Η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), σχολιάζοντας τα φορολογικά νομοσχέδια, κάνει λόγο για «εκβιαστικά φιρμάνια» που επιβάλλονται στους ελεύθερους επαγγελματίες από το ασφαλιστικό ταμείο τους (ΟΑΕΕ). Ακόμη, το ΒΕΘ υποστηρίζει ότι ήδη περισσότεροι από 375.000 επαγγελματίες έχουν λάβει ειδοποιητήριο, που τους καλεί να προχωρήσουν σε εξόφληση ή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους εντός 10 ημερών, γιατί αλλιώς θα ληφθούν αναγκαστικά μέτρα (ήτοι θα γίνουν κατασχέσεις) εντός εξαμήνου.

«Είναι απαράδεκτο, την ώρα που οι επιχειρηματίες έχουν στραγγίξει από τις αλλεπάλληλες φοροεπιδρομές να γίνονται τέτοιες κινήσεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι αν οι διοικούντες του Ταμείου εκτιμούν ότι η απειλή κατάσχεσης μπορεί να αποφέρει έσοδα, αυτό είναι σύλληψη επιστημονικής φαντασίας.

Σύμφωνα με τον κ.Παπαδόπουλο, αντί να στέλνει εκβιαστικά φιρμάνια, το Ταμείο θα πρέπει να αναζητήσει βιώσιμες λύσεις, μέσα από διάλογο με τους άμεσα εμπλεκόμενους ασφαλισμένους και τους φορείς αυτών.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ΒΕΘ, υπενθύμισε, έχει κατ΄ επανάληψη προτείνει τα εξής: ρεαλιστική και πάγια ρύθμιση των οφειλών, ώστε οι επιχειρηματίες να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τον Οργανισμό, κεφαλαιοποίηση παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, αποποινικοποίηση οφειλών προς τον ΟΑΕΕ κι ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης για όσο διαρκεί η ύφεση.

Στο μεταξύ, τη δημιουργία ενός «ολοκληρωμένου, υλοποιήσιμου και ρεαλιστικού φορολογικού σχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση», ζητά από την κυβέρνηση, με δική της ανακοίνωση, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ), ισχυριζόμενη ότι οι πρόσφατα ψηφισθέντες φορολογικοί νόμοι είναι χαρακτηριστικοί των γενικών και αόριστων κριτηρίων και προχειρολογημάτων, με τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή.

«Καλούμε τα μέλη μας να βρίσκονται σε πλήρη επαγρύπνηση και ετοιμότητα για την ανατροπή των αποτυχημένων και αδιέξοδων μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του φορέα, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος, Γιάννης Παπαργύρης και ο γενικός γραμματέας, Γεώργιος Γεωργιάδης.