Την εισήγηση του δημάρχου, Κώστα Πελετίδη, για ακύρωση των εκδηλώσεων του καρναβαλιού στην πόλη, μετά την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης περί ματαίωσης των σχετικών εκδηλώσεων για προληπτικούς λόγους, στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης των πολιτών από τον κορονοϊό, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης.

Μάλιστα, το «παρών» έδωσαν ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος, καθώς και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, οι οποίοι ενημέρωσαν τα μέλη του Δ.Σ. για τον ιό.

Στο μεταξύ, με αφορμή για ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής νομού Αχαΐας, Σπύρος Στεργίου, δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «εμείς ως σύλλογος καταστημάτων εστίασης και αναψυχής νομού Αχαΐας, λέμε ότι πάνω απ΄ όλα είναι η υγεία των πολιτών».

Όμως, όπως τόνισε, «η Πάτρα έχει υποστεί ένα σοκ, αφού περίμενε το τετραήμερο της Αποκριάς, για να πάρουν μία οικονομική ανάσα οι επιχειρήσεις», επισημαίνοντας ότι «στην πόλη λειτουργούν 2.000 καταστήματα εστίασης και αναψυχής και συνολικά στην Αχαΐα 3.000, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτά φθάνουν περίπου τους 30.000».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Στεργίου, «ο σύλλογός μας αποφάσισε να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας και υγιεινής μέσα στα καταστήματα, ώστε πελάτες και εργαζόμενοι να αισθάνονται πιο ασφαλείς». Επίσης, είπε ότι «θα ζητήσουμε να υπάρξουν ρυθμίσεις για τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων απέναντι στο κράτος και τις τράπεζες, μέχρι να πάρει τέλος όλη αυτή η περιπέτεια με τον κορονοϊό».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας, Δημήτρης Διαμαντόπουλος, είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «αναμένουμε ακυρώσεις από οργανωμένες εκδρομές ανθρώπων, όπου η ηλικία τους είναι άνω των 50 ετών».

Όσον αφορά στους μεμονωμένους επισκέπτες, σημείωσε ότι «είναι πιθανόν να υπάρχουν κάποιες ακυρώσεις». Επίσης, ανέφερε ότι «θα υποστούμε οικονομική ζημιά, όπως και κάθε επιχείρηση εστίασης και αναψυχής, αφού ο κλάδος είχε προετοιμαστεί για να υποδεχθεί χιλιάδες κόσμου». Ακόμη, ο Δημήτρης Διαμαντόπουλος επεσήμανε πως «όταν υπάρχουν θέματα υγείας και ασφάλειας των πολιτών, αυτά προέχουν».

Προτάσεις από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για μια σειρά από μέτρα

«Η Πάτρα είναι η πόλη της νιότης, του κεφιού και του καρναβαλιού. Και αυτό δεν αλλάζει και δεν ανατρέπεται για κανέναν λόγο. Παράλληλα όμως, είναι και μία ώριμη κοινωνία που γνωρίζει ότι η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό», τόνισε -μεταξύ άλλων- ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, σε δηλώσεις που έκανε με αφορμή την απόφαση ματαίωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων για προληπτικούς λόγους, στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης των πολιτών από τον κορονοϊό.

Για να προσθέσει πως «γι’ αυτό, με ψυχραιμία και σύνεση, υπακούει στις οδηγίες των ειδικών, προκειμένου να διαφυλάξει τον εαυτό της, αλλά και τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες του καρναβαλιού της από το ενδεχόμενο επέκτασης της νέας ίωσης που προκαλεί ο κορονοϊός».

Ο περιφερειάρχης συμπλήρωσε πως «το καρναβάλι της Πάτρας αποτελεί έναν θεσμό που προσφέρει μια ισχυρή οικονομική ανάσα στην τοπική οικονομία και στηρίζει χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζόμενους, γι’ αυτό και θα σταθούμε ενεργά στο πλευρό όλων αυτών των ανθρώπων, προκειμένου να επουλωθεί κατά το δυνατόν περισσότερο η μεγάλη οικονομική ζημιά -άνω των 20 εκατ. ευρώ σύμφωνα με μελέτες- που θα υποστεί η τοπική κοινωνία».

Μάλιστα, όπως επισήμανε, «έχουμε ήδη επεξεργαστεί και τις αμέσως επόμενες ώρες θα καταθέσουμε προς τα αρμόδια υπουργεία, συγκεκριμένη πρόταση που θα περιλαμβάνει μία σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της αναστολής του καρναβαλιού».

Τέλος, ο ο κ. Φαρμάκης τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση, όλοι μαζί ενωμένοι, πορευόμαστε στον δρόμο της ευθύνης και της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και όλοι μαζί θα προστατεύσουμε τον τρόπο ζωής μας, την οικονομία μας και το καρναβάλι μας».