Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τη λήψη μέτρων στις πυρόπληκτες περιοχές των δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας – Πικερμίου, ενταγμένη στο σχέδιο νόμου για τις αερομεταφορές.

Την τροπολογία παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος και υπογράφεται από οκτώ συναρμόδιους υπουργούς και αναπληρωτές.

Ο κύριος επιδιωκόμενος στόχος της κατατεθείσας ρύθμισης είναι η άμεση αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων χωρίς να θίγεται η διαδικασία μελέτης και κατάρτισης του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου της περιοχής.

Όπως, δε, σημειώνεται στο κείμενο της τροπολογίας, «η θεσμοθέτηση των διατάξεων είναι επιτακτική για την εξέλιξη της αδειοδότησης της αποκατάστασης των πληγέντων κτιρίων, είτε πρόκειται για επισκευές είτε για ανεγέρσεις των κριθέντων ως επικινδύνως ετοιμόρροπα, για τις εργασίες των οποίων, χορηγείται στεγαστική συνδρομή από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ως δωρεάν κρατική αρωγή και άτοκο δάνειο».

Όπως κοινοποιείται, από το σύνολο των κτιρίων που έχουν πληγεί σε όλες τις περιοχές από την πυρκαγιά της 23ης και 24ης Ιουλίου και έχουν χαρακτηρισθεί από κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, 2.941 έχουν χαρακτηρισθεί κατοικήσιμα χωρίς βλάβες ή με ελαφρές βλάβες, 1.525 έχουν χαρακτηρισθεί ως μη κατοικήσιμα, ενώ για 545 έχει εκδοθεί Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμορρόπου Κτιρίου.

Ειδικά στον δήμο Μαραθώνος το σύνολο των κτιρίων που έχουν πληγεί είναι 2.435, εκ των οποίων τα 1.285 έχουν χαρακτηρισθεί κατοικήσιμα χωρίς βλάβες ή με ελαφρές βλάβες, 811 έχουν χαρακτηρισθεί ως μη κατοικήσιμα και για 215 έχει εκδοθεί Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμορρόπου Κτιρίου.

Αντιστοίχως, στον δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, το σύνολο των κτιρίων που έχουν πληγεί είναι 1.814, εκ των οποίων 1.102 έχουν χαρακτηρισθεί κατοικήσιμα χωρίς βλάβες ή με ελαφρές βλάβες, 490 έχουν χαρακτηρισθεί μη κατοικήσιμα και 168 κατεδαφιστέα.

Όπως σημειώνεται στην τροπολογία, προβλέπεται η απομάκρυνση κτηρίων εντός περιοχών που διέπονται από τη δασική νομοθεσία, την εκτέλεση έργων συμπλήρωση του οδικού δικτύου και την απόδοση σε κοινή χρήση χώρων που θα αποτελέσουν τις διόδους του δικτύου κυκλοφορίας πεζών του παραλιακού μετώπου προς το θαλάσσιο μέτωπο.

«Ειδικώς στη θέση Μάτι, επηρεάζεται άμεσα και προσεγγιστικά το 20% των 1.700 χαρακτηρισθέντων κτιρίων» τονίζεται στο κείμενο της ρύθμισης.

Κατά τα λοιπά με την προτεινόμενη τροπολογία, επιταχύνονται οι διαδικασίες για τουλάχιστον 550 ανεγέρσεις και 3.000 άδειες επισκευής.