Εκτενές σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg παρουσιάζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, με αφορμή τον τραγικό θάνατο της 13χρονης Σέρβας στη Θεσσαλονίκη, η οποία πέθανε από τις αναθυμιάσεις, όταν η μητέρα της άναψε το μαγκάλι με τα κάρβουνα, προκειμένου να ζεσταθούν.

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις ανέργων Ελλήνων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να επανασυνδέσουν παράνομα την παροχή ρεύματος για λόγους επιβίωσης.

Όπως αναφέρουν το Bloomberg, οι διακοπές ρεύματος, έχουν δημιουργήσει ένα κίνημα ηλεκτρολόγων οι οποίοι αποκαθιστούν παράνομα τις συνδέσεις ρεύματος.

Σύμφωνα με τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), φέτος περίπου 1 στα 10 σπίτια στην Ελλάδα θα συνδεθούν στις παροχές ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς έγκριση.

Η πρακτική αυτή των παράνομων επανασυνδέσεων αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης κίνησης διαμαρτυρίας και αντίστασης στην Ελλάδα, με εξοργισμένους Έλληνες πολίτες να δημιουργούν επιτροπές αλληλεγγύης οι οποίες έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις κρατικών κτιρίων και σε διανομή τροφίμων και φαρμάκων, σημειώνει το Bloomberg.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει επιβεβαιώσει 3.500 περιπτώσεις κλοπής ρεύματος στην Ελλάδα και έχει παραπέμψει 310 υποθέσεις στη δικαιοσύνη.

Πέρυσι, σημειώνει το Bloomberg, το εισόδημα του φτωχότερου 10% των Ελλήνων, ήταν μειωμένο πάνω από 50% έναντι του 2009 και 37% χαμηλότερα από το όριο της φτώχειας του 2009, σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνο Ματσαγάνη. Παράλληλα, ποσοστό κάτω του 19% των ανέργων, λαμβάνει κάποιο επίδομα.