Διάταξη για ταχύτερη αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων κολεγίων φέρνει άμεσα στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας.

«Περνάμε τώρα διάταξη, θα μπει προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα, που αφορά στην επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων. Και το λέμε αυτό γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση θέλησε να καταργήσει αυτή την ισοδυναμία. Γενικότερα θεσμοθετούμε με επείγοντα τρόπο διατάξεις, οι οποίες στοχεύουν στο να δώσουν μια μεγαλύτερη ελευθερία στα πρωτοβάθμια ιδρύματα. Και το λέω αυτό με αφορμή διατάξεις που περνάμε και για μεταπτυχιακά προγράμματα σε δημόσια πανεπιστήμια», ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε δηλώσεις της χθες («Real FM»).

Αν και η διάταξη δεν έχει δημοσιοποιηθεί και βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, προβλέπει τη δημιουργία νέων οργάνων αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας (σ.σ.: σε σχέση με το δυσλειτουργικό, όπως αποδείχτηκε, ΣΑΕΠ) που θα προχωρούν ταχύτερα τις διαδικασίες. Διευκρινίζεται ότι, εκτός από τους χιλιάδες αποφοίτους που κάθε χρόνο ολοκληρώνουν τις σπουδές τους από τα κολέγια, εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις από παλαιότερους υποψηφίους που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν το πτυχίο τους.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για άλλα σημεία της διάταξης που θα «ξεμπλοκάρουν» τα κωλύματα που προκλήθηκαν από την προηγούμενη ρύθμιση, που απέκλειε έναν μεγάλο αριθμό ειδικοτήτων, ενώ δημιουργούσε προβλήματα και στους αποφοίτους των κολεγίων από τρίτες χώρες (π.χ. Αμερική).

Τα κολέγια επιθυμούν την άρση των παραπάνω αποκλεισμών, καθώς και την αναγνώριση του πτυχίου από το Δημόσιο. Οι πληροφορίες, πάντως, κάνουν λόγο για διόρθωση των αποκλεισμών, ενώ σχετικά με το Δημόσιο, θα ισχύσει ό,τι ίσχυε και στο παρελθόν.

Οι απόφοιτοι θα μπορούν να πάρουν άδεια άσκησης επαγγέλματος, ενώ όσον αφορά τους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, θα συνεχίσει να ζητείται ακαδημαϊκή ισοδυναμία.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στον «Ελεύθερο Τύπο» που κυκλοφορεί