Δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου την Κυριακή: Πώς μπορείτε να την παρακολουθήσετε

Στην Ελλάδα η έκλειψη θα ξεκινήσει λίγο πριν τις 8:00 και η κάλυψη του ηλιακού δίσκου θα είναι μεγαλύτερη στα νότια και στα ανατολικά της χώρας


ΕΛΛΑΔΑ
1:57
21/06/2020
Δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου την Κυριακή: Πώς μπορείτε να την παρακολουθήσετε
1
loading

Μία δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου θα συμβεί το πρωί της Κυριακής 21 Ιουνίου, η οποία θα είναι ορατή και από την Ελλάδα.

Η έκλειψη αυτού του είδους συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη για να καλύψει τελείως τον δίσκο του Ήλιου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φωτεινός δακτύλιος γύρω από το σκοτεινιασμένο φεγγάρι.

AΟι επιστήμονες προειδοποιούν ότι προκειμένου κάποιος να παρακολουθήσει μία έκλειψη θα πρέπει να λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις. Η παρατήρηση της έκλειψης πρέπει να γίνει μόνο με ειδικά ηλιακά φίλτρα και όχι με γυμνά μάτια, επειδή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία.

Η δακτυλιοειδής έκλειψη θα είναι ορατή κυρίως στην Αφρική και στην Ασία, αλλά μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την διαδικασία σε διάφορα site στο διαδίκτυο.Ένα από αυτά είναι ο ιστότοπος της NASA, που ακολουθεί τη διαδρομή της έκλειψης σε έναν διαδραστικό χάρτη.

Το «μονοπάτι» της έκλειψης θα αρχίσει στην κεντρική Αφρική και θα ταξιδέψει μέσω της Σαουδικής Αραβίας προς την Ινδία και τη νότια Κίνα, προτού τελειώσει κάπου στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι γειτονικές περιοχές σε αυτήν τη στενή ζώνη -μεταξύ των οποίων και η χώρα μας- θα δουν εν μέρει το φαινόμενο. Σημειώνεται, ότι στις 21 Ιουνίου θα υπάρχει Νέα Σελήνη και το φεγγάρι δεν θα είναι ορατό στον νυχτερινό ουρανό.

Στην Ελλάδα, όπου η έκλειψη θα ξεκινήσει λίγο πριν τις 8:00, εκτιμάται ότι η κάλυψη του ηλιακού δίσκου θα είναι μεγαλύτερη στα νότια και στα ανατολικά της χώρας (περίπου 30% στη Ρόδο) και μικρότερη στα βόρεια και στα δυτικά (13% στην Κέρκυρα).

Στην Αθήνα, η κάλυψη θα φθάσει περίπου το 11% επί της φαινόμενης ηλιακής επιφάνειας.

Το φαινόμενο θα διαρκέσει μία ώρα και 23 λεπτά, η έναρξη της μερικής έκλειψης θα γίνει στις 7:48, θα φθάσει στο μέγιστο στις 8:28 και θα ολοκληρωθεί στις 9:11.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Ηλιος

    Ένα από τά εκατομμύρια άστρα τού γαλαξία ,βρίσκεται στό κέντρο τού ηλιακού συστήματος νά περιστρέφονται γύρω του οι πλανήτες μέ τούς δορυφόρους τους .Είναι 1εκατομμμυριο300χιλιαδες φορές μεγαλύτερος από τή Γή .Είναι μιά τεράστια φωτεινή σφαιρική μάζα από αέρια ,είναι αυτόφωτο σώμα ενώ συγχρόνως φωτίζει τούς πλανήτες τού ηλ συστήματος .Στόν πυρήνα του τό Υδρογόνο μετατρέπεται σέ ήλιο τήν πυρηνική σύντηξη ,απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες πυρηνικής ενέργειας .Μεταδίδει τήν ενέργεια του πρός όλες τίς κατευθύνσεις μέ τή μορφή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων ,ορισμένα από αυτά μεταφέρουν θερμότητα καί φώς .Υπάρχουν επίσης ραδιοκύματα υπεριώδεις ακτίνες ακτίνες Χ .Πρίν από 5δισεκατομμυρια χρονια δημιουργήθηκε από μιά μάζα αερίων καί σκόνης ,αποτελείται από τόν πυρήνα τή φωτόσφαιρα τήν ατμόσφαιρα πού διακρίνεται σέ χρωμόσφαιρα καί στεφάνη .Θά συνεχίσει νά λάμπει γιά άλλα 5δις χρονια πιστεύουν οι επιστήμονες .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει