Εννέα ευάλωτους σε πυρκαγιά οικισμούς της Ανατολικής Αττικής, μεταξύ Ωρωπού και Παλαιάς Φώκαιας, καταγράφει έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) την οποία ζητά, με επιστολή της, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, προκειμένου να προωθηθεί προς αξιοποίηση σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς, ώστε να εξαλειφθούν αυτές οι παγίδες θανάτου.

Ειδικότερα, η κ. Δούρου με επιστολή της ζητά από τον πρύτανη Ιωάννη Γκόλια να αποστείλει στην Περιφέρεια τη σχετική έρευνα με στόχο «τα αποτελέσματά της να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του σχεδιασμού των ενεργειών αντιπυρικής προστασίας» από όλους τους σχετικούς φορείς (Υπουργεία Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών & Μεταφορών, ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, οικείους Δήμους κ.λπ.). «Είτε αυτές οι ενέργειες αφορούν σε άμεσες δράσεις, όπως η αυξημένη επιτήρηση, είτε σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, διανοίξεις οδικού δικτύου, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, είτε αφορούν στη διαμόρφωση ενός ειδικού χρηματοδοτικού εργαλείου ή την ενίσχυση της υφιστάμενης χρηματοδότησης προς Δήμους και Φορείς Διαχείρισης ορεινών όγκων κ.λπ., σύμφωνα και με τα αποτελέσματα της έρευνάς σας», σημειώνει η κ. Δούρου.

Σημειώνεται ότι για τη σχετική έρευνα του ΕΜΠ που εκπονήθηκε στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας μεταπτυχιακού προγράμματος η Περιφέρεια ενημερώθηκε πρόσφατα από δημοσιεύματα στον Τύπο και στο διαδίκτυο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.