Ο Δάρδανος, ο γιος του Δία και της Ηλέκτρας, καλείται να… αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες και τη διαχείριση συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, σε… 170 σελίδες.

Αυτή είναι η ονομασία του σχεδίου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των συνεπειών μιας πλημμύρας. Μία εβδομάδα μετά τις πλημμύρες σε Κινέτα, Θάσο, Χαλκιδική, Ρόδο και άλλα σημεία της Ελλάδας, όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής δημοσιοποιεί το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο θα παρουσιαζόταν την ημέρα εκδήλωσης των πλημμυρικών φαινομένων, κάτι που αναβλήθηκε, ωστόσο η λειτουργία του κρατικού μηχανισμού στηρίχθηκε πάνω σε αυτό το μοντέλο διαχείρισης.

Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις 4 φάσεις των προπαρασκευαστικών δράσεων περιφερειών, δήμων, την ενεργοποίηση και την επιφυλακή Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Λιμενικού, ΕΚΑΒ, Στρατού και άλλων κρατικών φορέων. Επισημαίνει με λεπτομέρειες και χαρτογράφηση τα σημεία επαπειλούμενων περιοχών και τις ενέργειες κινητοποίησης φορέων και ιδιωτών, που έχουν καταχωριστεί αναλυτικά στο σχετικό Μητρώο. Σημαντικό κομμάτι του «Δάρδανου», πέρα από τις προληπτικές ενέργειες αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, περιλαμβάνουν η διαχείριση των συνεπειών, η υποστήριξη των πληγέντων, η αποκλιμάκωση της κατάστασης, η ενημέρωση και, φυσικά, η άμεση οικονομική ενίσχυση. Τουλάχιστον 7 σελίδες του μνημονίου ενεργειών αφιερώνονται στη λήψη αποφάσεων για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών λόγω εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων.

Ολα όσα περιλαμβάνει το συγκεκριμένο σχέδιο εμπεριέχουν παλιά και νέα στοιχεία, τα οποία όμως απαιτούν έγκαιρες και γρήγορες διασυνδέσεις-συνέργειες ανάμεσα σε φορείς και επικεφαλής για την έγκαιρη υλοποίησή τους, προκειμένου να αποφευχθούν τραγωδίες όπως στη Μάνδρα και το Μάτι.

Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής