«Άλλο νοικοκυραίος κι άλλο νοικοκύρης. Άλλο ο νοικοκυραίος που δέρνει για να προστατεύσει κι άλλο ο νοικοκύρης που είναι μία θετική αξία στη ζωή. Ο νοικοκυραίος είναι μία καρικατούρα νοικοκύρη, ο οποίος υπερασπίζεται εκφράζοντας το μίσος του για τους άλλους κι όχι την αγάπη του για το νοικοκυριό του» λέει στο newsbeast.gr ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος δύο μήνες μετά το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου έξω από κοσμηματοπωλείο της οδού Γλαδστώνος στην Ομόνοια, στις 21 Σεπτεμβρίου.

Της Μαργαρίτας Τζαγκαράκη

Δύο μήνες χρειάστηκαν για να ολοκληρωθούν και να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών-ιστολογικών εξετάσεων και το πόρισμα των ιατροδικαστών που αποδεικνύει πως ο 33χρονος πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο μετά τα χτυπήματα που δέχθηκε.

«Για μένα δεν υπάρχει κάτι καινούριο. Βγήκα από την δεύτερη κιόλας μέρα και στην δημόσια τηλεόραση και στις ιδιωτικές τηλεοράσεις και είπα ένα εντελώς διαφορετικό σενάριο. Και λυπάμαι που χρειάστηκε να περάσουν δύο μήνες και να εισπράξω όλες αυτές στις ύβρεις για να λογικευτούν, οι δημοσιογράφοι κυρίως, και να καταλάβουν τι σημαίνει διαρροές της αστυνομίας» τονίζει ο δημοσιογράφος για την εξέλιξη της υπόθεσης.

«Η αστυνομία από την αρχή αυτής της δυστυχισμένης υπόθεσης προσπάθησε να πάει την ιστορία αλλού. Από εδώ και πέρα αρχίζει ένα κανονικό κυνήγι του ΕΚΑΒ και της Αστυνομίας για να είναι κατηγορούμενοι στη υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου και θα δείτε τους δικηγόρους του κοσμηματοπώλη, που έχει και λεφτά, να προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι δεν τον σκότωσαν αυτοί αλλά οι αστυνομικοί και τους δικηγόρους της αστυνομίας να λένε “όχι εμείς αυτός”. Αυτή τη στιγμή ο δικαστής έχει μια έκθεση που του λέει ότι ο Ζακ πέθανε από χτυπήματα κι έχει on camera εννέα αστυνομικούς, δεν ξέρω πόσους ΕΚΑΒίτες και δύο άλλους και πρέπει να μοιράσει ποιος έκανε τι».

Μετά την ολοκλήρωση και τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, με εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, η προκαταρκτική εξέταση που είχε διαταχθεί αρχικά για τη συμπεριφορά των αστυνομικών που συμμετείχαν στην σύλληψη του Ζακ Κωστόπουλου, αναβαθμίστηκε πλέον σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ).

«Έχω επισημάνει από πολύ νωρίς ότι υπάρχει ένας άνθρωπος on camera με ένα κίτρινο t shirt, είναι εκεί από την αρχή μέχρι το τέλος, τον έχω επικηρύξει μόνος μου ο οποίος είναι στη γωνία του “Βενέτη” όταν φτάνει ο Ζακ πριν αρχίσει οτιδήποτε, πριν στρίψει στη Γλάδστωνος. Ο άνθρωπος αυτός μπορεί να είναι προστασία ή ασφάλεια και μπορεί να είναι και αστυνομικός, αλλά η αστυνομία που τους το δίνεις το βίντεο με ήχο καθαρό και εικόνα, καμώνεται ότι δεν μπορεί να τον ταυτοποιήσει και δεν μπορεί να τον ανακρίνει. Ο άνθρωπος με το κίτρινο t shirt είναι ο άνθρωπος-κλειδί που τον κρύβουν οι αστυνομικοί. Θα τον ξεχώσουμε» λέει ο κ. Γρηγόρης Βαλιανάτος και συνεχίζει:

«Αυτά δεν συμβαίνουν σε πολιτισμένες χώρες. Φανταστείτε ότι δύο μήνες μετά η προκαταρκτική ΕΔΕ η οποία γίνεται από την αστυνομία για την αστυνομία, άλλαξε τρεις φορές τα μέλη. Οι άνθρωποι κάνουν ρουλέτα με το αίμα του Κωστόπουλου και τα δικά μας νεύρα. Έχω δηλώσει από την αρχή ότι η αλήθεια θα βγει, η δικαιοσύνη θα αποδοθεί και θα γίνουν παραγωγές από κανάλια του εξωτερικού».

Ο κ. Γρηγόρης Βαλλιανάτος απάντησε και σε όσους του προσάπτουν αλλαγή στη στάση του για τα όσα έγιναν την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στο κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια.

Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος ήταν και ο πρώτος που έκανε γνωστή την ταυτότητα του θύματος το Σάββατο, αναφέροντας σε ανάρτησή του: «Αυτή η ψυχάρα, αυτός ο αλήτης, αυτός ο γλυκός φίλος μας, φτιαγμένος, μπήκε (πρώτη φορά στη ζωή του) να κλέψει το κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια (ναι αυτό που βλέπετε στις ειδήσεις)… Η βασανισμένη, η γενναία, η γλυκιά, η σκληρή ψυχούλα του, στην κρίση του κάθε αναμάρτητου. Δεν θα συνέλθουμε και θα σ αγαπάμε Ζακ μου». Με νεότερη ανάρτησή του είχε διαψεύσει ότι ο Ζακ Κωστόπουλος επιχείρησε να ληστέψει το κοσμηματοπωλείο, υποστηρίζοντας πως μπήκε στο κατάστημα όχι για να κλέψει, αλλά για να προστατευθεί από κίνδυνο που διέτρεχε λόγω φασαρίας στο απέναντι κατάστημα, όπου καθόταν με παρέα.

«Η πρώτη μου καταγραφή ήταν ο σανός που μετέδιδαν όλα τα μέσα με αποσιωπητικά και στο καπάκι ήταν η δική μου εκδοχή. Αλίμονο αν δεν μπορούσα να κάνω πλάκα με ηλίθιους δημοσιογράφους. Στην γ’ δημοτικού μαθαίνουμε τα αποσιωπητικά αλλά κάποιοι μπερδεύουν τις τελίτσες με τις τρελίτσες. Από καλοθελητές έχουμε γεμίσει. Εκείνοι που θέλουν να μου προσάψουν την αλλαγή της στάσης μου θα παρακαλούσα να διαβάσουν και να δούνε. Εγώ έκανα αναπαραγωγή του σανού γιατί από εκεί ξεκινάει το σκάνδαλο και η ανοησία».

Μετά το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου τοίχοι βάφτηκαν με συνθήματα όπως «φονιάδες των λαών νοικοκυραίοι, φαντάζετε ωραίοι μες στα χρέη».

«Άλλο νοικοκυραίος κι άλλο νοικοκύρης. Άλλο ο νοικοκυραίος που δέρνει για να προστατεύσει κι άλλο ο νοικοκύρης που είναι μία θετική αξία στη ζωή. Ο νοικοκυραίος είναι μία καρικατούρα νοικοκύρη, ο οποίος υπερασπίζεται εκφράζοντας το μίσος του για τους άλλους κι όχι την αγάπη του για το νοικοκυριό του. Υπό αυτή την έννοια νοικοκυραίος είναι και ο υπάλληλος του ΕΚΑΒ ο οποίος λέει δεν έκανα ανάνηψη στον άνθρωπο που πέθαινε γιατί δεν μπορούσα να κόψω τις χειροπέδες. Αυτά είναι αδιανόητα. Θα πρέπει να κάτσει σε ένα σκαμνί. Έχουν ορκιστεί σε έναν Ιπποκράτη» λέει ο κ. Βαλλιανάτος.

Όσο για την απάθεια του «κοινού» που παρακολούθησε αμέτοχο αυτή την αποτρόπαια «παράσταση» μπροστά από το κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια τονίζει:

«Εγώ μένω 500 μέτρα από τον τόπο του εγκλήματος, στην πλατεία Βάθη. Στην πλατεία Βάθη υπάρχει ένας πληθυσμός δυστυχισμένων ανθρώπων, πονεμένων, χρηστών, εγκαταλελειμμένων από τους πάντες, πεινασμένων, που γίνονται αντικείμενο ποδοσφαίρου, κλοτσοσκουφιού από διάφορους, μεταξύ των οποίων και αστυνομικών. Δεν μου κάνει εντύπωση, απλά εδώ το πράγμα ξέφυγε. Δεν ξέρω αν έχει ξανασυμβεί τέτοια καταγραφή στο φακό, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα από τόσες κάμερες. Ό,τι βλέπουμε είναι καθαρό, το βλέπουμε από την αρχή μέχρι το τέλος. Όποιος έχει απορίες απλώς είναι υποκριτής».