Εκτενές άρθρο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα δημοσιεύεται στη δεύτερη σελίδα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde. Το άρθρο τιτλοφορείται, «Η Ελλάδα σοκαρισμένη από τη βία της Χρυσής Αυγής» και υπογραμμίζει ότι ο θάνατος του Παύλου Φύσσα ήταν ένα «ηλεκτροσόκ» για την χώρα.

Η εφημερίδα κάνει μία αναδρομή στο συμβάν και αναφέρεται και στην επίθεση πριν από μία εβδομάδα υποστηρικτών του Κομμουνιστικού Κόμματος που κολλούσαν αφίσες. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθεία ανάμιξη του κόμματος και απείλησε ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον οποιουδήποτε επιβεβαιώσει το αντίθετο.

Και σχολιάζει: Με την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης ο λαϊκίστικος και ρατσιστικός λόγος εναντίων των μεταναστών που κατηγορούνται ότι κλέβουν τις θέσεις εργασίας των Ελλήνων βρήκε υποστηρικτές σε ασθενή κοινωνικά στρώματα. Οι επιθέσεις εναντίον των μεταναστών πολλαπλασιάστηκαν σε σημείο που ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης δημοσίευσε έκθεση που καταγγέλλει τη «συμμετοχή η οποία παραμένει ατιμώρητη των μελών ή υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής σε περιστατικά ρατσιστικής βίας».

Αυτό το κυνήγι των μεταναστών χρονολογείται από το 2009, κατά την καμπάνια του Νίκου Μιχαλολιάκου για το δήμο της Αθήνας, γράφει η εφημερίδα και προσθέτει ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής προσπαθούν να αποκρύψουν τα ναζιστικά του χαρακτηριστικά και μιλούν για εθνικισμό του οποίου βασική αρχή είναι «η Ελλάδα στους Έλληνες».

«Ο θάνατος του Παύλου Φύσσα λειτουργεί σήμερα ως κώδωνας κινδύνου για την ελληνική κοινωνία η οποία με εξαίρεση τους οργανισμούς εναντίον του ρατσισμού και του φασισμού έχει αγνοήσει τη βία της Χρυσής Αυγής με το επιχείρημα ότι στρέφεται προς τους μετανάστες», σχολιάζει η συντάκτρια του κειμένου.