Ποιοι εξαιρούνται από τα τέλη κυκλοφορίας

Κοινή υπουργική απόφαση Βρούτση και Μαυραγάνη


ΕΛΛΑΔΑ
14:23
31/10/2013
Ποιοι εξαιρούνται από τα τέλη κυκλοφορίας
3
loading

Δυνατότητα στα άτομα με αναπηρίες να αποκτήσουν αυτοκίνητο απαλλαγμένο από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας, δίνουν με κοινή υπουργική τους απόφαση ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Οικονομικών Γεώργιος Μαυραγάνης.

Με την υπουργική απόφαση προσδιορίζεται η διαδικασία ιατρικής εξέτασης ατόμων με αναπηρίες για τη χορήγηση της απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων οχημάτων με βάση ιατρικές γνωματεύσεις των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Συγκεκριμένα ορίστηκε η διαδικασία ιατρικής εξέτασης των ατόμων με αναπηρίες για τα οποία έχει εκδοθεί Γνωμάτευση Πιστοποίησης Αναπηρίας από Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α).

Η ιατρική εξέταση των ενδιαφερόμενων ατόμων γίνεται από τα ΚΕ.Π.Α, ενώ η παραπομπή τους γίνεται είτε από ιδιώτη/ες γιατρό/ους είτε από γιατρό/ους του ΕΟΠΠΥ. Η εκάστοτε αρμόδια τριμελής επιτροπή του ΚΕ.Π.Α προβαίνει στην αυτοπρόσωπη εξέταση του ενδιαφερομένου και αποφαίνεται για την υπαγωγή του ή όχι στην σχετική ρύθμιση, ενώ οι γνωματεύσεις της ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την απόφαση απαλλάσσονται από το τέλος ταξινόμησης ή τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτου ανάπηροι με:

- Πλήρη παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών.

- Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67%.

- Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με συμμετοχή του ενός ή και των δύο άνω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας συνολικά όχι μικρότερο του 67% από το οποίο το 40% τουλάχιστον από το ένα κάτω άκρο.

- Ολική και από τους δύο οφθαλμούς τύφλωση, με ποσοστό αναπηρίας 100%.

- Νοητική καθυστέρηση με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40%.

- Μεσογειακή αναιμία ή συγγενής αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία).

- Δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία

- Νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμόσχευση νεφρού

- Αυτισμό, εφ' όσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή πνευματική καθυστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο και, εξαιτίας των παθήσεων αυτών ο παθών έχει καταστεί ανάπηρος, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, και είναι ανίκανος για εργασία και έχει ανάγκη βοήθειας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar sailor

  Απαλάσονται απο τα τέλη οι Ολικά τυφλοί.....μα καλά τοτε γιατί να αγοράσουν αμάξι αφού ειναι τυφλοί και απαγορεύεται να έχουν δίπλωμα........ ή μάλλον, πόσοι τυφλοί που έχουν την ικανότητα να προσλάβουν οδηγό για να τους πηγαίνει....θα νιαστούν για τα τέλη????

  1. avatar Bart

   Το πρόβλημα που είναι φίλε?
   ο αδερφός μου είναι τυφλός και έχει αυτοκίνητο, εγώ είμαι ο οδηγός του. Έχεις κανα πρόβλημα?

   1. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

    @sailor για μενα αλλου ειναι το προβλημα. Η απαλλαγη θα επρεπε να ειναι με βαση εισοδηματικα κριτιρια και οχι αναπηριας. ο αλλος μπορει να ειναι τυφλος αλλα να εχει εισοδηματα απο δεκα μεριες ενοικια κτλπ. γιατι να απαλλαχθει ενω ο ανεργος και ο χαμηλομισθος να πρεπει να πλερωσει? Αυτου του ειδους τα κουτοπονηρα μετρα και καλα να δειξουν κοινωνικη ευαισθησια ποτε δε τα καταλαβα στην Ελλαδα. Αλλα πραγματα επρεπε να παρειχαν στους αναπηρους οπως δωρεαν περιθαλψη κτλπ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει