Fast track αναγνώριση, τι αλλάζει για τους πτυχιούχους κολεγίων

Απλοποίηση και άρση αποκλεισμών με διάταξη που έρχεται άμεσα στη Βουλή


ΕΛΛΑΔΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
9:59
04/10/2019
Fast track αναγνώριση, τι αλλάζει για τους πτυχιούχους κολεγίων
5
loading

Διάταξη για ταχύτερη αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων κολεγίων φέρνει άμεσα στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας.

«Περνάμε τώρα διάταξη, θα μπει προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα, που αφορά στην επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων. Και το λέμε αυτό γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση θέλησε να καταργήσει αυτή την ισοδυναμία. Γενικότερα θεσμοθετούμε με επείγοντα τρόπο διατάξεις, οι οποίες στοχεύουν στο να δώσουν μια μεγαλύτερη ελευθερία στα πρωτοβάθμια ιδρύματα. Και το λέω αυτό με αφορμή διατάξεις που περνάμε και για μεταπτυχιακά προγράμματα σε δημόσια πανεπιστήμια», ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε δηλώσεις της χθες («Real FM»).

Αν και η διάταξη δεν έχει δημοσιοποιηθεί και βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, προβλέπει τη δημιουργία νέων οργάνων αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας (σ.σ.: σε σχέση με το δυσλειτουργικό, όπως αποδείχτηκε, ΣΑΕΠ) που θα προχωρούν ταχύτερα τις διαδικασίες. Διευκρινίζεται ότι, εκτός από τους χιλιάδες αποφοίτους που κάθε χρόνο ολοκληρώνουν τις σπουδές τους από τα κολέγια, εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις από παλαιότερους υποψηφίους που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν το πτυχίο τους.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για άλλα σημεία της διάταξης που θα «ξεμπλοκάρουν» τα κωλύματα που προκλήθηκαν από την προηγούμενη ρύθμιση, που απέκλειε έναν μεγάλο αριθμό ειδικοτήτων, ενώ δημιουργούσε προβλήματα και στους αποφοίτους των κολεγίων από τρίτες χώρες (π.χ. Αμερική).

Τα κολέγια επιθυμούν την άρση των παραπάνω αποκλεισμών, καθώς και την αναγνώριση του πτυχίου από το Δημόσιο. Οι πληροφορίες, πάντως, κάνουν λόγο για διόρθωση των αποκλεισμών, ενώ σχετικά με το Δημόσιο, θα ισχύσει ό,τι ίσχυε και στο παρελθόν.

Οι απόφοιτοι θα μπορούν να πάρουν άδεια άσκησης επαγγέλματος, ενώ όσον αφορά τους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, θα συνεχίσει να ζητείται ακαδημαϊκή ισοδυναμία.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στον «Ελεύθερο Τύπο» που κυκλοφορεί

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Με τι βαθμό

  απολυτηρίου φοιτούν στα κολλέγια;

 2. avatar Μ.

  Ποιος θα ελέγχει το περιεχόμενο και την ουσιαστική αξία των σπουδών αυτών;
  Οι επιχειρηματιες;

 3. avatar fire40

  Δηλαδή σας ψήφισε ο κόσμος της εργασίας (όχι των Β.Π.) για να περάσετε νόμο που θα εξισώνει τα πτυχία των κολεγίων, που οι πλούσιοι μπαμπάδες και μαμάδες πληρώνουν για να αποκτήσουν τα αμφιβόλου εξυπνάδας βλαστάρια τους αφού δεν πέρασαν από τη μέγγενη των Πανελλαδικών εξετάσεων, με αυτά των Πανεπιστημίων του κοσμάκη που, αν μιλάμε ειδικά για σχολές που θέλουν κάκαλα να μπεις (ιατρική,νομική, κλπ), τουλάχιστον έχεις μια άλφα ικανοποίηση οτι τελείωσες με το σπαθί σου! Μπράβο στους έχοντες , φροντίζουν για το μέλλον των παιδιών τους σε βάρος της αξιοκρατίας και της ισότητας, και το πετυχαίνουν με μια κυβέρνηση που τους τα δίνει όλα αφού ξεπληρώνει τα γραμμάτια που είσπραξε προεκλογικά!

 4. avatar ο αγνωστος

  Να κυττάξουν να ελέγξουν τα πλαστά και τις παραποιήσεις τίτλων που δεν υπάρχουν και ας κάνουν ότι θέλουν δίκαια και σωστά στα υπόλοιπα.Γιατί ,πολλά κρύβονται πίσω από τέτοιες εκκρεμότητες.

  1. avatar Ανταγωνισμος

   Συγχαρητήρια για το σχόλιο σου.Εισαι πολύ αληθινός άνθρωπος.Συμπληρωνω,ότι αυτά που κρύβει αυτή η εγκρεμοτητα, όπως και τόσες άλλες χρονιές εγκρεμοτητες σε τόσα άλλα,είναι η βασική αιτία που μας κατατάσσουν,οι διεθνείς στατιστικές,ως την ποιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει