Στην αιτιώδη σχέση των χτυπημάτων που δέχθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος και της αιμορραγίας που προκλήθηκε από αυτά με τον θάνατό του, αναφέρθηκε ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας του 33χρονου που έχασε τη ζωή του έξω από το κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας, μιλώντας σχετικά με την ιατροδικαστική έκθεση για το περιστατικό στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm.

Ο κ. Τσαντίρης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στη νεκροψία-νεκροτομή είχαν διαπιστωθεί πολλά θλαστικά τραύματα στο σώμα και κυρίως στο κεφάλι. «Αυτά από μόνα τους δεν μπορούσαμε να τα συνδέσουμε ως προφανή αιτία θανάτου και έπρεπε να αναμένουμε τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων έτσι ώστε να είναι αντικειμενικά τα ευρήματα, με σκοπό να δούμε αν είχε προηγηθεί λήψη ουσιών. Αυτό αποκλείστηκε ως γεγονός.

Παράλληλα διενεργήθηκαν ιστολογικές εξετάσεις για να δούμε ποια είναι η προϋπάρχουσα κατάσταση της υγείας του. Δεν διαπιστώθηκε καμία προϋπάρχουσα παθολογία. Οπότε οδηγούμαστε πια στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η αιμορραγία που είχε, έστω και αυτή η περιορισμένη, όλο το περιστατικό αυτό το οποίο συνέβη, συνδέεται αιτιωδώς με τον θάνατό του».

Σε ερώτηση αν το άγχος επηρέασε την κατάληξή του Ζακ Κωστόπουλου, ο σύμβουλος της οικογένειας τόνισε ότι «δεν πρέπει να το λέμε άγχος ή στρες, καθώς αυτά σχετίζονται με ψυχιατρική διαταραχή. Δεν είναι αυτό. Ο όρος ιατρικά λέγεται οργανικό στρες. Δεν είναι ψυχολογικό στρες. Είναι κάτι διαφορετικό. Βιώνει ο οργανισμός μια κατάσταση παρατεταμένης έντασης.

Υπάρχουν περιπτώσεις που ακόμη και αθλητές, όπως για παράδειγμα μποξέρ, πάνω στην ένταση δέχθηκαν χτυπήματα και έπαθαν ανακοπή ακαριαία λόγω αυτού του παρατεταμένου συμβάντος. Παρατεταμένο στρες, πολλά θλαστικά, κακώσεις έντονα επώδυνες κυρίως στην κεφαλή, όλα αυτά μαζί προκάλεσαν ανακοπή».