Το πολυσχιδές έργο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ανέπτυξε η πρόεδρός της κ. Γιάννα Αγγελοπούλου κατά της σημερινή πρώτη συνεδρίαση των μελών της, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Όπως είπε:

  •  το πρώτο έργο της Επιτροπής, θα είναι να δημιουργηθεί ένα Ημερολόγιο στο οποίο θα αποτυπωθούν όλες οι δράσεις, που έχουν σχεδιαστεί και πρόκειται να υλοποιηθούν από Ιδρύματα, Πανεπιστήμια, ΟΤΑ και άλλους φορείς, με στόχο την καταγραφή τους. Ακόμα και αν η Επιτροπή δεν έχει συμμετοχή στον σχεδιασμό τους, (αφού οι φορείς που τις υλοποιούν έχουν ενεργήσει μόνοι τους, έχουν βρει τους πόρους και  έχουν διαμορφώσει το περιεχόμενό τους), εκ των πραγμάτων, αποτελούν μέρος του όλου προγράμματος που θα υλοποιηθεί επί τη ευκαιρία της Εθνικής επετείου των 200 ετών και ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι πρέπει να ενταχθούν στο Ημερολόγιο των δράσεων και των εκδηλώσεων για το 2021.
  • Το δεύτερο έργο θα αφορά την Ολομέλεια και είναι η διαχείριση των προτάσεων που θα καταθέσουν προς εμάς διάφοροι φορείς και ιδιώτες. Οι προτάσεις θα υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας που έχει αναπτυχθεί, όπου θα γίνεται και η αξιολόγησή  τους από εσάς. Για τη διαμόρφωση του συνολικού προγράμματος, μεταξύ άλλων, θα συνεκτιμάμε στοιχεία, όπως η συμβατότητα των προτάσεων με τους άξονες του Προγράμματος, η δυνατότητα συνδυασμού των προτάσεων μεταξύ τους, ώστε να αυξάνεται η εμβέλεια τους και η δυνατότητα χρηματοδότησης.
  • Το τρίτο και πλέον ενδιαφέρον έργο μας, θα είναι η σχεδίαση δράσεων τις οποίες θα προτείνουμε προς τους κατάλληλους φορείς, προκειμένου να τις υλοποιήσουν. Στην πράξη, θα σχεδιάσουμε  δράσεις, οι οποίες θα επιδιώξουμε να υλοποιηθούν σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, τους ΟΤΑ, Επαγγελματικές Ενώσεις, ξένα και ελληνικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, περιφερειακά μουσεία και ομογενειακές κοινότητες.

Όπως είπε η κ. Αγγελοπούλου, «είμαστε έτοιμοι. […] Θα ξεκινήσουμε από ‘κει που 200 χρόνια πριν, ξεπήδησαν οι φλόγες της εξέγερσης. Θα πάμε σε κάθε πόλη και χωριό  της χώρας και σε κάθε σημείο του πλανήτη όπου υπάρχει Ελλάδα , δηλαδή σε κάθε σημείο του ορίζοντα. Είμαστε κομμάτι του σύγχρονου Κόσμου όπως αυτός διαμορφώθηκε τότε, την εποχή των επαναστάσεων.

Η ελληνική επανάσταση ήταν ένα χωριστό γεγονός αλλά και ένας σημαντικός κρίκος στα μεγάλα γεγονότα που καθόρισαν την πορεία των σύγχρονων κοινωνιών. Και η Ελλάδα , 200 χρόνια μετά, είναι μια σύγχρονη κοινωνία. Το «Ελευθερία ή θάνατος» των επαναστατικών  χρόνων, στη σύγχρονη Ελλάδα δείχνει να έχει απαντηθεί: Είμαστε μια ελεύθερη κοινωνία.

Ελεύθεροι να δημιουργήσουμε, ελεύθεροι να επιλέξουμε. Ελεύθεροι να συμφωνήσουμε, ελεύθεροι να διαφωνήσουμε. Ελεύθεροι να εκφραστούμε. Κι αυτή την ελευθερία στην έκφραση του καθενός από μας, αναμένει για να μετατρέψει σε ολοκληρωμένες δράσεις η επιτροπή «Ελλάδα 2021»».

Συνέχισε δε τονίζοντας ότι « θα επιδιώξουμε  να επανασυστήσουμε την Ελλάδα προβάλλοντας τα επιτεύγματα και τις δυνατότητές μας, αλλά και αναγνωρίζοντας τις παθογένειες που αναπτύχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια  και βάζοντας τους στόχους μας για να τις αντιμετωπίσουμε στο μέλλον».

Οι δράσεις οι οποίες θα αναπτυχθούν και θα ενταχθούν στο πρόγραμμα που θα διαμορφώσει η Επιτροπή, θα κινηθούν σε τέσσερις άξονες:

  • Πρώτος άξονας: «Η Επανάσταση του 1821 ως καταστατικό στοιχείο της Ελληνικής Ιστορίας, αλλά και ως ψηφίδα της παγκόσμιας Ιστορίας.

Στόχος είναι η καλύτερη κατανόηση της Επανάστασης του 1821, η ανάδειξη της παγκόσμιας σημασίας της, η σχέση της με τις άλλες επαναστάσεις που συνέβησαν την ίδια περίοδο, το πώς επηρέασε τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και το πώς επηρεάστηκε από αυτόν.

  • Δεύτερος άξονας: «Η Ελλάδα σήμερα μετά από μία πορεία 200 χρόνων». Αντικείμενο του άξονα είναι  η ανάδειξη της δυναμικής της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας  με την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε όλη την έκταση της χώρας, αλλά και η προβολή της σύγχρονης Ελλάδας στο εξωτερικό, με παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις και διεθνείς οργανισμούς, υπό τη γενική ομπρέλα “1821-2021: This is Modern Greece”.
  • Τρίτος άξονας: «Έλληνες που αφήνουν το αποτύπωμά τους στον κόσμο τα τελευταία 200 χρόνια». Στόχος  είναι να προβληθεί η ζωή και το έργο Ελλήνων, οι οποίοι άφησαν το αποτύπωμά τους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
  •  Τέταρτος άξονας :«Το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος». Εδώ θα ενταχθούν δράσεις που θα επικεντρωθούν στις προοπτικές της χώρας για το μέλλον και θα αναδείξουν το πώς φανταζόμαστε και θέλουμε την Ελλάδα των επόμενων χρόνων.

Μιλώντας ακολούθως σε προσωπικό τόνο η πρόεδρος της Επιτροπής εκμυστηρεύτηκε πως θα ήθελε τα όσα θα γίνουν να αφήσουν ένα αποτύπωμα στον χρόνο.

Να λένε τα κατοπινά χρόνια πως «αυτό ή εκείνο, έγινε στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση». Και δε χρειάζεται, όπως είπε, να είναι μεγάλη η σφραγίδα.

«Ας είναι πολλές μικρές. Ας είναι δωρεάν ίντερνετ  σε ένα απομονωμένο νησί μας, ας είναι ο εξοπλισμός ενός κοινοτικού ιατρείου, ας είναι το σπίτι του ευρωπαίου λογοτέχνη σε μια ωραία μας πόλη, ας είναι το campus ενός πανεπιστημίου σε μια άλλη μας πόλη , ας είναι μια μόνιμη διεθνής αγροτική έκθεση κάπου αλλού, ας είναι ένα φεστιβάλ κινηματογράφου, χορού, ένας ξενώνας για  ηλικιωμένους σε μία κοινοτική παραλία, η διαχείριση των σκουπιδιών σε μια περιοχή και τόσα άλλα, που μπορούν να γίνουν με την ευκαιρία της επετείου αλλά και να μείνουν ως υποδομές στη χώρα μας.

Και να σας εκμυστηρευτώ κάτι ακόμη;  Είμαι βέβαιη πως πολλοί στην Ελλάδα και αλλού θα ήθελαν να μάθουν και μερικές  ιστορίες για την Ιστορία. Για αυτά τα 200 χρόνια που είναι τόσο πολλά αλλά και πάλι είναι λιγότερα από τα γεγονότα. Εμφύλιοι, διχασμοί, η ανθρωπιστική καταστροφή του Μικρασιατικού, θηριωδίες από το ναζισμό, θηριωδίες και μεταξύ μας, χούντα, κυπριακό, κρίση.

Πολλοί θα θέλουν να ακούσουν ενδιαφέρουσες και ζωηρές διαφωνίες. Και ίσως όλοι χρειαζόμαστε να μάθουμε ότι οι διαφωνίες δεν σημαίνουν και ακυρώσεις».

Υπενθύμισε τέλος ότι «έχουμε τη νομιμοποίηση απευθείας από τον Πρωθυπουργό, να δράσουμε εκ μέρους της Πολιτείας, με στόχο όχι την προβολή κάποιου ή την ιδιοκτησία των δράσεων που θα γίνουν, αλλά τη δημιουργία μιας θετικής δυναμικής μέσα στην κοινωνία για την επέτειο των 200 χρόνων».

Γεώργιος Σαρρής