Την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου για τους αιρετούς, τους δημοσίους υπαλλήλους και τα δικαστήρια, προτείνει ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, τονίζοντας ότι για τους χριστιανούς η «επίκληση του Ονόματος της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση» για να ξεπέφτουν απ’ όσους δεν τα σέβονται στην πράξη…

«Σήμερα, νομίζω πλέον ότι ο όρκος δεν χρειάζεται», ανέφερε ο κ. Άνθιμος, σημειώνοντας πως, «αισθάνομαι ευθύνη και ενοχή όταν με επίσημη εκκλησιαστική τελετή, “αναγκάζω” βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους να επιορκήσουν… Επειδή, σίγουρα επιορκούν! Αυτό ομολογούν τα ειδικά δικαστήρια, όσα γίνονται κι όσα δεν γίνονται στη χώρα».

Διευκρίνισε δε ότι, όταν δημιουργήθηκε το Ελληνικό Κράτος, στην προσπάθειά του να μετατρέψει τους επαναστατημένους ραγιάδες σε πολίτες, πήρε την έννοια του όρκου από την Εκκλησία, την έκανε τελετή ορκωμοσίας και την έβαλε στα νεοσυσταθέντα τότε δικαστήρια αλλά και στον τότε συγκροτούμενο δημόσιο τομέα. Η Εκκλησία, παρά την απαγόρευση του όρκου που αναφέρεται στο Ιερό Ευαγγέλιο, συγκατένευσε, από ανάγκη, καθώς έπρεπε να βοηθήσει στη σύσταση του Ελληνικού Κράτους, τόνισε

Σε ό,τι αφορά τον όρκο που δίνουν στα δικαστήρια, ο κ. Άνθιμος εξέφρασε πάλι την αντίθεσή του, αφού όπως είπε, «βάζουν το χέρι τους στο ιερό Ευαγγέλιο με τόση ευκολία και ελαστική συνείδηση».

«Ο όρκος είναι φοβερό πράγμα, για όποιον πιστεύει, ενώ για όποιον δεν πιστεύει είναι παρωδία. Να καταργηθεί, λοιπόν και από τα δικαστήρια και από την ανάληψη των καθηκόντων των αιρετών ή των υπαλλήλων», τόνισε.

Αντί του όρκου στο Ιερό Ευαγγέλιο, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως προτείνει «να ορκιζόμαστε στην τιμή και στη συνείδησή μας, που ή τα έχει κανείς ή δεν τα έχει και τα οποία μας τα ενέπνευσε ή όχι η Δημοκρατία….».