Έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από τότε που επέστρεψε στην Ελλάδα από την Αμερική, αλλά ποιος ξεχνά «τα καλύτερά του χρόνια»;

Ο δρ Πάνος Κανέλλης, τα τελευταία δέκα χρόνια πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, βρέθηκε πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 1971 για σπουδές.

Ήταν 20 χρονών. «Στο Ντάλας, τελείωσα το πρώτο μου πτυχίο (σ.σ. στη Χημεία) σε δυόμισι χρόνια αντί για τέσσερα που ήταν κανονικά. Βιαζόμουν γιατί ήθελα να γυρίσω στην Ελλάδα.

Δεν ήθελα να πάρω λεφτά από τους γονείς μου και δούλευα. Δηλαδή τελείωνα γύρω στις 2:30-3 μμ το σχολείο, δούλευα 3-5 μμ στα εργαστήρια της Χημείας και στις 5 μμ έπιανα δουλειά σε ελληνικό εστιατόριο μέχρι τις 10 το βράδυ. Πήγαινα σπίτι, κοιμόμουν και, γύρω στις 3-4 το πρωί, ξυπνούσα και μοίραζα εφημερίδες.

Τίποτα από αυτά δεν με έκανε να δυσανασχετήσω. Δηλαδή τώρα που τα σκέφτομαι λέω “πωπω”, αλλά ήταν τόσο όμορφα… Είχα πολύ καλές παρέες. Κάποιες από τις φιλίες μάλιστα που έκανα τότε, υπάρχουν μέχρι και σήμερα».

Μετά το Ντάλας, ακολούθησε το Πανεπιστήμιο του Χιούστον για το διδακτορικό στη Βιοχημεία και έπειτα η Ιατρική Σχολή του ίδιου πανεπιστημίου για το post-doc. «Μέσα σε 6 χρόνια τα είχα τελειώσει όλα». Στην Αμερική έμεινε άλλα τέσσερα χρόνια, δουλεύοντας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα σαν καθηγητής και ερευνητής.

«Είχα όμως μια μεγάλη μανία να γυρίσω στην Ελλάδα» λέει ο ίδιος. «Αυτό ήταν το δυσκολότερο πράγμα στη ζωή μου τότε, ο νόστος για την Ελλάδα. Όταν πια γύρισα βέβαια, το μεγαλύτερό μου πρόβλημα ήταν να… προσαρμοστώ στην Ελλάδα».

Γύρισε με τη γυναίκα του Εύα και την κόρη τους το 1981, μετά από ακριβώς δέκα χρόνια στις ΗΠΑ. «Είχα ξεχάσει το πώς μεθοδεύονται τα πράγματα στην Ελλάδα, είχα μάθει στο πώς γίνονται στην Αμερική. Στην Αμερική ήμουν ένας νέος χωρίς τίποτα, που δούλεψα και σπούδασα, που κουράστηκα, αλλά δεν έβρισκα εμπόδια στο δρόμο πουθενά. Όλες οι πόρτες άνοιγαν. Όταν γύρισα είδα ότι έπρεπε να χτυπήσεις πολλές πόρτες για να μπεις κάπου».

Γι’ αυτό, αντί για καριέρα στο πανεπιστήμιο, μπήκε στο χώρο των επιχειρήσεων. «Ήξερα ότι αν δεν είναι στο πανεπιστήμιο, θα μπορούσα να πετύχω κάπου αλλού. Με ενδιέφερε απλά να βρω και να ανοίξω μία πόρτα. Μετά πίστευα ότι θα μπορούσα να φτάσω όπου ήθελα». Αυτό το «κέρδισε» στην Αμερική, ομολογεί. «Η Αμερική με βοήθησε πάρα πολύ να αποκτήσω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου».

Για αρκετά χρόνια ασχολείται με το management εταιριών κυρίως από το χώρο της ένδυσης, δημιουργεί και αναπτύσσει με επιτυχία τις δικές του επιχειρήσεις.

Το 1997, ο τότε πρόεδρος του Ανατόλια, του σχολείου που είχε ο ίδιος τελειώσει, του ζητά να αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου. «Μου άρεσε πολύ η ιδέα». Ήταν μια θέση που συνδύαζε διοικητικές δεξιότητες με εκπαιδευτικά προσόντα, ακριβώς στο «προφίλ» του. «Έφυγα από τις επιχειρήσεις που είχα, τα παράτησα όλα και πήγα στο Ανατόλια».

Ο δρ Κανέλλης ανέλαβε πρόεδρος στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή το 2009. Ήταν ένα dream job, όπως θα έλεγαν και οι φίλοι του από την Αμερική. Εκτός από εκπαιδευτικό ίδρυμα, η Σχολή είναι και μια κανονική επιχείρηση.

«Έχουμε μία φάρμα με 24.000 κότες, 22.000 γαλοπούλες, 200 αγελάδες. Βγάζουμε προϊόντα και τα πουλάμε στην αγορά» λέει με καμάρι.

«Όταν ήρθα, η Σχολή μας ήταν αρκετά εσωστρεφής. Υπήρχε πάρα πολύς κόσμος που δεν ήξερε τι κάνουμε μέσα σε αυτά τα κάγκελα. Ενώ σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη ήξεραν τα προϊόντα μας, το γάλα, τα αυγά, το γιαούρτι, το τυρί, δεν ήταν γνωστό τόσο το ακαδημαϊκό μας πρόγραμμα. Στην επαρχία, αντίθετα, γνώριζαν το επαγγελματικό Λύκειο και λιγότερα για τα προϊόντα».

Το πρώτο βήμα, λοιπόν, ήταν η ακαδημαϊκή ενίσχυση του σχολείου. «Στην Ελλάδα υπήρχε και υπάρχει έλλειψη βιωματικής εκπαίδευσης. Οπότε δημιουργήσαμε παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο με βάση αμερικάνικα προγράμματα βιωματικής εκπαίδευσης. Αυτό που προσπαθούμε, είναι να έχουμε σε καθημερινή βάση τα παιδιά έξω. Έχουν το δικό τους λαχανόκηπο, παράγουν προϊόντα, έχουμε τη φάρμα, βλέπουν πώς βγαίνει το γάλα, πώς το μαζεύουν, πώς το παστεριώνουν κοκ.

Είναι σημαντικό, γιατί θυμάμαι σε μία open day που κάναμε τις πρώτες χρονιές που ήμουν εδώ, που έρχεται ένας πιτσιρικάς, τρέχει, πάει στα γουρουνόπουλα και αρχίζει και φωνάζει στη μαμά του: “Μαμά έλα να δεις, έχουν ζωντανούς κουμπαράδες!”».

Στις επιτυχίες της θητείας του στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ο κ. Κανέλλης εντάσσει και το πρόγραμμα σπουδών με υποτροφίες στις ΗΠΑ. Με ευθύνη της συζύγου του Εύας Κανέλλη, η οποία έχει αναλάβει τις επαφές με τα αμερικανικά πανεπιστήμια («ανακαλύπτει όλες τις υποτροφίες»), τη χρονιά που μας πέρασε κατόρθωσαν να «στείλουν» στην Αμερική για σπουδές το 1/3 της τάξης του Γενικού Λυκείου. «Είμαι ευτυχής γιατί φτιάξαμε μια νέα παράδοση. Αλλά εγώ έχω μια αρχή, ότι όταν σταματάς, πεθαίνεις.

Για μένα ζωή είναι το να μπορώ να ξεκινάω καινούργια πράγματα. Ένα πράγμα για το οποίο εγώ ευχαριστώ την Αμερική είναι για το ότι μου έμαθε να έχω ένα ανοιχτό μυαλό, να μάθω να ζω με ανθρώπους που έρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου, να εκτιμώ αυτό που είναι σαν άνθρωποι και να μην το βάζω κάτω. Αν προσπαθήσεις, θα φτάσεις εκεί που θέλεις. Το ξεκίνημα είναι δύσκολο».

Ο Πάνος Κανέλλης είναι ένας από τους 13 ήρωες της δεύτερης φάσης της καμπάνιας #makingithappen, της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα. Η καμπάνια έχει σαν στόχο να αναδείξει τα οράματα και τις αξίες που μοιράζονται οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μέσα από τις ιστορίες των ίδιων των ανθρώπων.

Ανθρώπων που «πάτησαν» και στις δύο χώρες, δημιούργησαν συνέργειες, ανέπτυξαν συνεργασίες και εν τέλει μας έφεραν πιο κοντά. Ιστορίες με ήρωες και ηρωίδες από το χώρο των Τεχνών, των Επιστημών, της Καινοτομίας, του Αθλητισμού, του Πολιτισμού, της Κοινωνικής Δράσης, της Τεχνολογίας, της Επιχειρηματικότητας, της Εκπαίδευσης, των Νεοφυών Επιχειρήσεων που μας γεμίζουν αισιοδοξία.

Η καμπάνια είχε εγκαινιαστεί στην 83η ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ. Το Δεκέμβριο του 2018, ο Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ εγκαινιάστηκε με κύριο στοιχείο τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων.

Με βάση αυτό, η καμπάνια #makingithappen εισέρχεται πλέον στη νέα της φάση, και με κύριο μήνυμα «Σε κάθε επόμενο βήμα, μαζί», «φωτίζει» ακόμη περισσότερες πραγματικές ιστορίες Ελλήνων που δημιουργούν στην χώρα μας και αξίζουν την προσοχή μας.

Βρείτε όλους τους ήρωες και τις ιστορίες τους στο makingithappen.gr.