Στέγη σε εκατοντάδες ανθρώπους που δεν έχουν πού να μείνουν, αναμένεται να προσφέρει το κτίριο που προτίθεται να αγοράσει η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, το οποίο στη συνέχεια θα παραχωρήσει στον κεντρικό δήμο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». 

Η συνεργασία δήμου και Φιλοπτώχου Αδελφότητος έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και φαίνεται ότι σύντομα θα έχει αποτέλεσμα, όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε ο ίδιος ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Όπως είπε, ευχή όλων είναι η όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση της προσπάθειας, ώστε ο χώρος αυτός να διατεθεί πριν από το χειμώνα που έρχεται.

Πριν από μερικά χρόνια, οι κοινωνικές υπηρεσίες διαφόρων φορέων της πόλης που ασχολούνταν με την καταγραφή και την παροχή βοήθειας στους αστέγους ανέβαζαν τον αριθμό τους σε περίπου 200 στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός έχει εκτιναχθεί στα ύψη το τελευταίο χρονικό διάστημα, αφενός λόγω οικονομικής κρίσης και αφετέρου λόγω της έλευσης αναξιοπαθούντων και μη από γειτονικές χώρες.

Ο κοιτώνας, που, αν όλα προχωρήσουν καλά, θα προσφέρει στέγη σε εκατοντάδες ανθρώπους, δεν είναι η μοναδική δομή βοήθειας που ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προσφέρει στους αστέγους. Στην ανατολική Θεσσαλονίκη, σε δημοτικό κτίριο, οργανώνεται –για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου- χώρος στον οποίο οι άστεγοι θα μπορούν να καταφεύγουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και στον οποίο θα κάνουν χρήση εγκαταστάσεων απαραίτητων για την καθημερινή τους υγιεινή και καθαριότητα. Σύμφωνα μάλιστα με το σχεδιασμό, σε αυτό το πρότυπο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων θα λειτουργεί και γραφείο παροχής ιατρικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα, η δράση αυτή θα αναληφθεί στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του υπουργείου Εργασίας, υπό την «ομπρέλα» του οποίου ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει συμπράξει με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις «Αρσις» και «Praksis».