Ολοκληρώθηκε η παρέμβαση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και των εταίρων της σε ναυάγια της Αλοννήσου και του Παγασητικού, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου BLUEMED. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο διάστημα από 28/9/2018 έως 15/10/2018, κλιμάκια της Εφορείας διενήργησαν «υποβρύχιες αυτοψίες, καθαρισμούς και ελέγχους στους επιλεγμένους πιλοτικούς χώρους στην Περιστέρα Αλοννήσου και το Δυτικό Παγασητικό», καθώς «σκοπός των εργασιών αυτών τόσο στο κλασικό ναυάγιο της Περιστέρας, όσο και στους χώρους στην Κίκυνθο, Ακρωτήριο Τηλέγραφος και Ακρωτήριο Γλάρος ήταν να οριοθετηθούν αρχικά οι μικροπεριοχές  των μνημείων, που θα αντιστοιχούν στην πορεία της επίσκεψης, να τεκμηριωθεί η σημερινή κατάστασή τους, να προσδιορισθούν σημεία ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες/δύτες και να καθαριστούν οι χώροι από τυχόν απορρίμματα και σύγχρονες παρεμβάσεις», όπως σημειώνει το ΥΠΠΟΑ.

Το ναυάγιο της Περιστέρας μετά τους καθαρισμούς και την απομάκρυνση των φερτών αντικειμένων
Το υπουργείο πληροφορεί επίσης ότι «συνολικά οι εργασίες της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων αποσκοπούσαν και στην προετοιμασία των χώρων για τη δημιουργία των τρισδιάστατων αποτυπώσεων των ναυαγίων και της γεωμορφολογίας του βυθού, έργο που έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Ενέργειας και Διαχείρισης) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Υπολογιστών)». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, για την επίτευξη αναπαράστασης των χώρων αξιοποιήθηκαν «ηχοβολιστικά πλευρικής σάρωσης και αυτόνομα υποβρύχια οχήματα και η μέθοδος της φωτογραμμετρικής αποτύπωσης. Των εργασιών αυτών προηγήθηκε η αποτύπωση και διερεύνηση της βιοποικιλότητας των χώρων, εργασίες που έχει αναλάβει από το έργο το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Κύπρου».
Το ναυάγιο της Περιστέρας μετά τους καθαρισμούς και την απομάκρυνση των φερτών αντικειμένων
«Το σύνολο των ενεργειών αυτών στους συγκεκριμένους υποβρύχιους πιλοτικούς χώρους αποσκοπεί στο να δημιουργηθούν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις, ώστε οι πιλοτικοί αυτοί χώροι να καταστούν επισκέψιμοι με ασφάλεια στο κοινό. Το όλο εγχείρημα Οκτωβρίου κλείνει με άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα, ενώ μας επιτρέπει να οργανώσουμε, διαθέτοντας πλέον επικαιροποιημένα στοιχεία, καλύτερα τις επόμενες κινήσεις μας για την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος», καταλήγει το ΥΠΠΟΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «ενεργή υπήρξε η υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που συνιστά τον επικεφαλής των 14 εταίρων του Έργου, αλλά και η συμβολή τοπικών καταδυτικών κέντρων».
Το ναυάγιο της Κικύνθου
Το ευρωπαϊκό έργο BLUEMED έχει ως στόχο τη μελέτη, για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, των βέλτιστων πρακτικών για την προστασία και ανάδειξη της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ειδικότερα όσον αφορά στη λειτουργία ενάλιων επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων σε αρχαία ναυάγια.
Ο χώρος του ναυαγίου στο Ακρωτήριο Τηλέγραφος