Εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα αναζητεί τώρα η κυβέρνηση για να δημιουργήσει χώρους υποδοχής- συγκέντρωσης λαθρομεταναστών. Πρόκειται για ένα σχέδιο που είχε αποφάσισε η κυβέρνηση Καραμανλή αλλά ακυρώθηκε όταν στο υπουργείο προστασίας του Πολίτη αφέθηκε η πολιτική για τους λαθρομετανάστες στον Σπύρο Βούγια και την Αφροδίτη Αλ Σάλεχ.

Με καθυστέρηση ενός χρόνου και αφού χάθηκαν αρκετά εκατομμύρια κοινοτικών κονδυλίων έγινε κατανοητό πως χωρίς χώρους κράτησης δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Η αστυνομία τους έπιανε και τους άφηνε την επόμενη ημέρα.

Με τα στρατόπεδα που θα ετοιμαστούν όσοι συλλαμβάνονται θα επιστρέφουν στις χώρες τους από τη στιγμή που θα κριθεί άκυρη η αίτηση τους για παροχή ασύλου. Ήδη σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες μετασκευής στρατοπέδου της αεροπορίας στη Ριτσώνα της Βοιωτίας το οποίο θα μπορέσει σε πρώτη φάση να φιλοξενήσει 500 λαθρομετανάστες, αλλά στην τελική μορφή του θα μπορεί να φιλοξενεί έως και 1.000 λαθρομετανάστες.

Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Χρήστου Παπουτσή με τον Βαγγέλη Βενιζέλο προκειμένου να δημιουργηθεί μια λίστα χώρων που μπορούν να διατεθούν άμεσα για την κατασκευή των χώρων συγκέντρωσης.