«Σκονάκια» που μοιάζουν έργα τέχνης. Λεπτομέρειες στο χαρτί που θυμίζουν δουλειά έμπειρου καλλιτέχνη. Εξισώσεις και λύσεις αποτυπωμένες σε μικροσκοπικούς παπύρους, «κατεβατά» γραμμένα σε χαρτομάντηλα, σμικρύνσεις και πολλές ακόμη… δημιουργίες με σκονάκια, βρίσκονται κατασχεμένες και εκτεθειμένες σε προθήκες στο ΑΠΘ και κουβαλούν δεκαετίες… παρανομίας στη φοιτητική ζωή .

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ Πρακτορείο FM 104,9 o καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο ΑΠΘ Δημήτρης Μάρδας, εξηγεί πως με συναδέλφους του αποφάσισαν να κορνιζάρουν τις… απόπειρες των φοιτητών να αντιγράψουν στις εξετάσεις, αναγνωρίζοντας τους την φαντασία ,την ευρηματικότητα και την… τέχνη τους.

«Πριν από 10-12 χρόνια είχαμε συγκεντρώσει τα παλιού τύπου σκονάκια που ήταν ολόκληρα βιβλία σε σμικρύνσεις. Μάλιστα ήταν εντυπωσιακός ένας… πάπυρος μήκους 2 μέτρων και πλάτους 4 εκατοστών το οποίο τύλιξε φοιτητής σε δυο ξυλάκια. Ήταν όπως οι παλιές αριθμομηχανές. Ανοιγόκλεινε, ανέβαινε- κατέβαινε και ήταν σε ρολό γραμμένο το χαρτάκι των λύσεων. Ήταν ένα εκπληκτικό σκονάκι, ένα έργο τέχνης μπορώ να σας πω», σημειώνει.

Οι φοιτητές που βλέπουν σήμερα τον «Πάπυρο» για τον οποίο χρειάστηκαν τουλάχιστον δώδεκα ώρες απασχόλησης από τους… σκονάκηδες της εποχής, αναρωτιούνται γιατί οι προκάτοχοι τους στα φοιτητικά έδρανα μπήκαν σε τόσο κόπο ,σημειώνοντας πως ίσως να απαιτούνταν λιγότερος χρόνος για να μάθουν το κεφάλαιο που αντέγραψαν .

Η συλλογή -έκθεση με τα σκονάκια έργα τέχνης όσο πάει μεγαλώνει καθώς πολλοί είναι αυτοί που αποκαλύπτουν και προσφέρουν τα “μυστικά κόλπα” της φοιτητικής τους ζωής. «Μου τηλεφώνησε μία κυρία, φοιτήτρια το 1963 και μου έστειλε τα δικά της σκονάκια που τα είχε από τότε κρατημένα . Ήταν σκονάκια μικρά, εκείνη την εποχή είχαν κάτι πάσο σε μια κόκκινη ζελατίνα ,σαν δίφυλλη και τα έβαζε εκεί ανάμεσα, οπότε όποιος περνούσε και έβλεπε έλεγε εντάξει ένα πάσο είναι, δεν είναι τίποτε άλλο.

«Αλλά τελικά αυτό ήταν ένα σκονάκι που δεν το ανακάλυψε ποτέ κανέις» λέει ο ο κ Μάρδας ενώ πρόσφατα ένας συμφοιτητής του, του παρέδωσε το δικό του υλικό που αν υπήρχε βραβείο για το πιο καλογραμμένο σκονάκι θα διεκδικούσε την πρωτιά. «Ήταν ιδιαίτερα καλοφτιαγμένα σκονάκια με παραγράφους ,με επικεφαλίδες, με κόκκινο , χωρισμένα σε κατηγορίες …σκονάκια υψηλής αισθητικής υψηλής» εξηγεί ο κ. Μάρδας.

Με το πέρασμα των χρόνων βέβαια τα «σκονάκια» άλλαξαν μορφή και για τους σημερινούς φοιτητές αλλά και μαθητές της τεχνολογίας το σφηνωμένο στο μπικ χαρτάκι ή οι σημειώσεις μέσα στην κάλτσα και η δύσκολη εξίσωση γραμμένη στη γλώσσα του παπουτσιού είναι μακρινό παρελθόν και έχουν μπει πλέον στο χρονοντούλαπο της ιστορίας .

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον καθηγητή Δ. Μάρδα