Η Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη είχε ως αποτέλεσμα την δικαίωση στον ΟΑΕΔ, ο οποίος είχε διαμαρτυρηθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή επειδή ο Οργανισμός δεν του χορηγούσε βεβαίωση συνεχόμενου χρόνου ανεργίας, λόγω ολιγοήμερης εκπρόθεσμης απογραφής του.

Επιπλέον, ο ΟΑΕΔ συνέστησε Ειδική Επιτροπή που θα εξετάζει ανάλογα αιτήματα για επαναφορά του διαγεγραμμένου δελτίου ανεργίας ή συνένωση δύο χρονικών διαστημάτων ανεργίας. Στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, όπου παρατηρείται εκπρόθεσμη προσέλευση, να είναι σχετικά μικρό και να οφείλεται σε ειδικούς λόγους (ανωτέρας βίας, ασθένειας, κ.λπ.).

Ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει την ικανοποίησή του διότι αντιμετωπίστηκε και το ευρύτερο ζήτημα στην κατεύθυνση που είχε προτείνει σε σχετική Ειδική Έκθεσή του.

Σημειώνεται ότι προηγουμένως, η ανεξάρτητη Αρχή, με έγγραφό της προς τον ΟΑΕΔ, είχε τονίσει ότι οι συνέπειες της δικαιολογημένης ολιγοήμερης καθυστέρησης απογραφής είναι ιδιαίτερα επαχθείς, καθώς ο πολίτης στερείται φορολογικών απαλλαγών και παροχών που θέτουν ως προϋπόθεση την αδιάλειπτη ανεργία.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η διοίκηση οφείλει να ασκεί τις αρμοδιότητές της, ώστε κατά την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων να αποφεύγονται οι ανεπιεικείς και απλώς δογματικές ερμηνευτικές εκδοχές, ενώ ταυτόχρονα επισήμανε ότι η στέρηση παροχών και φοροαπαλλαγών σε πολίτες που αποδεδειγμένα είναι άνεργοι, για καθαρά τυπικούς λόγους, φαίνεται υπέρμετρη, ιδίως στην παρούσα οικονομική συγκυρία.

Επισημαίνεται ότι ήδη από το 2007, σε Ειδική Έκθεσή του, o Συνήγορος του Πολίτη είχε επισημάνει στη διοίκηση του ΟΑΕΔ ότι η ύπαρξη ανωτέρας βίας πρέπει να εξετάζεται από τις υπηρεσίες του Οργανισμού (μη έγκυρη προσέλευση λόγω ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών ορεινών περιοχών κλπ) και ότι έχει τη δυνατότητα να ανακαλέσει την απόφαση διαγραφής, με την οποία πλήττονται δικαιώματα που προκύπτουν από την καταγεγραμμένη μακροχρόνια ανεργία.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.