πως τον εκτέλεσαν? ;
  Όσοι έπαιρναν αποφάσεις χωρίς έγκριση τους εκτελούσαν. ΕΑΜ-ΕΛΑΣ δεν προέβαιναν στο έτσι για εκτελέσεις αν πρώτα δεν ήταν σίγουροι. Είχαν δημιουργήσει ήδη θεσμούς π.χ. ανοιχτά λαϊκά δικαστήρια. Στα οποία αρκετοί είχαν αθωωθεί μιας και υπήρχαν και μαρτυρίες υπεράσπισης που\"έστεκαν\"

  1. avatar Xountalas

   \"Όσοι έπαιρναν αποφάσεις χωρίς έγκριση τους εκτελούσαν. ΕΑΜ-ΕΛΑΣ δεν προέβαιναν στο έτσι για εκτελέσεις αν πρώτα δεν ήταν σίγουροι.\". Δυστυχς εχω παει το σχετικο ( με αυτο που θα σου περιγραψω) βιβλιο στον τοπο καταγωγης μου, οποτε δεν ειμαι σε θεση να σου δωσω Τιτλο Βιβλιου, Συγγραφεα ( κομμουνιστης ) , Εκδοσεις κλπ. Τι αφηγειται μεσα εκει ο συγγραφεας? Αφηγειται οτι στα Δεκεμβριανα, τον ειχαν συλλαβει. Τον πηγαιναν για εκτελεση παρολες τις διαμαρτυριες του, μεχρι που εντελως τυχαια, τον αναγνωρισε ενας αλλος κομμουνιστης και με στοιχεια και αποδειξεις , επεισε τα υπολοιπα κοκκινα σκυλια να ΜΗΝ τον εκτελεσουν, οπως κι εγινε. Οποτε τις ΜΠΟΥΡΔΕΣ σου αλλου. Βουτηγμενοι στο αιμα που εχυσαν οι κατσαπλιαδες προγονοι σας ειστε ΚΙ ΕΣΕΙΣ, αφου ετοιμοι να ξανακανετε ΤΑ ΙΔΙΑ ειστε, οταν \" οι συνθηκες ωριμασουν\".Το εχω ξαναγραψει,παλια συντροφισσα μου το ειχε εκμυστηρευθει οτι ΤΟ ΚΟΜΜΑ εχει ετοιμα σχεδια για..... σε περιπτωση που οι συνθηκες το επιτρεψουν. Κι ομως μου ελεγε ενας κομμουνιστης οδηγος βαν, \"οπως με την γεννηση ενος παιδιου υπαρχει αιμα, ετσι και με το καινουριο ( ο κομμουνισμος ειναι το ...καινουριο), αναγκαστικα θα χυθει ΑΙΜΑ\". Ετοιμοι ειστε για νεες σφαγες. ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ στα γουναραδικα.

   1. avatar Υ-Περαστικός

    \" Δυστυχς εχω παει το σχετικο ( με αυτο που θα σου περιγραψω) βιβλιο στον τοπο καταγωγης μου, οποτε δεν ειμαι σε θεση να σου δωσω Τιτλο Βιβλιου, Συγγραφεα ( κομμουνιστης ) , Εκδοσεις κλπ. Τι αφηγειται μεσα εκει ο συγγραφεας? \"
    ///
    Μετά φταίω εγώ που επισημάνω πως δεν ξέρεις μπάλα και πως κανονικά το ψευδώνυμο θα ήταν \"παλτό-χουντάλας\". Που ξέρεις τι αφηγείται ο ¨\"άγνωστός\"συγγραφέας?; Δεν ξέρεις το όνομα του συγγραφέα, τον τίτλο του βιβλίου του τις εκδόσεις!
    /
    Στο έχω ξαναγράψει: Μην πίνεις όταν γράφεις σχόλια.

    1. avatar Xountalas

     Ως ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ δεν παιρνεις και ολες τις στροφες, αλλιως ΔΕΝ θα ησουν κουμουνας. Ρε πανεξυπνο, εσυ θυμασαι τον τιτλο, τον συγγραφεα και τις εκδοσεις ΚΑΘΕ ΒΙΒΛΙΟΥ που εχεις διαβασει? Τωρα που το ξανασκεπτομαι μπορει ΕΣΥ να τα θυμασαι, αφού παιζει να ΜΗΝ εχεις διαβασει τιποτα αλλο περα απο μια περιληψη του \"Κεφαλαιου\" του Μαρξ.Επιφυλασσομαι ομως να σε ταπωσω δινοντας σου τα στοιχεια που σου ειπα. Το βιβλιο παντως δινοταν με το ΒΗΜΑ και ηταν απο την σειρα \" Εμφυλιος σε πρωτο ενικο\" .

  2. avatar Και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΑΜ αποφαίνεται στο βιβλίο του (Θανάσης Χατζής, Η Νικηφόρα Επανάσταση, τόμος 3 σελ 76)

   Ο Σιάντος, όχι τόσο θεωρητικά, αλλά με το ταξικό επαναστατικό ένστικτό του και την τεράστια πείρα του, είχε καταλάβει πως τα όπλα, με τα δυναμικά τετελεσμένα τους δημιουργούν εξουσία και τη σταθεροποιούν.

  3. avatar Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΑΜ Θανάσης Χατζής αναφέρει ότι στις 2 Αυγούστου 1944, αμέσως μετά την 10η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ

   Την ίδια μέρα, ο Ιωαννίδης, που έβλεπε πως η λύση όλου του προβλήματος θα κρινόταν στην Αθήνα, στέλνει και το μόνο συνεργάτη του, που έμενε στην έδρα της ΠΕΕΑ, τον Παρτσαλίδη, στην Αττικοβοιωτία. Η αποστολή του ήταν να συντονίσει τον αγώνα Αττικής και Αθήνας και να ενισχύσει τον Μπαρτζιώτα στο έργο της εξασφάλισης της τάξης στην πρωτεύουσα, όταν αδειάσει από τις δυνάμεις κατοχής. Να μη μπει ο ΕΛΑΣ του βουνού στην πρωτεύουσα ώσπου να φτάσουν αγγλικές δυνάμεις με την κυβέρνηση της «Εθνικής Ενότητας». Στην έδρα μένουν μόνο οι δυο Γραμματείς, που οι σχέσεις τους είχαν φτάσει σε σημείο να μη συναντιώνται καν και, όταν δεν μπορούσαν να αποφύγονν κάποια συνάντηση, χώριζαν, σχεδόν πάντα, με καυγάδες. Ο καθένας τους προωθούσε τη δική του γραμμή: Ο Ιωαννίδης χρησιμοποιώντας τον κομματικό μηχανισμό και ο Σιάντος τον ΕΛΑΣ.

  4. avatar Ο Γιώργης Σιάντος, Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ στην θέση του Ν. Ζαχαριάδη και ταυτόχρονα Γ. Γραμματέας της Κ.Ε. του ΕΛΑΣ, προετοιμάζει από τον Αύγουστο του 1944 τον ένοπλο αγώνα μέσα στην Αθήνα. Σε γράμμα του προς τον θρυλικό καπετάν Ορέστη (Ανδρέα Μούντριχα), το οποίο αποκάλυψε από τα αρχεία της Κ.Ε. του ΚΚΕ ο Θανάσης Χατζής, Γ. Γραμματέας του ΕΑΜ, ο Σιάντος γράφει τα ακόλουθα στις 21 Αυγούστου 1944

   «Αγαπητέ Ορέστη,
   Η V Ταξιαρχία γίνεται II Μεραρχία με στρατιωτικό το Ρήγο και στρατιωτικό το Ρήγο και καπετάνιο εσένα. Ο Ηρακλής φεύγει από την ομάδα σας γιατί ήρθε σε σε σύγκρουση με το Ρήγο. Η Μεραρχία σας πρέπει να προσανατολιστεί προς την Αθήνα και να είναι έτοιμη πάντοτε να κινηθεί προς αυτήν με πρώτη
   διαταγή. Επίσης εσύ ξέρεις το σκληρό και άνισο αγώνα της Αθήνας. Το Σώμα της Αθήνας έχει ανάγκη από όπλα και προπαντός από πυρομαχικά για να κρατήσει και να συμβάλει από μέσα στο ξεκαθάρισμα των
   Γερμανών και των Ράλληδων και να προετοιμάσει και διευκολύνει την είσοδο της Μεραρχίας σας στην Αθήνα.
   Κάνε ό,τι μπορείς να μπάσετε αμέσως πυρομαχικά στην Αθήνα. Όλα αυτά τα γράφω και στο Ρήγο. Εσύ πρέπει να τον κατακτήσεις και πολιτικά. Στην έδρα του 34ου (Συντάγματος του ΕΛΑΣ) θα εγκατασταθεί η διοικητική επιτροπή Αθηνών - Πειραιώς - Αττικής από τους Χατζήμπεη, Πετσόπουλο και Φωτόπουλο. Πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στα πρόσωπά τους και να τους βοηθήσετε με όλα τα μέσα. Φροντίστε για την ολοκληρωτική συγκρότηση της Εθνικής Πολιτοφυλακής. Ο Ρήγος δεν καταλαβαίνει όσο πρέπει τη σημασία της».

  5. avatar Στις 10 Νοεμβρίου 1944, ένα μήνα πριν ξεσπάσουν τα Δεκεμβριανά, ο Θ. Μακρίδης (Έκτορας) στέλνει στο Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ στην Αθήνα, από την Λαμία, το ακόλουθο τηλεγράφημα:

   Το εσωτερικόν Ελληνικόν Πρόβλημα θα λυθή αναγκαστικώς προ του πέρατος του πολέμου. Η λύσις θα είναι βιαία και όχι κοινοβουλευτική. Η Ελληνική αντίδρασις θα επιχειρήση πραξικόπημα κατά Δεκέμβριον 1944 ή
   Ιανουάριον 1945. Είναι λίαν ενδεχομένη Βρεταννική ένοπλος επέμβασις. Παρά ταύτην όμως δυνατότατον ευνοϊκόν υπέρ ημών εάν αποφευχθώσι τα μέχρι τούδε γενεσιουργά αίτια τακτικής αδυναμίας του ΕΛΑΣ.

  6. avatar Γιάννης Ιωαννίδης , Αναμνήσεις σελ 340

   Υπήρχε και απόφαση του Πολιτικού Γραφείου ότι θα πάμε εκεί (σε
   σύγκρουση) αν δε βρούμε άλλη λύση.(...) Η άποψη ότι θα συγκρουστούμε με τους εγγλέζους είναι παλιά, είναι απόφαση του Πολιτικού Γραφείου όταν ακόμα εγώ βρισκόμουν στην Αθήνα. Το Πολιτικό Γραφείο σαν όργανο όταν έλεγε τέτοιο πράγμα δεν είχε αμφιβολία γι\' αυτό. Ο Σιάντος ήξερε αυτό το πράγμα, ότι τραβάμε για σύγκρουση με τους εγγλέζους, μετά τη συνεδρίαση αυτή. Άρα στο μυαλό του ήταν αυτό ότι θα χτυπηθούμε με τους εγγλέζους.

   1. avatar Υ-Περαστικός

    Έγραψες σε σχόλιο σου
    \"Να μη μπει ο ΕΛΑΣ του βουνού στην πρωτεύουσα ώσπου να φτάσουν αγγλικές δυνάμεις με την κυβέρνηση της «Εθνικής Ενότητας». \"
    /
    Αυτό είχε επισημάνει και ο Παπατζής δημόσια στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το 1948 στο γιατί συμπεριέλαβε και τον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας. Γιατί αν δεν συνεργάζονταν ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κατά τον Παπατζή δύσκολα τα Αγγλικά Στρατεύματα θα μπορούσαν να αποβιβαστούν στην πρωτεύουσα. Και τότε πολύ απλά δεν θα μπορούσε να εδραιωθεί ή της \"Εθνικής Ενότητας\"
    Τα λάθη Λιβάνου-Καζέρτας.
    /
    Επιβεβαιώνεις τα όσα έγραψα πως ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ δεν το πήγαινε για ταξικό πόλεμο. Ο όρος \"εμφύλιος\" είναι λανθασμένος και τον γράφω εντός εισαγωγικών. Μέχρι και οι πονηροί Άγγλοι δεν έχουν τον όρο \"εμφύλιο\"αλλά τον λένε ως \"κοινωνικό\" (social war) που είναι και πιο κοντά στην πραγματικότητα.

   2. avatar Υ-Περαστικός

    Πολύ απλό.
    /
    Αν το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ήθελε τη κατάληψη της εξουσίας δεν θα άφηνε τους Άγγλους να αποβιβαστούν.
    Στοιχειώδες
    Βέβαια νωρίτερα είχε αποδεχτεί την πολιτική ήττα όταν ΚΑΙ υπόγραψε σε Λίβανο και Καζέρτα και ΝΑ μπει κάτω από την Εθνική Κυβέρνηση του Παπατζή. Τα κόλπα της Κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας (γιατί \"αναγκάστηκε\" για λίγο να συγκυβερνήσει με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ) τα ανακάλυψε υπερήφανα ο ίδιος Παπατζής σε δημόσιο κείμενο του στην \"Καθημερινή\" στο 1948.
    ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
    Διαβάστε και λίγο από gkagkarin.blogspot.com ΣΗΜΕΡΑ, 10:22.
    και gkagkarin.blogspot.com ΣΗΜΕΡΑ, 10:23
    Την ήθελαν Ζωντανή μάλλον για να αποσπάσουν πιθανές πληροφορίες. Αντίθετα ο \"Ορέστης\" την σκότωσε εκτός αποφάσεων πιθανά για να μην τις δώσει η Παπαδάκη

 15. avatar Ραλλης αγαπητικός

  Οι αριστεροί που σφάζονται από το 20 δεν ειναι η παπαδακη η ερωμένη του Ραλλη αλλα εκατοντάδες χιλιάδες

 16. avatar Παναθας

  δι αυτούς τους λόγους και άλλους πολλούς παρόμοιους βέβαια ,διελύθει η Ελληνική Χωροφυλακή και η Αστυνομία Πόλεων και καταστράφηκε όλο το αρχειακό υλικο τους το 1984 αν θυμαμαι καλα.

 17. avatar Εμφυλιος Πολεμος

  Πόλεμος μέσα στήν ίδια χώρα μεταξύ ομάδων τών κατοίκων της . Η ιστορία είναι γεμάτη από εμφυλίους πολέμους .

  1. avatar Υ-Περαστικός

   Όταν έμπαιναν στην χώρα από Άγγλοι μέχρι και Ινδοί(1944-1945) την πρώτη φορά και Αμερικάνοι την δεύτερη(1946-1949) δεν τον λες\"εμφύλιο\".
   Κοινωνικός Πόλεμος όπως τον λένε οι πονηροί Άγγλοι ή ταξικός πόλεμος. Και τα δύο πιο κοντά στην πραγματικότητα.

   1. avatar ΄Οπως προκύπτει από το ημερολόγιο του Δημητρόφ,

    ο Στάλιν αρκετά ωμά και απροσχημάτιστα, προδιέγραψε την πορεία που στο εξής θα έπρεπε να ακολουθηθεί σχετικά με το αντάρτικο κίνημα στην Ελλάδα. Πρώτα απ΄όλα, ο ηγέτης του Κρεμλίνου, εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με το ενδεχόμενο επικράτησης των ανταρτών του \"Δημοκρατικού Στρατού\", αλλά και υπέδειξε ότι \"θα πρέπει να συρρικνωθεί το αντάρτικο κίνημα\", δεδομένου ότι σε μία τέτοια περίπτωση \"εάν συρρικνωθεί το αντάρτικο κίνημα, δεν θα έχουν αφορμή\" να επιτεθούν στη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία. Και για να το εμπεδώσουν οι εκπρόσωποι των ηγεσιών των δύο χωρών που παρίσταντο στη σύσκεψη, επαναλαμβάνει αμέσως μετά ότι, από την ώρα που το ανταρτικό κίνημα στην Ελλάδα συρρικνωθεί, δεν θα είναι τόσο εύκολο οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι να αρχίσουν πόλεμο \"εάν δεν έχουν την αφορμή ότι εσείς οργανώνετε τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα\". ΄Ηταν δηλαδή σαν να έλεγε ο Στάλιν στους Βούλγαρους και Γιουγκοσλάβους ηγέτες, στο πλαίσιο μιας νέου στυλ \"διεθνιστικής αλληλεγγύης\", ότι από την ώρα που σταματούσαν την ενίσχυση του ΔΣΕ και επέρχονταν η υποχώρηση και κατά συνέπεια η ήττα των ανταρτών, αυτό θα ήταν προς το συμφέρον τους, καθώς θα απομακρύνονταν το ενδεχόμενο μιας επέμβασης των αγγλοαμερικανών κατά των χωρών τους.

    1. avatar Υ-Περαστικός

     1) Η πολιτική του Τίτο ήταν αρκετά Φιλοδυτική. Ήταν αντίθετη με την πολιτική της ΕΣΣΔ από πολύ νωρίς. Ο ίδιος ο Στάλιν μάλλον περιπαικτικά προσφωνούσε τον Τίτο στις συναντήσεις με αγγλικό όνομα.
     2) Τα 1948 ανεπισήμως στον ΟΗΕ είχε συζητηθεί μεταξύ Αμερικάνων-Σοβιετικών το ενδεχόμενο για δύο κράτη: Μία Λαϊκή Δημοκρατία και το Αστικό Κράτος των Αθηνών. Οι συζητήσεις τελείωσαν λίγους μήνες μετά όταν ήρθε το γνωστό \"Στιλέτο του Τίτο\".
     3) Αν δεν υπήρχε η προδοσία του Τίτο το γνωστό \"στιλέτο του Τίτο\", θα πολεμούσαν μόνο τα φαντάσματα του \"εθνικού στρατού\" . Μετά τον ελιγμό στο Βίτσι ο ίδιος ο Βλάχος της \"Καθημερινής\" σε άρθρο του είχε κάνει πρόταση στον αντάρτη να έρθει στο τραπέζι.
     4) Προίκα του Τίτο για την στάση του, ανάμεσα σε άλλα ήταν η αναγνώριση από την Ελληνική Κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Καραμανλή και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ως μέρος της Γιουγκοσλαβίας μέσω διακρατικής συμφωνίας. Το ΦΕΚ της διακρατικής συμφωνίας του 1959 με τζίφρα του \"Εθνάρχη\" ήταν γραμμένο σε Ελληνικά και Γαλλικά. Το ΦΕΚ είχε βγάλει μάλλον το ΥΠΕΞ όταν γυαλίζατε Περικεφαλαίες και Βουκεφάλες στα μακεδονοσυλλαλητήρια του 2018.
     //////////////////////////////////
     Και ένα γενικό σχόλιο. Δεν γίνεται από την μία να θεωρείται υπεύθυνο τον Στάλιν πως ανακατευόταν(δεν ανακατεύτηκε) και από την άλλη να τον θεωρείται υπεύθυνο για το ακριβώς αντίθετο, γιατί δεν ανακατεύονταν! ! Όταν μετά θεωρώ πως δεν πάνε καλά τα μυαλά σας..

 18. avatar mimis Ο ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ

  για τους εχθρούς του λαού δεν σπαταλάμε σφαίρες.σωστοτατη εκφραση για τους δοσιλογους.τι χτυπιεστε ρε δεξιοι?????ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ήσασταν οι συνεργατες των ΝΑΖΙ? ΖΗΤΑΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ?????ΤΟΛΜΑΤΕ ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ?ΠΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.

  1. avatar Στο ταραγμενο σου…

   ...και αμορφωτο εγκεφαλο, οι δολοφονοι ειναι ´εκκαθαριστες´ και τα θυματα, οι δολοφονοι... Διαβασε κανενα βιπερ νορα να σε παρει ο υπνος στο πληκτρολογιο τωρα...

  2. avatar Εσυ mimisss…

   ...ουτε αυγο δεν εισαι ικανος να καθαρισεις ποςο μαλλον την χωρα απο τους προδοτες (θα αυτοκτονουσες δηλαδη???) και βαζω στοιχημα οτι πηρες απαλλαγη απο τον στρατο ως γιωτας... Συνεπως η αποψουλα σου δεν αφορα κανεναν γιατι κυριως εισαι σφοδρα ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ!!!

   1. avatar mimis Ο ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ

    ακου δεξιε ,μεχρι κ σε νατοικη δυναμη υπηρετησα.προερχομε απο δεξια οικογενεια κ γνωριζω πολλα.εσυ τι εισαι κ ποιος εισαι αμορφωτε?

 19. avatar Σας σιχάθηκα όλους σας σιχάματα ψυχάκηδες

  Ο Κομμουνισμός εκτός από πνευματική ψώρα που είναι αποδεδειγμένη, φέρνει όπως βλέπετε και τον αλληλοσπαραγμό μεταξύ των μολυσμένων από αυτόν. Μέχρι κανιβαλιστικές συμπεριφορές.
  Ευτυχώς που εξαφανιστηκε με τις κλωτσιές από παντου, γιατί θα ηταν χειρότερος ιός και από τον Κορωνοϊό .

  1. avatar γκουχ γκουχ

   Μάθε Κινέζικα, αν όχι εσύ, τα παιδιά σου, αν θέλεις να περάσεις καλά.

   1. avatar Υ-Περαστικός

    Πολιτικός Κανιβαλισμός είναι ο Καπιταλισμός όπου ο λεφτάς είτε μόνος του είτε μέσω του αστικού κράτους κάνει ό,τι θέλει στις ζωές των φτωχών.
    Βρες κάτι άλλο

 20. avatar Αααααα

  Όπου μπλέκει η αριστερά γίνετε του Κουτρούκη το πανυγήρι.δεν είναι τυχαίο ότι έσυραν μια χώρα στον εμφύλιο...ακόμα και σήμερα 75 χρόνια έχουν περάσει συνεχίζουν να δημιουργούν διχασμό...τέτοιους θέλουμε;

Παρακαλούμε περιμένετε ...