Πλακιωτάκης: Να επανεξεταστούν τα αιτήματα αποζημιώσεων για το Αγία Ζώνη ΙΙ

Ο υπουργός Ναυτιλίας επανέφερε το θέμα στο προσκήνιο


ΕΛΛΑΔΑ
22:04
02/12/2019
Πλακιωτάκης: Να επανεξεταστούν τα αιτήματα αποζημιώσεων για το Αγία Ζώνη ΙΙ
2
loading

Το θέμα των αποζημιώσεων των επιχειρήσεων, αλιευτικών και τουριστικών, που επλήγησαν από την θαλάσσια ρύπανση που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», επανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Το πλοίο ήταν έμφορτο με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil, όταν βυθίστηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2017 στη θαλάσσια περιοχή νότια - νοτιοδυτικά της νήσου Αταλάντης, προκαλώντας ταυτόχρονα οικολογική και οικονομική καταστροφή σε μια σειρά επαγγελματικών κλάδων.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ κατά την διάρκεια της συνάντησης του στο Λονδίνο με τον διευθυντή των Διεθνών Κεφαλαίων Αποζημίωσης για Ζημίες Ρύπανσης της Θάλασσας από Πετρέλαιο (IOPC FUNDS) Χοσέ Μάουρα, ο κ. Πλακιωτάκης επεσήμανε πως οι κλάδοι της αλιείας και του τουρισμού που επλήγησαν σημαντικά από την θαλάσσια ρύπανση, ουδέποτε έλαβαν αποζημιώσεις αντίστοιχες της ζημιάς που υπέστησαν.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Πλακιωτάκης υπουργός έθεσε προς τον κ. Μάουρα την άποψη πως από την έως τώρα διενεργηθείσα αξιολόγηση αναφορικά με την αλιεία και τον τουρισμό, παρατηρείται μια εμφανής δυσαναλογία μεταξύ των υποβληθέντων αιτημάτων και των καταβληθέντων ποσών αποζημιώσεων.

«Η Ελλάδα σέβεται πλήρως τους κανόνες και τις διαδικασίες που εφαρμόζονται από το Ταμείο, και πιστεύει ότι πρέπει να υιοθετηθεί μια περισσότερο ευέλικτη προσέγγιση προς τα πιο κοινωνικά ευαίσθητα μέρη των τομέων αλιείας και τουρισμού, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί κατά το δυνατόν, η συμβολή του στην αποκατάσταση αυτών των κοινωνικών ομάδων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης προς τον διευθυντή των IOPC FUNDS.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κάλεσε δε τον κ. Μάουρα, να προωθήσει την συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της γραμματείας του Ταμείου, ώστε να υπάρξει πλήρης κατανόηση από πλευράς του ελληνικού κράτους, των εφαρμοζόμενων κανόνων και διαδικασιών κατά την αξιολόγηση των υποβαλλόμενων αιτημάτων αποζημίωσης.

Απαντώντας στον Έλληνα υπουργό, ο κ. Μάουρα δεσμεύθηκε ότι το Ταμείο θα αξιοποιήσει πλήρως το τοπικό γραφείο υποβολής αιτημάτων αποζημίωσης για το περιστατικό του «Αγία Ζώνη ΙΙ», ενώ δεσμεύθηκε επίσης να παρέχει προς τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες κάθε βοήθεια που θα απαιτηθεί ώστε να επανεξετασθούν τα σχετικά αιτήματα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar τον λογαριασμό

  στον κουρουπλή (πλατεία Κουμουν δούρου).

 2. avatar ΛΑΝΤΖΕΡΗΣ

  ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ κυριο ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ
  ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ <>, ΑΝΙΚΑΝΑ ΤΣΥΡΙΖΑΚΙΑ????????????
  εν ταξει, ο κουρουμπλης εχει περιορημενη οραση..
  εσεις οι ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ/ΜΥΑΛΟΠΩΛΗΔΕΣ ΚΑΠΝΙΖΑΤΕ ΓΕΜΙΣΤΑ ΤΣΙΓΑΡΙΛΙΚΙΑ???????????????

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει