Την ομόφωνη έγκρισή του στην ανάπλαση της Πανεπιστημίου έδωσε σήμερα το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι η ανάπλαση «μπορεί να δώσει νέα πνοή στο δημόσιο χώρο του κέντρου της Αθήνας».

Η έγκριση αφορά την οριστική αρχιτεκτονική μελέτη του έργου με τίτλο «Ανάπλαση της Πανεπιστημίου και επέκταση του Τραμ με συναφείς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του Κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου».

Η ανάπλαση της Πανεπιστημίου επεσήμανε ο κ. Καλαφάτης, «αναδεικνύει τον κτιριακό πλούτο της περιοχής και αποδίδει την πρέπουσα αξία στα εμβληματικά κτίρια με την οργάνωση του δημόσιου χώρου».

Επιπλέον, ο κ. Καλαφάτης σημείωσε ότι η ενίσχυση της πρόσβασης στο κέντρο της πόλης με μέσα σταθερής τροχιάς οικολογικής φιλοσοφίας θα μειώσει τους παραγόμενους ρύπους σε σημαντικό βαθμό, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το συγκεκριμένο έργο «θα επανεντάξει τις χαμένες εμπορικές χρήσεις, θα αναζωογονήσει τις υφιστάμενες και θα ενθαρρύνει την επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας».

Οι εργασίες ανάπλασης πρόκειται να πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, στην πλατεία Ομονοίας, στην πλατεία Δικαιοσύνης (Πανεπιστημίου-Αρσάκη-Σταδίου-Σανταρόζα), και επί της οδού Πατησίων μέχρι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του 2014 και να έχει ολοκληρωθεί έως το 2016.