Ποιοι και πώς έκαψαν τη Marfin

Το δικαστικό βούλευμα για τη δολοφονική επίθεση στην τράπεζα


ΕΛΛΑΔΑ
1:49
13/10/2013
Ποιοι και πώς έκαψαν τη Marfin
106
loading

Τους φυσικούς αυτουργούς των επιθέσεων της 5ης Μαΐου 2010 στο υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις εργαζόμενοι, ανάμεσά τους μια έγκυος γυναίκα, και το βιβλιοπωλείο «Ιανός», όπου κινδύνεψαν 24 άτομα, καταγράφει το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Real News και το οποίο τους παραπέμπει σε δίκη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δράστης της επίθεσης στην τράπεζα είναι ο Θεόδωρος Σίψας, ο οποίος παραπέμπεται να δικαστεί για τα εγκλήματα της «ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κατά συναυτουργία και κατά συρροή τετελεσμένης και εν αποπείρα, της εκρήξεως εκ της οποίας επήλθε θάνατος και κίνδυνος για ανθρώπους και ξένα πράγματα, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης περιουσίας δια εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του».

Στο εδώλιο μαζί με τον Σίψα, όπως γράφει η Real News, θα καθίσει και ο Παύλος Αντρέεβ, ως υπαίτιος της επίθεσης στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», κατηγορούμενος για τα αδικήματα «της απόπειρας ανθρωποκτονίας τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της εκρήξεως εκ της οποίας μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πρόσωπα και ανθρώπους, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας δια εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του».

Το αξιοσημείωτο, επισημαίνει η εφημερίδα, είναι πως παρότι το βούλευμα συντάχθηκε τον περασμένο Μάιο, ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης, παρ’ όλο που πρόκειται για υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο και όλοι ζητούσαν να μάθουν τους υπαίτιους αυτής της τραγωδίας.

Ο τρόπος με τον οποίο ενήργησαν περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια στις 29 σελίδες του βουλεύματος ενώ, σύμφωνα με τους δικαστές, ο Θ. Σίψας ενεργώντας με ακόμα δύο δράστες- που δεν κατάφερε να εντοπίσει η ανάκριση- είχε την πρόθεση να σκοτώσει όχι μόνο τους τρεις αλλά και «τους ευρισκόμενους εντός του εν λόγω διωρόφου κτηρίου- 24 άτομα- πλην όμως η πράξη του αυτή δεν ολοκληρώθηκε όχι από δική του βούληση και υπαναχώρηση αλλά ένεκα εξωτερικών εμποδίων και δη εξαιτίας του ότι τα ανωτέρω 24 άτομα κατόρθωσαν μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς να απομακρυνθούν από το ως άνω φλεγόμενο κτήριο…»

Κατά τους δικαστές οι δολοφονικές επιθέσεις ήταν σχεδιασμένες βήμα- βήμα, υπήρχε προμελέτη των εγκλημάτων και «μια ομάδα νεαρών ατόμων, περί των έντεκα με δώδεκα στον αριθμό (…)» μετά την αναγκαία προσυνεννόηση για τον τρόπο δράσης διαχωρίστηκε σε δύο υπο-ομάδες. Η μία κατευθύνθηκε προς το βιβλιοπωλείο και η άλλη στη Marfin.

Οι δικαστές μιλούν για «εκπονηθέν σχέδιο» που είχε στόχο τη φθορά αλλά και το θάνατο αφού οι αυτουργοί γνώριζαν την ύπαρξη ανθρώπων μέσα στην Τράπεζα και «θέλησαν ανενδοίαστα το θάνατό τους, έχοντες άμεσο και όχι ενδεχόμενο δόλο». Σύμφωνα με το βούλευμα αυτό προκύπτει από το ότι «στις προτροπές των υπαλλήλων της Τράπεζας οι οποίοι τους καλούσαν να μην προβούν στον εμπρησμό λόγω των υπαρχόντων ανθρώπων εντός αυτής εκείνοι ουδόλως υπαναχώρησαν αλλά αντιθέτως απευθυνόμενοι κυνικά στους υπαλλήλους με τις φράσεις ‘Να καείτε μ…να, μα καείτε, σε τράπεζα δουλεύετε' επέδραμαν στην ανωτέρω τράπεζα, ολοκληρώνοντας το ανθρωποκτόνο ως άνω αποτέλεσμά τους».

Ενισχυτικά προς την άποψη των δικαστών ότι ο κατηγορούμενος Θεόδωρος Σίψας είναι ο ένας από τους δράστες όσων περιγράφονται παραπάνω και ειδικότερα το πρόσωπο που έριξε στην τράπεζα τον εκρηκτικό μηχανισμό, λειτουργεί το γεγονός «ότι όπως ο ίδιος επικαλείται με φωτογραφίες που ενεχείρισε κατά την ανακριτική του απολογία, στις 5/5/2010 ευρίσκετο στην περιοχή της Ομονοίας». Και παρ’όλο που στις φωτογραφίες ο δράστης φαίνεται να φορά διαφορετικά ρούχα από τον κατηγορούμενο, κατά τους δικαστές είναι το ίδιο πρόσωπο, «καθ’ όσον εκ των ενόρκων καταθέσεων αστυνομικών οργάνων αλλά και εκ της κοινής πείρας και λογικής, πρόσωπα που έχουν προαποφασίσει σε τέτοιου είδους συναθροίσεις να προβούν σε διακεκριμένες φθορές ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας με κίνδυνο προσώπων και πραγμάτων, λαμβάνουν μέτρα προφυλάξεως κατά της συλλήψεώς τους και της αναγνωρίσεώς τους, όπως η αλλαγή ενδυμάτων, η οποία πραγματοποιείται από ενδύματα που υπάρχουν εντός των σακιδίων που φέρουν επί της ωμοπλάτης τους ή τους προμηθεύουν συνεργοί τους, καθώς και η τοποθέτηση καλυμμάτων επί των μερών του προσώπου τους…».

Η εφημερίδα σημειώνει πως οι δύο κατηγορούμενοι είναι μέλη του πλέον σκληρού πυρήνα των αντιεξουσιαστών. Έχουν προσαχθεί δεκάδες φορές στην Κρατική Ασφάλεια κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ «μπαχαλάκηδων» και ΜΑΤ στην Αθήνα ως ύποπτοι για εκτόξευση βομβών μολότωφ και άλλων αντικειμένων κατά αστυνομικών. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύκλου ερευνών για τη δράση της οργάνωσης «Συνωμοσίες των πυρήνων της φωτιάς» τα ονόματά τους κατεγράφησαν σε πληροφοριακό σημείωμα της Αντιτρομοκρατικής γιατί είχαν στενές σχέσεις με τρεις από τους μετέπειτα προφυλακισμένους για συμμετοχή στην οργάνωση αυτή, όμως ποτέ δεν προέκυψε κανένα στοιχείο ότι οι κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό της Marfin είχαν σχέση με τους Πυρήνες της Φωτιάς.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

106
σχόλια
 1. avatar Duke

  αυτοί δεν είναι εγκληματική οργάνωση?

 2. avatar Douskas John

  Έχουν επαγγελθεί κατηγορίες στο προσωπικό ασφαλείας της τράπεζας και όχι βέβαια στον κύριο υπεύθυνο το ιδιοκτήτη της τράπεζας που δεν είχε φροντίσει όχι μόνο για πυρασφάλεια ,για έξοδο κινδύνου κλπ και είχε απειλήσει τους υπαλλήλους ότι αν απεργήσουν θα απολυθούν. Δικαιοσύνη ε ?

  1. avatar ax_koula

   Ντούσκα πέρα από το παιδαριώδες επιχείρημά σου περί δικαιοσύνης γράφε σωστά ελληνικά: έχουν ΑΠαγγελθεί κατηγορίες όχι \"επαγγελθεί\". Δικαιολογείσαι αν είσαι ξένος ή ομογενής!

   1. avatar Douskas John

    ax_koula Δηλαδή το δικό σου επιχείρημα είναι ότι έκανα ένα ορθογραφικό λάθος. Αυτό λέγετε δεν ξέρω τι να πω .Μείνε στο επίπεδο με το όνομα που έχεις και άσε τα δύσκολα για άλλους

    1. avatar ax_koula

     Δεν είναι ορθογραφικό ρε Ντουσκας, που θα διακαιολογείτο λόγω βιασύνης κλπ είναι λάθος εκφραστικό που θα δικαιολογιόταν μόνο αν είσαι αλλοδαπός ή κάτοικος εξωτερικού. Κι εγώ αφήνω τις φούσκες για σένα....

     1. avatar Douskas John

      Και τις μπαρούφες σε εσένα

  2. avatar kko

   Ναι.... Ο Βγενόπουλος φταίει επειδή λειτουργούσε η τράπεζα. Αυτοί (οι αγωνιστές, ντε) εκδήλωσαν την δίκαιη οργή τους στο καπιταλιστικό κεφάλαιο καίγοντας ζωντανούς 3 (βασικά 4) υπαλλήλους !!!! Ελπίζω να μην έχεις παιδιά...

   1. avatar ΠΑΠΑΣ ΠΙΟΣ

    Εσυ γιατι θιχτηκες εκ μερους του βγενοπουλου;

   2. avatar Douskas John

    kko Αν έχεις διαβάσει παρακάτω τι έχω πει τους έχω κατονομάσει σαν ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ. Αυτό νομίζω τα λέει όλα .Και ναι ένα σωστό αφεντικό οφείλει να προστατεύει τους υπαλλήλους του και να τους παρέχει την απόλυτη ασφάλεια στην εργασία τους. Τα έκανε αυτά? Όχι. Τον τοποθετώ τότε στην ίδια κατηγορία με τους δολοφόνους .Θα τιμωρηθεί ? Όχι. Φταίει δηλαδή το προσωπικό ασφαλείας .Αυτό θέλω να δείξω .Την υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.

   3. avatar politis panagiotis

    Τότε να εξισώσουμε τον κ. Βγενόπουλο με παιδιά που μπορεί να είχαν ψυχολογικά προβλήματα; Κατά την δική σου λογική ο εργοδότης έχει πάντα δίκιο. Στο όνομα του κέρδους δικαιούται να παραβαίνει το νόμο, να μην έχει έξοδο κινδύνου, να υποχρεώνει τους εργαζόμενους να εργαστούν υπερορίες, σε ένα χώρο που ήταν επικίνδυνος και με κλειστές τις πόρτες; Δηλαδή οι άλλες τράπεζες που ήταν ποιο μακριά άλλα δεν άνοιξαν για λόγους ασφάλειας των εργαζομένων, ήταν κορόιδα;

    1. avatar kko

     Συνεπώς εσύ λες ότι πρέπει να αποδεχτούμε ότι αν πας κόντρα στους κουκουλοφόρους εγκληματίες (μην ακούω αηδίες για παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα) να περιμένεις βία!! Και άρα είναι κορόιδα οι υπάλληλοι που υπέθεσαν ότι σε μια Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα εν έτη 2010 δεν θα καούν ζωντανοί απλά και μόνο επειδή πήγαν δουλειά. Θα έπρεπε πραγματικά να ντρέπεσαι.

 3. avatar politis panagiotis

  Προφανώς τα συγκεκριμένα άτομα θα γνώριζαν προσωπικά τους εργαζόμενους στην τράπεζα, είχαν προηγούμενα μαζί τους, και πήγαν να τους εκδικηθούν. Η δικαιοσύνη, δηλαδή το υπουργείο, κρατούσε τόσα χρόνια την υπόθεση στο συρτάρι για να σιτέψει και τώρα την έβγαλε για να τους δικάσει. Ένα μεγάλο μπράβο στο υπουργείο.

 4. avatar sovokai

  Φασισμός είναι, να βάζεις φωτια σε ανθρώπους που εργαζονται σε τράπεζα

  1. avatar dimitris

   Β@@@εια ειναι δεν ειναι φασισμος,εχουμε μαθει να τα λεμε ολα φασιστικα,εγκλημα ειναι που πρεπει να τιμωρηθει με τον πιο βαναυσο τροπο...

 5. avatar laros

  εντζι και ΣΙΑ ;

 6. avatar A.K.

  Συγνώμη αλλά μόνο με τις ένορκες καταθέσεις των αστυνομικών οργάνων και τον πρότερο βίο τους τους παρέπεμψαν για τέτοια κακουργήματα ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Να χαρώ εγώ αποδείξεις !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 7. avatar Thanos Veroia

  τα παιδια του αλεξη...για να δουμε αν θα τους υπερασπιστει για αλλη μια φορα ακομα

 8. avatar anaxiopistos

  «καθ’ όσον εκ των ενόρκων καταθέσεων αστυνομικών οργάνων αλλά και εκ της κοινής πείρας και λογικής, πρόσωπα που έχουν προαποφασίσει σε τέτοιου είδους συναθροίσεις να προβούν σε διακεκριμένες φθορές ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας με κίνδυνο προσώπων και πραγμάτων, λαμβάνουν μέτρα προφυλάξεως κατά της συλλήψεώς τους και της αναγνωρίσεώς τους, όπως η αλλαγή ενδυμάτων, η οποία πραγματοποιείται από ενδύματα που υπάρχουν εντός των σακιδίων που φέρουν επί της ωμοπλάτης τους ή τους προμηθεύουν συνεργοί τους, καθώς και η τοποθέτηση καλυμμάτων επί των μερών του προσώπου τους…».
  Πολύ σωστό το παραπάνω , Μπορούμε να έχουμε υπόψη μας το παραπάνω σε όλες τις περιπτώσεις άραγε.

 9. avatar τετραγωνακιας

  παιδιά επειδής μιλάτε για προβοκάτσια δείτε και το ενδεχόμενο μικρά παιδιά χωρίς μυαλό με της εκαντοτάδες μολότοφ που πέταγαν και έκαιγαν από δω και από εκεί κάποια στιγμή θα γινόταν το κακό το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί, αυτοί που όπλισαν τα χέρια τους με μολότοφ και τους έκαναν πλύση εγκεφάλου ότι άμα κάψεις είσαι κατά του συστήματος που τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα φέρνεις

 10. avatar giannis

  Πρέπει να συληφθούν και όσοι φώναζαν κάτω από την Μαρφιν μεταξύ αυτών και γνωστός ακροαριστερός που το παίζει και αντιρατσιστής.

 11. avatar Ανετος

  αν θυμάμαι καλά όταν μπουκάρανε στα υπο κατάληψη κτίρια είχαν βρει όσες αποδείξεις χρειαζόταν για να τους χώσουν όλους μέσα.. ως εγκληματική οργάνωση.. . επίσης αν δεν απατώμαι ο τσύριζα ήταν τότε που έβγαινε και αγκομαχούσε για τα δικαιώματα τους..

  1. avatar Θαρσειν Χρη

   Κακη μνημη μαλλον εχεις
   Απλα αυτα τα ελεγε η χα στο δικτυο

 12. avatar ΑΚΗΣ

  Δεν μας λένε όμως που ανήκουν τα εν λόγω μπουμπούκια. Του Σύριζα είναι φυσικά αλλά σε ποιά απο τις συνιστώσες του?....

  1. avatar george

   Αν όντως ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο, είναι εκτός της κοινοβουλευτικής αντίληψης, άρα και δεν μπορεί να ανήκουν στη Σύριζα....

   1. avatar giannis alex

    george
    Ξεχνάς τον Διαμαντόπουλο, τον αντεξουσιαστή βουλευτή και συνδικαλιστή του συριζα ; Αυτον με το τραπεζομάντηλο ;

  2. avatar Θαρσειν Χρη

   Αφου ξερουν πια ονοματα ρε ανθρωπε,ειναι δυνατον να μην εχουν ταυτοποιησει αν ανηκουν καπου;
   Λες και ειναι αγνωστοι ακομα!
   Αντε καλη η καραμελλα,αλλα ελυωσε,ψαξτε αλλου για παρεα στον αρχηγο!

 13. avatar petmath

  Γιαυτό δεν ήθελαν τις κάμερες στους δρόμους και τον νόμο για τις κουκούλες !!

  1. avatar Nintza

   να βαλουμε και μια καμερα πανω στο κεφαλι σου μη τυχον κανεις καμια παρανομια?

   1. avatar petmath

    Εγώ δεν φοβάμαι τίποτα φίλε μου !!!!!!!!!1

 14. avatar Mihalis78

  Οι λεγόμενοι αντιφασίστες αναρχικοί, ούτε ο Χίτλερ δεν πέταγε τα λόγια που λέγανε. Κρίμα για τις πλάτες που τους έκαναν/κάνουν οι συνεργάτες τους αριστεροί, για σκεφτείτε αν δεν υπήρχε το αριστεροφασιστικό ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ να πηγαίναν για συμπαράσταση έξω από τα δικαστήρια με την Κούρτοβικ όποτε τους συλλαμβάνανε και καταλήγανε φυλακή όπως τους άξιζε τότε θα μπορούσαν να κάψουν ανθρώπους;
  Και πάντως δεν είναι μόνο αυτοί, και οι υπόλοιποι που συμμετείχανε στο κάψιμο των συνανθρώπων μας πρέπει να συλληφθούν.

 15. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ

  Το κακό είναι οτι αποδίδεται δικαιοσύνη όταν θέλει κάποιος να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Θα έπρεπε να είχε αποδοθεί ήδη η δικαισύνη και όχι να κρατάς τον άσσο που θα τον ρίξεις όποτε σε συμφέρει. Αυτό είναι κοροιδία και ύβρις προς τους νεκρούς.

 16. avatar Κωστας Μ.

  Χρυσαυγιάδα...Μαρφινιάδα ...Σκουριάδα ...
  Οποιοι δεν καταλαβαίνουν το παιχνίδι που παίζεται ...καλά να πάθουν.
  Μπράβο Σαμαρά ...keep walking!

 17. avatar megaloagroths

  οποιος κουβαλαει η ριχνει μολοτοφ πρεπει να δικαζεται για αποπειρα ανθρωποκτονιας δεν μπορει να τους πιανουν και την αλλη μερα να τα ξανασπανε
  αλλα τι περιμενεις οταν μεσα στη βουλη ο συριζαιος με το τραπεζομαντηλο στο σβερκο δηλωνει αναρχικος

  1. avatar Ανετος

   αυτούς που πιάνουν είναι τα καλόπαιδα των βορείων προαστίων και οι πατεράδες τους χρηματοδότες αυτών που υποτίθεται πολεμάνε.. για αυτό και την επόμενη είναι ξανά στους δρόμους για να τα σπάνε.. ο φτωχός ξέρει και σέβεται την περιουσία του άλλου σε αντίθεση με αυτούς.

 18. avatar HERMES

  ΙΣΩΣ Η ΠΙΟ ΤΡΑΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ...

 19. avatar theodoros kyr.

  ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ! καμια σχεση με ιδεολογιες και πιστευω!

  1. avatar Νικηταράς

   Δολοφονική ακροαριστερή ιδεολογία(για όλα τα κακά του σύμπαντος φταίνε οι τράπεζες).

 20. avatar Θαρσειν Χρη

  Να σαπισουν στην φυλακη αιωνια,αλλα να βρουν και αυτους που τους εβαλαν,εκτος αν μου πουν οτι τεσσερα ατομα (συμφωνα με το πορισμα),ηξεραν οτι δουλευουν ανθρωποι εκει,
  Ποιος τους εδωσε την πληροφορια;
  Φυσικα ηθικη αυτουργια εχει απαγγελθει,δεν ξερω αν καταδικαστηκαν,και στους υπευθυνους της τραπεζας,που γνωριζαν οτι το κτιριο δεν εχει πυρασφαλεια,και οτι εκεινη την μερα θα γινοταν ο χαμος στην Αθηνα
  ΟΛΟΙ ΜΕΣΑ,ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΡΟΥΠΑΚΙΑ,ΤΗΝ 17Ν,και τον μεγαλο φυρερ

  1. avatar Ανετος

   κάποιοι του τσύριζα

   1. avatar Θαρσειν Χρη

    Κόλλησε η κασσεττα ε;
    Πετα την,και βρες αλλη

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει