Το οικονομικό επιτελείο με τις υποδείξεις της «Τρόικας», προσπαθεί να γεμίσει τον «Πίθο των Δαναΐδων» με τακτικές και έκτακτες εισφορές και δεν βλέπει ότι οι επιχειρήσεις γονάτισαν από την κρίση, από την αναιμική κατανάλωση, την έλλειψη ρευστότητας και το απαγορευτικά αυξημένο κόστος του χρήματος, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Β. Κορκίδης. Η μεγάλη υποχώρηση των πωλήσεων το 1ο πεντάμηνο του 2010, επισημαίνει ο κ. Κορκίδης, δημιούργησε αντίστοιχα σημαντική υστέρηση εσόδων στο Δημόσιο και επιβεβαίωσε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα, είναι σε λάθος κατεύθυνση και δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα.

«Δυστυχώς, η «ελληνική συνταγή» δεν στηρίζεται στην αναθέρμανση της ζήτησης και στην σταθεροποίηση των αμοιβών για την καταπολέμηση των Δημοσίων Ελλειμμάτων, αλλά αντίθετα βασίζεται στον περιορισμό της προσφοράς, ως μοναδική δυνατότητα περιορισμού του Δημόσιου Χρέους, ανεξαρτήτως κόστους. Η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού στο 5,4% σε σύγκριση με το 4,8% του προηγούμενου μήνα, προϋποθέτει την επανεξέταση της στρατηγικής επιβολής νέων φόρων, μέσω ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης, πριν καταλήξουμε στην «μαζική χρεοκοπία» των Μμε ελληνικών επιχειρήσεων», τονίζει.

Οι αρνητικοί δείκτες οικονομικού κλίματος, η μείωση των θέσεων απασχόλησης και η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού, παραπέμπουν στο φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού και μας απομακρύνουν από κάθε προσδοκία επανόδου σε ρυθμούς τουλάχιστον συντήρησης και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την αγορά σε χιλιάδες «λουκέτα» με δραματικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Οι απαισιόδοξες σκέψεις, η ανασφάλεια, η δυσαρέσκεια αλλά και η αγανάκτηση  ξεχειλίζει πλέον σε εμπόρους και καταναλωτές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επισφαλείς συνθήκες, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη. Τα «εκτεθειμένα» οικονομικά σχέδια της «Τρόικας» και οι αποφάσεις της θα φέρουν ντόμινο χρεών στην ελληνική αγορά, προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

«Όλες οι «δράσεις» είσπραξης παλαιών οφειλών και νέων φόρων θα μείνουν μόνο στη θεωρία, γιατί στην πράξη θα συνεχιστεί να αυξάνεται η υστέρηση εσόδων από ΦΠΑ, ΦΜΥ, φόρους και εισφορές. Ας προβληματιστεί, λοιπόν, το οικονομικό επιτελείο και ας αναθεωρήσει σε συνθήκες πραγματικής οικονομίας την κατάσταση, πριν δημιουργηθεί «κραχ» στο ελληνικό εμπόριο και την εγχώρια αγορά».Η ΕΣΕΕ, βλέποντας ότι οδηγούμαστε ολοταχώς σε αδιέξοδο, θα καταθέσει τις θέσεις της σχετικά με τα μέτρα αυτά που οδηγούν στην αναπόφευκτη αδρανοποίηση της αγοράς καθώς και τις προτάσεις της για την επαναλειτουργία της, στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, την Τετάρτη 9 Ιουνίου.