Να μην είναι η Ελλάδα η μόνη που σηκώνει το βάρος των προσφύγων στην Ευρώπη και να διακοπεί άμεσα η επαναπροώθησή τους προς την Ελλάδα στη βάση του αποκαλούμενου «Δουβλίνο-2», ζήτησε σε σημερινή συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας ο ειδικός εντεταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για Ανθρώπινα Δικαιώματα, αυστριακός Μάνφρεντ Νόβακ.

Ο κ. Νόβακ, ο οποίος με εντολή του ΟΗΕ επισκέφτηκε την Ελλάδα και εξέτασε την εκεί κατάσταση των προσφύγων και των αρμοδίων υπηρεσιών, τόνισε πως, παρ’ όλες τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, οι συνθήκες για τους πρόσφυγες είναι καταστροφικές καθώς οι ελληνικές υπηρεσίες είναι υπερφορτωμένες.

Όπως είπε, η Ελλάδα είναι επιφορτισμένη με τη μεγαλύτερη ευθύνη στην Ευρώπη για την διαχείριση της μετανάστευσης και ενώ το 2008 στην Ελλάδα είχε καταγραφεί το 50% όλων των συλλήψεων παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη, το ποσοστό αυτό μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες του 2010, έφτασε στο 90%.

Σύμφωνα με τον ειδικό εντεταλμένο του ΟΗΕ, οι αιτίες για την αύξηση του αριθμού των προσφύγων βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι στη βάση της συμφωνίας ανάμεσα στον ιταλό πρωθυπουργό Μπερλουσκόνι και στον λίβυο ηγέτη Καντάφι, δεν φτάνουν πλέον πρόσφυγες στην Ιταλία και ό, τι συνέβαινε παλαιότερα με την Ισπανία, Ιταλία και Μάλτα, έχει μετατοπιστεί τώρα προς την Ελλάδα.

Επιπλέον, η κατάσταση οξύνεται εξαιτίας της Συμφωνίας του Δουβλίνου που προβλέπει την επαναπροώθηση προσφύγων σε εκείνη τη χώρα στην οποία έχουν υποβάλει αίτηση παροχής ασύλου.

Ο κ. Νόβακ θεωρώντας, όπως σημείωσε, ακατανόητο το ό, τι μία χώρα, η Ελλάδα, η οποία μάλιστα αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση, θα πρέπει να σηκώνει το κύριο βάρος της μετανάστευσης προς την Ευρώπη, ζήτησε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε ζητήματα προσφύγων.